Мапа порталу

Електронний квиток: у Миколаєві презентували рішення щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду

19 листопада в Миколаївській міській раді відбулося чергове засідання конкурсного комітету щодо впровадження електронного квитка в міському громадському транспорті. Сьогодні свої презентації представили АБ “Укргазбанк” та “ПриватБанк”, що раніше подали документи та були допущені до конкурсу.

Як зазначив заступник міського голови Юрій Андрієнко, завдання конкурсного комітету - розглянути презентації та оцінити їх згідно затверджених критеріїв.

Представник “ПриватБанку” Юрій Решетник розповів, що установа пропонує комплексне рішення, яке дозволить впровадити і електронний квиток, і картку миколаївця, й інші сервіси.

  • На сьогодні у нас 20,5 млн клієнтів, 8,9 млн активних користувачів додатку “Приват24”. Щодня здійснюється біля 8 млн операцій. Що ми пропонуємо, впроваджуючи наш сервіс: універсальне платіжне рішення для всіх типів карток та qr-кодів, тобто для оплати проїзду можна використати картку будь-якого банку світу. Крім того, можливість емісії карток для населення, у тому числі, пільговиків. Ми підготували прототип, це зручно для містян. За допомогою даної системи можна виконати абсолютно прозорий аналіз пасажиропотоку, крім того, вона вимагає мінімальних витрат. У транспорті встановлюються валідатори з антивандальним корпусом та кріпленням, також мобільний пристрій для оплати проїзду є у кондуктора. Кошти від пасажира - підприємству перераховуються миттєво, - розповів пан Юрій.

За його словами, така система дозволить впровадити дієвий механізм компенсацій для соціально незахищених містян. Серед переваг для міста Миколаєва - використання сучасного обладнання в громадському транспорті, оплата проїзду банківськими картками міжнародних платіжних систем, велика мережа терміналів з продажу qr-кодів та поповнення карток, потужний процесорний центр, реалізація комплексу соціальних програм, універсальна диспетчеризація та ін. Система запроваджена в 23 містах України, при чому розроблена саме миколаївським підрозділом “ПриватБанку”.

Транспортне рішення від АБ “Укргазбанк” презентувала Наталя Козіол, керівник корпоративного бізнесу Миколаївської області. 

  • Мета нашого проєкту -  створення єдиного проїзного квитка та налагодження функціонування системи оплати проїзду, коли пасажири зможуть сплачувати за послугу за допомогою електронного квитка, банківських платіжних карт, національної  платіжної системи «ПРОСТІР». Етапи проєкту: затвердження міськрадою рішення про запровадження автоматизованої системи оплати та умов її функціонування; пошук інвестора, що вкладатиме кошти в розвиток сфери транспортних послуг Миколаєва (на практиці такими партнерами є ЄБРР, що інвестує кошти в придбання валідаторів, або ж міжнародна платіжна система Visa - після підписання меморандуму купує валідатори та може подарувати їх підприємству); міська рада визначає комунальне підприємство, що здійснюватиме контроль та облік оплати послуг комунального транспорту; укладається угода на еквайринг платіжних систем та технічне обслуговування, - детально розповіла пані Наталя.  

За її словами, “Укргазбанк” за такої схеми виступає банком-еквайром - установою, що обслуговує валідатори, тобто, пристрої місто має придбати самостійно. Подібний проєкт реалізовано в 4 містах України - Києві, Вінниці, Кривому Розі, Івано-Франківську. 

Члени конкурсного комітету мали можливість задати представникам банків питання та отримати вичерпні відповіді. Наступний крок - оцінка конкурсних пропозицій претендентів за 15 критеріями. 

Переможця визначать на наступному засіданні комітету.

Відділ інформаційного забезпечення

департаменту міського голови

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2020/11_2020/19112020_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: