Мапа порталу

Фестиваль актуального мистецтва Mykolaiv ART Week стартував з виставки без відвідувачів

В рамках фестивалю актуального мистецтва Mykolaiv ART Week презентували виставку CONNECT в арт-центрі на *8 ПРИЧАЛі. Через карантинні обмеження захід пройшов без відвідувачів.

Фестиваль мав відбутися восени 2020 року, проте його перенести на 2021 рік через обмеження карантину.

- Ідея проекту виникла ще на початку 2020 року, до того, як стартувала епідемія у всьому світі, до того, як вона дісталась України. Ми дуже сподівалися, що саме четвертий фестиваль актуального мистецтва в Миколаєві відбудеться в жовтні 2020 року. У нас вже почався творчий етап фестивалю, але ми були вимушені його перенести, вважаючи, що в квітні вже все буде добре. Але маємо, що маємо. На жаль, зараз відвідувачі не зможуть подивитись виставку. Сподіваємось, що в травні ситуація зміниться, – каже Дмитро Ларченко, куратор виставки.

На open call головної виставки надійшла 161 заявка від 136 учасників з 34 міст України, Північної Македонії, Китаю, Німеччини, Великобританії, Польщі, Італії та Росії.

- Все було розплановано, але стався локдаун. Ми все перенесли. Ідея також трохи змінилась -  ми більше сконцентрувались на тому, як для митців пройшов цей рік. Насправді більшість робіт дуже актуальні. У нас була 161 заявка. Як для регіонального фестивалю це дуже круто, – зазначає Дар’я Фрич-Алчіна, співорганізаторка фестивалю.

На виставку відібрано роботи 52 авторів у різних жанрах: фотографія, графіка та живопис, колаж, анімація, відео-арт, перформанс, скульптура, інсталяція та VR. Більшість з них створені під час карантину та рефлексують на тему людських зв’язків під час дистанціювання та самоізоляції вдома.

- Незважаючи на карантинні обмеження та хвороби, ми все ж таки маємо не забувати про життя. Про любов, про людські стосунки та світ, в якому знаходимося. Завдяки сублімації художніх думок у твори, ми можемо якісно обмінюватись думками, ділитися своїми переживаннями і передати своє творче натхнення один одному, - вважає Микола Капацина, засновник арт-простору *8ПРИЧАЛ.

Не випадково першочергова ідея художньої виставки також трансформувалася в умовах пандемічної реальності. Тема CONNECT («зв'язок») спочатку охоплювала трансформацію людської комунікації в умовах стрімкої урбанізації та діджиталізації практично кожного аспекту життя. Пандемія змусила організаторів змістити акцент на сприйняття соціального дистанціювання і втрату звичних способів зв'язку як між людьми, так і між цілими країнами.

- На початку, коли створювали ідею фестивалю, був трохи інший сенс. Ми хотіли більше розповісти миколаївцям про зв’язок між різними культурами, між різними країнами Європи та світу, взаємозв’язок у сенсосфері між різними людьми. На жаль, через Ковід, коли ми вже оголошували open call, вирішили, що більш доцільним буде підняти тему взаємозв'язків людей не лише між країнами, а й в рамках одного міста, однієї родини. Тому що за минулий рік ми дуже багато часу вимушені були проводити або наодинці, або зі своїми родичами, колегами. І ця тема є болючою для більшості людей. Всі роботи, які представлені на виставці, а зараз це 52 автора з 8 країн Європи, це рефлексія на події, які пережили за 2020 рік. Деякі роботи створювались на початку 2021 року – у січні та лютому, – зазначає Дмитро.

Виставка триватиме до 16 травня. Організатори сподіваються на вихід Миколаєва з червоною карантинної зони та відповідне послаблення обмежень на проведення масових заходів. В цьому випадку роботи авторів будуть доступні для живого перегляду. А поки їх можна переглянути в онлайн на спеціальному сайті: https://connect.myart.org.ua/.

Фестиваль актуального мистецтва Mykolaiv ART Week проводить Платформа MYARTу партнерстві із Агенцією розвитку Миколаєва та арт-простором *8ПРИЧАЛ за підтримки США в Україні.

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/4_2021/15042021_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: