Мапа порталу

Олександр Сєнкевич: «Мені дуже хочеться, щоб всі городяни стали локомотивами змін в Миколаєві»

Миколаїв став одним з небагатьох міст України, в якому самі городяни синхронізували бачення майбутнього міста, створили основу проекту розвитку міста, втілення якого стане основним завданням нової міської влади.

Сьогодні, 24 січня, в Миколаєві відбувся Форум майбутнього заходу. У концерт-холі «Юність» зібралося близько 700 городян і гостей, які відгукнулися на запрошення міського голови Олександра Сєнкевича.

Такі мозкові штурми вже проходили в Одесі, Івано-Франківську та Дніпропетровську. Миколаївський форум і стратегічну сесію, як і інших містах, модерував співзасновник громадянської платформи «НОВА КРАЇНА» Валерій Пекар (м.Київ).

- Нам потрібні не тільки гроші. Нам потрібні ідеї, технології, контроль. Зміни неможливі, якщо їх хоче мер, міська рада або губернатор. Змін повинні бажати люди, - сказав Олександр Сєнкевич, відкриваючи форум. - Мені дуже хочеться, щоб всі ми стали локомотивами змін у Миколаєві. Насправді байдужість і бажання, щоб за вас усе зробили - це атавізм Радянського Союзу, який ніяк не відпаде від нашого тіла. Зміни майбутнього починається з кожного з нас.

Мер Олександр Сєнкевич висловив надію на те, що стратегічна сесія стане відправною точкою створення нового Миколаєва, початком змін у свідомості миколаївців. Міський голова також зазначив, що форум - це не свято, а важка робота: робота зі зміни себе, по зміні Миколаєва, робота зі зміни України.

Учасників форуму привітав директор Міжнародного республіканського інституту в Україні (IRI) Майкл Дракман:

- Після місцевих виборів в Миколаєві очікування в місті дуже високі. Ми вас підтримуємо, але чекаємо конкретних справ, а не просто слів. Ідея створення Агентства розвитку Миколаєва є прекрасним прикладом такого конкретного кроку до реформ. Найближчим часом ми будемо обговорювати з Олександром Сєнкевичем плани по запуску спеціальної програми по боротьбі з корупцією. Ми закликаємо всіх місцевих депутатів долучатися до реалізації цієї реформи незалежно від того, яку політичну партію вони представляють.

Далі перед форумчанами виступили відомі фахівці з державного будівництва, розвитку суспільства, урбаністики, економіки, транспорту: Ганна Гопко - народний депутат України VIII скликання, голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України, Віктор Кривенко - народний депутат України VIII скликання, заступник голови Комітету з питань бюджету Верховної Ради України, Вікторія Підгорна - член експертної ради Kyiv Smart City, Віктор Зотов і Урс Томан - засновники школи урбаністики CANactions, Олександр Солонтай - експерт Інституту Політичної Освіти, Богдан Аганін - експерт з питань транспорту, Анатолій Максюта - голова консультаційної ради Інституту суспільно-економічних досліджень, Павло Шеремета - керівник Школи управління УКУ, екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України.

- Перше, що потрібно робити - це визначати і знімати точки болі в місті через шестимісячні стратегічні проекти, - вважає Павло Шеремета. - Перші речі, які легко зробити: електронне місто, вирішити питання безпеки, комфорту мешканців, спрощення механізму реєстрації. Миколаївці повинні відчути, що в цьому місті стало легше і комфортніше жити, ведення бізнесу має стати легким. Що ми самі зробимо, то і буде. Я не сильно вірю у великий бізнес. Що потрібно розвивати в першу чергу? Кластер малого та середнього бізнесу! Великий бізнес весь час просить державу про підтримку, у той час як малий і середній бізнес говорить: «Держава відійди в сторону, ми самі все зробимо».

Павло Шеремета порадив міській владі запросити в місто кращих фахівців з усієї України, аргументуючи це тим, що гроші не приходять на можливості, на проектні плани, гроші приходять за людьми. І приватні інвестори, і державні фонди хочуть бачити людей, яким вони довіряють. Крім того, в океані корупції Миколаїв повинен бути зразком чистоти і прозорості!

Михайло Саакашвілі, який прибув на форум після полудня, закликав миколаївців відмовитися грати за правилами системи, і тоді, упевнений губернатор Одещини, система завалиться.

- Я дійсно вірю, що одна правильна людина в правильному місці може зробити історію. І цей несподіваний вибір миколаївців послав сигнал всій Україні. Місто, яке було приречене на вимирання, сказало: «Ми не померли, ми живі, ми будемо живіші за всіх живих», - сказав колишній Президент Грузії.

Михайло Саакашвілі поділився досвідом реформ і порадив звільнити всіх старих чиновників, прокурорів, податкових інспекторів:

- Україна велика країна. Тут можна в один день всіх звільнити і більше нікого не зустріти. У бочку з соліннями не потрібно кидати свіжі огірки, потрібно знаходити нову бочку. А кому подобаються соління - в музей старих підходів. Країна в дуже важкому становищі. Ми разом з Нігерією і трьома центрально-африканськими країнами займаємо 142 місце з 175 в рейтингу за рівнем корупції, тіньова економіка виросла з 32 до 48 відсотків ... Я хочу побажати вам успіхів і попередити: час для реформатора обмежений, вікно можливостей швидко зачиняється, реформи повинні бути радикальними у всіх сферах відразу.

Михайло Саакашвілі під час брифінгу пообіцяв допомагати Миколаєву:

- Миколаївці - дуже хороші люди. Вони це показали на виборах. В Україні політична географія дуже змінюється, раніше всі великі рухи започатковувалися в Києві і на заході, зараз вони і на півдні, і на сході. Скрізь. Миколаїв - це символ, і цьому символу потрібно допомогти.

Саакашвілі також пообіцяв поділитися досвідом скорочення апарату, створення центру обслуговування громадян.

Друга частина форуму проходила в ЧДУ ім. П. Могили у форматі «світового кафе». Городяни під керівництвом Валерія Пекаря в групах за кілька годин визначили план дій за основними напрямками міського життя. Протягом 1-2 тижнів всю зібрану інформацію узагальнять і представлять городянам як стратегію розвитку міста.

Сьогоднішній день може стати історичним у житті міста, але для цього всім миколаївцям ще рано розслаблятися і належить багато чого зробити.

Нагадаємо, форум пройшов за підтримки Міжнародного республіканського інституту в Україні (IRI), Посольства Канади в Україні, а організаторами цього масштабного заходу виступила ініціативна група під керівництвом Руслана Рохова, помічника міського голови.

IMAGE FOLDER (/files/News/342)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: