Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

22 жовтня 2018                                                                                    № 325р

Про зупинення дії рішення Миколаївської

міської ради від 19.10.2018 № 42/299 «Про

надання дозволу на виготовлення технічної

документації із землеустрою суб’єкту

господарювання в Інгульському районі

м. Миколаєва»

 

         Керуючись п.п. 19, 20 ч. 4 ст. 42, ч.ч. 4, 8 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

 

1. Зупинити  дію рішення Миколаївської міської ради від 19.10.2018 
№ 42/299 «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою суб’єкту господарювання в Інгульському районі м. Миколаєва» (зауваження додаються).

2. Винести рішення Миколаївської міської ради від 19.10.2018 № 42/299 «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою суб’єкту господарювання в Інгульському районі м. Миколаєва»  на повторний розгляд позачергової сорок третьої сесії Миколаївської міської ради 
VІІ скликання.

3. Дане розпорядження надіслати на електронну пошту депутатів Миколаївської міської ради VІІ скликання.

4. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 

Міський голова                                                                                    О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 22 жовтня 2018

№ 325р

 

ЗАУВАЖЕННЯ

до рішення Миколаївської міської ради від 19.10.2018 № 42/299

«Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою суб’єкту господарювання в Інгульському районі м. Миколаєва»

 

На ІІ пленарному засіданні чергової 42 сесії Миколаївської міської ради було прийнято рішення міської ради від 19.10.2018 № 42/299 «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою суб’єкту господарювання в Інгульському районі м. Миколаєва».

 

Пунктами 1, 1.1 вказаного рішення міська рада вирішила:

 

- надати товариству з обмеженою відповідальністю «КРИСТМАС» дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на земельну ділянку площею 40000 кв.м, за рахунок земельної ділянки, наданої рішенням міської ради від 21.08.2012 № 19/42, з метою передачі в оренду для обслуговування муніципального торгового комплексу по вул. 8 Поздовжній, 2в/7;

- надати згоду товариству з обмеженою відповідальністю «КРИСТМАС»  на відновлення меж земельної ділянки площею 40000 кв.м, за рахунок земельної ділянки, наданої рішенням міської ради від 21.08.2012 № 19/42, з метою передачі в оренду для обслуговування муніципального торгового комплексу по вул. 8 Поздовжній, 2в/7.

При цьому, на вказаній земельній ділянці розміщено майно, що належить на праві комунальної власності територіальній громаді м. Миколаєва в особі Миколаївської міської ради: будівля складу ПММ, інв. номер 005.0000155, літ. «Щ»; будівля складу, інв. номер 005.0000158, літ. «Ж, П»; частина огорожі (кам’яна), інв. номер 005.0000348, літ. «№ 8»; вбиральня, інв.. номер 005.0000165, літ. «М»; будівля складу, інв. номер 005.0000262, літ. «Л»; пожежний резервуар, інв. номер 005.0000342, літ. «№ 9».

Вказаний проект рішення міської ради не надходив до управління комунального майна Миколаївської міської ради для ознайомлення та погодження, у зв’язку з чим управління не мало можливості надати свої пропозиції чи зауваження до даного проекту рішення.

Передача вказаної земельної ділянки в оренду ТОВ «КРИСТМАС» для обслуговування муніципального торгового комплексу порушуватиме право комунальної власності територіальної громади м. Миколаєва на об’єкти нерухомого майна, що розміщені на даній земельній ділянці.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» право комунальної власності - право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Згідно з ч.ч. 3, 5 ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Від імені та в інтересах територіальних громад права суб’єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до ч.ч. 1, 5 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров’я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об’єкти, визначені відповідно до закону як об’єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об’єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об’єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Згідно з ч. 8 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб’єктів. Об’єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб’єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого нею органу, за винятком випадків, передбачених законом.

Відповідно до приписів ст. 83 Земельного кодексу України землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю.

При цьому, прокуратура Миколаївської області листом від 22.10.2018 
№ 05/2-289вих18 повідомила, що наразі слідчим відділом Центрального ВП ГУ НП в Миколаївській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 420161500000000069, розпочатому за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами КП ММР «Міське ринкове господарство» шляхом незаконної передачі суб’єктам господарювання земельних ділянок площею 4 га по вул. 8 Поздовжній, 2в у м. Миколаєві.

_________________________________________________

Опубліковано: 29 жовтня 2018р.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: