Мапа порталу

Виконання показників за основними напрямами діяльності Миколаївського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області у 2021 році

Робота Миколаївського міського відділення у 2021 році була направлена на виконання статутних завдань Фонду соціального страхування України, а саме: надання застрахованим особам матеріального забезпечення по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, виплата допомоги на поховання у разі смерті застрахованої особи або члена сім’ї, реабілітаційне лікування застрахованих осіб після перенесених захворювань і травм у санаторно-курортних закладах, проведення страхових виплат потерпілим на виробництві, надання медичних та соціальних послуг, у тому числі на лікування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, придбання спеціальних засобів пересування тощо, забезпечення потерпілих санаторно-курортним лікуванням.

У Миколаївському міському відділенні станом на 01.01.2022 обслуговуються понад 56 тисяч страхувальників-роботодавців, у яких працюють понад 160 тисяч застрахованих осіб.

Відділенням у 2021 році для виплати застрахованим особам матеріального забезпечення перераховано страхувальникам 269163,4 тис. грн по 15551 заяві-розрахунку, а саме:

- допомоги по тимчасовій непрацездатності – 218992,8 тис. грн (730358 днів непрацездатності);

- допомоги по вагітності та пологах – 49387,5 тис. грн (164518 днів непрацездатності);

- допомоги на поховання – 783,1 тис. грн (191 допомога).

1297 застрахованим особам, які перебували на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку із проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, виплачено 1480,4 тис. грн матеріального забезпечення (за 6918 днів непрацездатності).

З метою оперативного перерахування роботодавцями коштів найманим працівникам відділенням протягом 2021 року на електронні адреси страхувальників направлялися листи-повідомлення про дати профінансованих заяв-розрахунків для своєчасної виплати матеріального забезпечення застрахованим особам.

01 жовтня 2021 року відбувся повний перехід закладів охорони здоров’я на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких на порталі Пенсійного фонду України формуються електронні листки непрацездатності.

З початку запровадження е-лікарняних Миколаївським міським відділенням прийнято від страхувальників понад 5 тисяч заяв-розрахунків на виплату допомоги за рахунок коштів Фонду соціального страхування України по 25,5 тис. електронних листків непрацездатності на загальну суму 57117,9 тис. гривень.

Миколаївським міським відділенням було проведено чотири семінари-навчання з керівниками, бухгалтерами та головами комісій із соціального страхування підприємств, установ та організацій міста Миколаїв, які є економічно активними та подають до відділення заяви-розрахунки на фінансування матеріального забезпечення застрахованим особам, із питання запровадження електронних листків непрацездатності. У семінарах взяли участь майже 500 представників підприємств, установ, організацій.

У відділенні на обліку перебувають понад 860 потерпілих на виробництві, яких у 2021 році забезпечено передбаченими чинним законодавством виплатами на загальну суму 39921,4 тис. грн, із них:

- щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей – 36968,4 тис. грн;

- страхові виплати одноразової допомоги потерпілому в разі стійкої втрати працездатності та членам його сім’ї (в разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві) – 2167,0 тис. грн;

- допомога у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності до відновлення працездатності або встановлення інвалідності – 780,1 тис. грн;

- інші страхові виплати (відшкодування вартості поховання потерпілого, страхова виплата у разі переведення потерпілого на легшу, нижчеоплачувану роботу) – 5,9 тис. гривень.

У 2021 році страхові витрати на медичну та соціальну допомогу потерпілим на виробництві склали 3373,9 тис. грн, а саме:

- витрати на лікування потерпілих на виробництві та на їх медичну реабілітацію – 436,7 тис. грн;

- витрати на санаторно-курортне лікування – 853,8 тис. грн;

- витрати на технічні та інші засоби реабілітації, слухові апарати – 464,3 тис. грн;

- витрати на лікарські засоби та вироби медичного призначення – 641,0 тис. грн;

- витрати на догляд та побутове обслуговування потерпілих – 908,1 тис. грн;

- витрати на придбання спеціальних засобів пересування (коляски) – 52,0 тис. грн;

- компенсація витрат на бензин – 13,8 тис. грн;

- інші види соціальних та медичних послуг – 4,2 тис. гривень.

183 працюючі особи у 2021 році скористувалися своїм правом на проходження реабілітаційного лікування у санаторно-курортних закладах після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду. Загальна сума витрат склала 2525,7 тис. гривень.

Також хочемо наголосити застрахованим (офіційно працевлаштованим) особам, роботодавцям та фізичним особам-підприємцям, що у 2022 році відділенням у повному обсязі триває робота з направлення застрахованих осіб на реабілітаційне лікування до санаторно-курортних закладів. Звертаємо особливу увагу працюючих на те, що кожна особа, яка застрахована за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, члени її сім’ї (діти) мають право на реабілітаційне лікування за кошти Фонду соціального страхування України. Медична реабілітація призначається після закінчення гострого періоду захворювання за умови перебування застрахованої особи (члена сім’ї – дитини) на стаціонарному лікуванні у медичному закладі та за наявності висновку ЛКК. Пріоритетним завданням відновлювального лікування є збереження та поліпшення здоров’я застрахованої особи. Тому під час перебування на лікуванні в стаціонарному відділенні лікувального закладу застрахованій особі необхідно звернутися до свого лікаря для отримання інформацію щодо можливості направлення на реабілітаційне лікування до санаторно-курортного закладу.

Додатково інформуємо, що з 01 січня 2018 року застраховані особи мають можливість самостійно вибирати санаторно-курортний заклад відповідного профілю для проходження відновлювального лікування із переліку санаторіїв, затвердженого наказом виконавчої дирекції Фонду та оприлюдненого на офіційному сайті Фонду соціального страхування України.

Відновлювальне лікування для застрахованої особи здійснюється винятково за кошти Фонду. На час перебування у санаторно-курортному закладі застрахованій особі видається листок непрацездатності.

Бажаємо усім вам міцного здоров’я! Бережіть себе та своїх близьких!

 

Ю. М. Ганношин,

в. о. начальника Миколаївського міського відділення

управління виконавчої дирекції Фонду

соціального страхування України в Миколаївській області

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: