Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 32/36 від 2005-04-01

Про затвердження Правил благоустроюі утримання території м. Миколаєва (ВТР. ЧИННІСТЬ №12/21 ВІД 19.04.07)


ВТР. ЧИННІСТЬ
Керуючись ст.ст. 25, 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Правила благоустрою і утримання території м. Миколаєва (додаються).
2. Затвердити перелік органів, яким надано право складати протоколи, що підтверджують факти порушень Правил благоустрою і утримання території м. Миколаєва (додається).
3. Покласти функції щодо видачі дозволу на виконання земельних робіт на управління житлово-комунального господарства.
4. Посадові особи, яким надано право складати протоколи, що підтверджують факти порушень Правил благоустрою і утримання території м. Миколаєва, у разі неодноразових порушень Правил благоустрою суб’єктами господарювання (не менше 3 раз), надають мотивоване подання до відділу організації торговельної діяльності, роботи ринків та комплексів торговельних павільйонів щодо вилучення дозволу на розміщення об'єктів торгівлі, громадського харчування, сфери послуг, виробничих цехів, ринків та комплексів торговельних павільйонів на території м. Миколаєва.
5. Начальнику головного управління містобудування та архітектури Миколаївської міської ради Бондарю О.В. та завідуючій відділом організації торговельної діяльності, роботи ринків та комплексів торговельних павільйонів Якушевій Н.В. забезпечити в обов’язковому порядку під час оформлення дозвільних документів надання Правил благоустрою і утримання території м. Миколаєва для ознайомлення суб’єктів господарювання.
6. Завідуючій відділом по роботі із ЗМІ Зайцевій Л.Л. організувати роботу щодо висвітлення в місцевих засобах масової інформації Правил благоустрою і утримання території м. Миколаєва.
7. Пункти 1, 12 рішення міської ради від 29.05.01 № 30/25 “Про поліпшення санітарного стану в місті Миколаєві” вважати такими, що втратили чинність.
8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань житлово-комунального господарства та благоустрою (Тулуба), з питань розвитку підприємництва, торгівлі, побутового обслуговування населення, захисту прав споживачів (Горбачова).
Міський голова В.Д.Чайка
Затверджено
рішенням міської ради
від _1 квітня 2005
№ 32/36
ПРАВИЛА
благоустрою і утримання території м. Миколаєва
1. Загальні положення
1.1. Правила благоустрою і утримання території м. Миколаєва (далі – Правила) є обов'язковими для всіх організацій, установ та підприємств, незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності та громадян.
1.2. До об'єктів міського благоустрою належать:
1.2.1. Вулично-дорожня мережа (земляне полотно і проїжджа частина вулиць, доріг, майданів, внутрішньоквартальних та інших проїздів, тротуари, пішохідні та велосипедні доріжки, вуличні автомобільні стоянки, водостічні та дренажні системи, підземні переходи, труби та малі мости, зони паркування, які не є окремими інвентарними об'єктами і знаходяться на балансі вулиці або дороги, технічні засоби організації дорожнього руху, в тому числі автоматизовані системи керування рухом).
1.2.2. Штучні споруди на вулично-дорожній мережі (мости, естакади, шляхопроводи).
1.2.3. Побутове та комунальне обладнання територій житлової забудови (сміттєзбірники, майданчики для сушіння білизни, відпочинку населення, та дитячих забав і спортивних ігор, проведення культурно-масових заходів тощо).
1.2.4. Зелені насадження (парки, сквери, зелені насадження на вулицях, дорогах, прибудинкових територіях та санітарно-захисних зонах).
1.2.5. Малі архітектурні форми (лави, урни, навіси на зупинках громадського транспорту, паркани, огорожі, кіоски, рекламні конструкції, альтанки, декоративні скульптури та композиції, пам'ятники, обладнання дитячих та спортивних майданчиків, вазони для квітів, фонтани та декоративні басейни).
1.2.6. Пункти некапітальної забудови (кіоски, ларі, ларьки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, торговельні автомати, літні майданчики).
1.2.7. Засоби пересувної мережі (автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо).
1.2.8. Стаціонарні пункти продажу товарів (магазини, фабрики-кухні, фабрики-заготівельні, їдальні, ресторани, кафе, закусочні, бари, буфети, оптові бази, товарні склади, склади-холодильники, склади-магазини тощо).
1.2.9. Вуличне освітлення та зовнішні електромережі (електротехнічне обладнання, в тому числі лінії електропередач напругою до 1000 В, апаратура диспетчерського зв'язку, автоматика та телемеханіка).
1.2.10. Гідротехнічні та протизсувні споруди (штучні та природні водойми, дамби, греблі, берегові укріплення, набережні та підпірні стінки, сходи, парапети, дренажі).
1.2.11. Споруди санітарного очищення та прибирання міст (зливні станції, полігони для твердих побутових відходів, сміттєперевантажувальні станції, громадські туалети).
1.2.12. Споруди найпростішого водопостачання (насосні станції біля водойм для поливальних цілей, пожежні водойми, шахтні та механічні колодязі, пункти заправки водою поливально-миючих машин).
1.3. Роботи з ремонту та утримання об'єктів міського благоустрою поділяються на такі види: капітальний, середній та поточний ремонти і утримання.
1.4. До капітального ремонту об'єктів міського благоустрою належать роботи, спрямовані на підвищення їхніх експлуатаційних характеристик, зокрема на підвищення технічних нормативів, збільшення міцності та несучої здатності конструктивних елементів.
1.5. Середньому ремонту підлягають тільки вулично-дорожня мережа та штучні споруди.
До середнього ремонту відносяться роботи, пов'язані з періодичним відновленням шару зносу дорожнього покриття, забезпеченням достатньої його жорсткості та рівності, поліпшенням експлуатаційних якостей елементів вулично-дорожньої мережі та штучних споруд.
За необхідністю середній ремонт може містити в собі ліквідацію усіх дрібних пошкоджень покриття проїжджої частини вулично-дорожньої мережі та штучних споруд.
До поточного ремонту належать роботи щодо запобігання дрібним деформаціям і пошкодженням об'єктів міського благоустрою та з негайної їх ліквідації.
Роботи з утримання об'єктів благоустрою полягають у регулярному проведенні заходів щодо запобігання передчасному зносу об'єктів, забезпечення нормальних умов функціонування та утримання їх у чистоті й порядку.
Відповідні правила можуть бути змінені у порядку, передбаченому Законом України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.
2. Поняття і терміни
2.1. Порушення правил благоустрою міста
2.1.1. Створення смітників у не відведених для цього місцях.
2.1.2. Забруднення вулиць, площ, доріг, дворів.
2.1.3. Складування на вулицях, площах тари, будівельних матеріалів тощо без відповідного дозволу.
2.1.4. Виконання робіт з благоустрою міста без затверджених проектів на виконання земельних робіт та відповідного дозволу, виданого управлінням житлово-комунального господарства.
2.1.5. Наїзди на тротуари, декоративні огорожі, газони і зелені насадження.
2.1.6. Незадовільний стан доріг, вулиць, площ, тротуарів, пішохідних доріжок, мостів, шляхопроводів, підземних пішохідних переходів.
2.1.7. Незадовільне утримання парків, скверів, зелених зон, квітників.
2.1.8. Відсутність огорожі на місці розриття.
2.1.9. Відсутність освітлення місця розриття у нічний час на тротуарах, проїжджій частині вулиць і площ.
2.1.10. Відсутність перехідного містка при прокладанні інженерних комунікацій, згідно з проектом виконання робіт.
2.1.11. Відсутність урн для сміття згідно з п.4.2.9 цих Правил.
2.1.12. Незадовільний зовнішній вигляд та технічна несправність:
а) постійних і тимчасових огорож, парканів, газонних огорож, ліхтарів, стовпів, мачт, лавок, урн та контейнерів для сміття;
б) пунктів некапітальної забудови, засобів пересувної мережі, стаціонарних пунктів продажу товарів;
в) спеціальних конструкцій зовнішньої реклами, вивісок і вітрин, пам'ятників, скульптур, пам'ятних дошок.
2.1.13. Самовільне встановлення пунктів некапітальної забудови та засобів пересувної мережі.
2.1.14. Самовільне паркування автомобіля у межах зони паркування.
2.1.15. Відсутність твердого покриття на майданчиках для контейнерів для сміття.
2.1.16. Незадовільний санітарно-технічний стан, несвоєчасне прибирання та очищення громадських туалетів.
2.2. Влаштування смітників у не відведених для цього місцях.
Самовільне скидання побутового сміття, побутових відходів, будівельного сміття, відходів виробництва, грунту.
2.3. Забруднення вулиць, площ, інших територій.
2.3.1. Несвоєчасне прибирання територій.
2.3.2. Несвоєчасне вивезення побутового сміття із контейнерних майданчиків.
2.3.3. Забруднення внаслідок пошкодження об'єктів благоустрою.
2.3.4. Складання грунту, будівельних матеріалів поза межами огорожі.
2.3.5. Винесення болота колесами автомобіля на упорядковані території, вулиці, площі, забруднення їх при перевезенні автотранспортом сміття, сипучих матеріалів.
2.3.6. Несвоєчасне прибирання снігу із тротуарів, пішохідних доріжок, доріг.
2.3.7. Посипання тротуарів хімічними речовинами, які не передбачені технологією.
2.3.8. Миття, заправка, транспортних засобів у необладнаних для цього місцях.
2.4. Самовільне виконання будівельних, ремонтно-будівельних робіт
Ведення будівельних, ремонтно-будівельних робіт, встановлення огорож (тимчасових і постійних) без дозволу на організацію будівельного майданчика при прокладанні інженерних комунікацій. Ведення робіт з ліквідації аварій на комунікаціях міста без оформлення відповідного дозволу у триденний термін в управлінні житлово-комунального господарства.
2.5. Самовільне встановлення пунктів некапітальної забудови, засобів пересувної мережі малих архітектурних форм
Встановлення пунктів некапітальної забудови, засобів пересувної мережі, спеціальних конструкцій зовнішньої реклами, малих архітектурних форм без дозволу або несвоєчасна їхня перереєстрація.
2.6. Самовільне паркування автомобіля у межах зони паркування. Паркування автомобіля у межах зони паркування без документа, що підтверджує плату за паркування.
3. Порядок виконання робіт на впорядкованих територіях
3.1. Загальні положення.
3.1.1. В комплексних проектах на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт доріг необхідно передбачити закладання додаткових поперечних каналів і футлярів труб для перспективного прокладання мереж.
3.1.2. Основним методом прокладання підземних інженерних мереж при перетині проїжджої частини вулиць є закритий метод.
3.1.3. Під час виконання робіт, пов'язаних із закриттям або обмеженням руху транспорту, у проектах виконання робіт повинні бути розроблені й узгоджені з відділом транспорту, зв'язку та телекомунікацій, Державтоінспекцією і власником доріг схеми організації руху транспорту і пішоходів, встановлення відповідних дорожніх знаків.
3.1.4. Під час виконання будівельних, ремонтно-будівельних робіт організації повинні підтримувати чистоту на прилеглій території, створювати безпечні умови руху транспорту та пішоходів, складати матеріали і конструкції згідно з проектом організації будівництва, проектом виконання робіт та цими Правилами.
Розкриття асфальтобетонного покриття для планових або аварійних робіт допускається тільки за допомогою дорожньої фрези або механізму, аналогічного дорожній фрезі, при проведенні аварійних
робіт - будь-яким механізмом із ріжучими кромками. Проведення робіт допускається лише за умови наявності договору на вивезення будівельного сміття на міський полігон.
Знесення зелених насаджень у межах охоронних зон підземних інженерних мереж, пов'язане із потребою ремонту цих мереж, проводиться за рахунок власників мереж за письмовим ордером, виданим управлінням житлово-комунального господарства.
В разі проведення робіт із благоустрою міста, що передбачають виконання земельних робіт не більше як на глибині 20 см, виконання відповідних робіт проводиться на підставі:
- заяви на виконання відповідних робіт;
- генплану робіт, що виконуються;
- гарантійного листа із зазначенням термінів виконання робіт.
3.2. Планові роботи по виконанню земельних робіт.
3.2.1. Виконання будь-яких планових будівельних, ремонтно-будівельних робіт на упорядкованих територіях допускається згідно з Правил забудови.
Заявки на виконання земляних робіт на впорядкованих територіях міста в разі проведення свят, масових гулянь, демонстрацій приймаються управлінням житлово-комунального господарства не пізніше, ніж за 15 днів.
Відповідальність за відновлення дорожнього покриття, тротуарів, газонів несе організація, яка виконувала ці роботи. Вона ж протягом 3-х років відповідає за руйнування покриття внаслідок його низької якості та просідання грунту.
3.2.4. Виконавець робіт зобов'язаний:
3.2.4.1. Мати на об'єкті:
- письмовий дозвіл на виконання робіт;
- проект виконання робіт (за необхідності, що встановлюється проектувальником);
- графік виконання робіт, узгоджений із замовником;
- дозвіл на проведення земельних робіт, наданий управлінням житлово-комунального господарства.
Встановити на місці робіт інформаційні таблички із зазначенням організації, яка виконує роботи, номера телефону, прізвища і посади виконавця робіт, терміном їхнього початку та закінчення.
Не пізніше, ніж за добу до початку робіт, викликати на місце представників зацікавлених організацій. В телефонограмі про збір представників вказати номер і дату видачі дозволу, посаду та прізвище виконавця.
Загородити зону робіт. Встановити технічні засоби регулювання вуличного руху. При проведенні робіт на проїжджій частині дороги та тротуарах необхідно встановити стандартну загорожу, відповідні дорожні знаки згідно з вимогами чинного законодавства.
Здійснювати шурфування підземних комунікацій на вимогу і в присутності представників їхніх власників.
3.3. Аварійно-відновлювальні роботи на підземних інженерних мережах
3.3.1. Після отримання повідомлення про аварію власник мережі зобов'язаний вислати аварійну бригаду під керівництвом відповідальної особи і приступити до роботи, створивши безпечні умови для людей, руху транспорту і збереження розміщених поряд інженерних мереж.
3.3.2. Одночасно з відправленням аварійної бригади повідомити телефонограмою про характер і місце аварії організації та підприємства, які мають суміжні з місцем аварії комунікації, управління житлово-комунального господарства та додатково, в разі аварії на проїжджій частині - Державну автомобільну інспекцію(ДАІ) й відділ транспорту, зв’язку та телекомунікацій;
3.3.3. Організації, які мають суміжні з місцем аварії комунікації, при отриманні телефонограми зобов'язані протягом однієї години, безоплатно направити на місце аварії свого представника, який повинен вказати розміщення відповідних комунікацій і стежити за дотриманням встановленого порядку виконання робіт. У разі неявки представника протягом зазначеного часу аварійно-відновлювальні роботи проводяться без їх погодження.
3.3.4. Нормативний термін виконання аварійно-відновлювальних робіт для комунікацій:
- водогін і каналізація - 1 доба;
- електромережі - до 3 діб;
- газові мережі (визначення характеру та обсягу робіт) - до 3 діб;
- міські телефонні мережі - до 3 діб;
- теплові мережі - до 15 діб.
У складних випадках, пов'язаних із необхідністю розширення обсягів та зони ремонтних робіт, продовження термінів узгоджується додатково з управлінням житлово-комунального господарства в кожному окремому випадку.
3.3.5. Власник мереж несе відповідальність за своєчасне і якісне відновлення благоустрою після виконання аварійних робіт на мережах. Він же протягом 3-х років відповідає за руйнування покриття внаслідок його низької якості та просідання грунту.
3.3.6. Термін відновлення благоустрою після виконання робіт по ремонту інженерних мереж:
- на магістральних вулицях та місцях руху громадського, пасажирського автотранспорту - протягом 1 доби;
- в інших місцях - протягом 3 діб.
Про завершення робіт власник мереж в одноденний термін повідомляє орган влади.
3.3.7. Повідомлення телефонограмою управління житлово-комунального господарства про аварію від МКП “Миколаївводоканал”, Миколаївських міських електричних мереж, міської телефонної мережі, ВАТ “Миколаївгаз”, КТП “Миколаївміськтеплоенерго” фіксується у журналі і вважається офіційним дозволом на виконання аварійних робіт.
Всі інші підприємства для отримання дозволу на аварійно-відновлювальні роботи подають до управління житлово-комунального господарства письмову заяву і схему виконання робіт.
3.4. Створення умов для безпечного та безперервного руху транспорту і пішоходів.
3.4.1. Під час виконання планових та аварійно-відновлювальних робіт на проїжджій частині дороги, тротуарах, газонах виконавці їх повинні загородити місце роботи та встановити тимчасові дорожні знаки відповідно до вимог чинного законодавства.
3.4.2. Порядок і терміни виконання робіт в межах тротуарів та проїжджої частини, які не потребують перекриття руху транспорту визначається адміністрацію району міста. В разі виконання ремонтних робіт із благоустрою (квітники, газони), при яких не перекривається рух транспорту та пішоходів, розроблення проектно-кошторисної документації не потрібне.
3.4.3. Виконавець робіт зобов'язаний дотримуватись передбаченого проектом порядку та термінів їхнього виконання і створити умови для безпечного руху транспорту та пішоходів, згідно з "Правилами дорожнього руху".
3.4.4. Організація руху транспорту під час робіт на проїжджій частині вулиці з її закриттям (частково або повністю) визначається ДАІ м.Миколаєва, відділом транспорту, зв'язку та телекомунікацій і утримувачем доріг.
3.4.5. Для руху пішоходів з обох боків вулиці, як правило, повинна залишатися смуга тротуару не менше 1,5 м., в особливих випадках один бік тротуару може бути зайнятий повністю, але з обов'язковим збереженням руху пішоходів по всій ширині протилежного тротуару.
3.4.6. В зимовий період пішохідні містки через траншеї повинні очищатися від снігу та льоду і посипатися піском організацією, яка виконує роботи.
3.5. Земляні роботи (планові та аварійно-відновлювальні)
3.5.1. Розробка грунту у котлованах і траншеях при перетині ними підземних комунікацій дозволяється тільки після встановлення ручним шурфуванням фактичного місця розміщення цих комунікацій.
3.5.2. Земляні роботи поблизу існуючих комунікацій і при їх перетині виконуються у відповідності до вимог чинного законодавства.
3.5.3. Під час проведення земляних робіт необхідно забезпечити в'їзди у двори, мікрорайони і входи у приміщення, для чого виконавець робіт зобов'язаний встановити перехідні пішохідні містки з поруччями.
3.5.4. У разі виявлення підземних комунікацій, не вказаних у проекті, виконавець робіт зобов'язаний повідомити про це відповідні експлуатаційні організації та управління житлово-комунального господарства.
3.5.5. У разі пошкодження будь-якої споруди під час виконання робіт виконавець зобов'язаний повідомити про це власника комунікації. Виконання робіт безпосередньо біля місця пошкодження повинно бути зупинено до прибуття представників організації, яка експлуатує ці споруди.
Ліквідація пошкоджень провадиться власниками споруд. Організації, які пошкодили споруди, виконують земляні та інші підсобні роботи за вказівкою власників пошкоджених споруд. Пошкодження інженерних мереж у зоні проведення будівельних робіт не з ви¬ни будівельних організацій повинні ліквідовуватись силами і за рахунок власників мереж у терміни, необхідні для виконання будівельних робіт.
3.5.6. У разі необхідності реконструкції підземних мереж, не передбачених в проекті, роботи можуть виконуватися тільки після погодження проекту в установленому порядку і отримання дозволу на виконання земельних робіт.
3.5.7. Забороняється засипати землею та іншими сипучими матеріалами й сміттям кришки люків і камер, зелені насадження, а також складати матеріали на газонах, трасах підземних інженерних мереж і під'їздах до наземних споруд.
3.5.8. У разі необхідності тимчасового складання грунту в місцях розташування колодязів, їх необхідно відгородити з забезпеченням підходів до них.
3.5.9. У разі необхідності збереження руху транспорту через розриту траншею на проїжджій частині, виконавець робіт зобов'язаний організувати проїзд через тимчасовий місток згідно з проектом. Відповідальність за будівництво містка несе виконавець.
3.5.10. Будівельна організація при проведенні робіт у межах трамвайних колій зобов'язана укласти угоду на спорудження і демонтаж мостів (рейкових паркетів) з КП “Миколаївелектротранс”, яка виконуватиме роботи своїми силами.
3.5.11. Грунт, вийнятий із котлованів, траншей на проїжджій частині і тротуарах, підлягає негайному вивезенню.
3.6. Підготовка об'єктів до відновлення благоустрою.
3.6.1. Засипання траншей (котлованів) після будівництва, реконструкції або ремонту підземних мереж та споруд може здійснюватися тільки після складання акта, підписаного представниками технагляду замовника та організації, яка буде утримувати ці підземні мережі та споруди.
3.6.2. Засипання траншей та котлованів повинно здійснюватися із дотриманням технічних умов, проектно-технічної документації та заходів, необхідних для збереження конструкцій та їхньої ізоляції .
3.6.3. Засипати траншеї та котловани на проїжджій частині і тротуарах необхідно піском з відповідним ущільненням під технічним контролем експлуатуючих організацій. Якщо засипання траншей здійснюється за порушенням технології, експлуатаційні організації складають акт, на підставі якого будівельна організація зобов’язана негайно виправити вказані недоліки.
3.6.4. Після закінчення будівництва, реконструкції або ремонту підземних інженерних мереж та споруд виконавець зобов'язаний:
- до відновлення дорожнього покриття або зелених насаджень прибрати залишки грунту та сміття;
- викликати представника організації та підприємства, на які покладені обов'язки експлуатації покрить, для складання акта скритих робіт.
3.7. Контроль за термінами виконання робіт.
Контроль за дотриманням термінів виконання робіт, передбачених у п.п. 3.2 - 3.3 Правил, здійснює управління житлово-комунального господарства.
3.8. Розміщення об'єктів побутово-торговельного призначення, спеціальних конструкцій зовнішньої реклами на вулицях міста Миколаєва
3.8.1. Для розміщення споруд побутово-торговельного призначення і спеціальних конструкцій зовнішньої реклами не допускається пошкодження або знищення зелених насаджень. В обгрунтованих випадках дозволяється ліквідовувати пошкоджені, аварійні та малоцінні зелені насадження (дерева та кущі) з обов'язковим відшкодуванням їхньої вартості для відновлення їхньої кількості (площі зелених насаджень) згідно з проектом, погодженим головним управлінням архітектури та містобудування й управлінням житлово-комунального господарства.
3.8.2. Вимоги до інформації про побутово-торговельну споруду, пересувний елемент вуличної торгівлі регламентується п. 10 Порядку заняття торгівельною діяльністю і правил торгівельного обслуговування населення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95р. №108.
3.8.3. Порядок демонтажу самовільно встановлених об’єктів встановлюється рішенням міської ради.
3.8.4. Зона паркування у межах зон загального користування на території міста повинна бути позначена дорожньою розміткою, дорожніми знаками, може мати огорожу, в тому числі тимчасову.
3.8.5. В зоні паркування місце паркування одного транспортного засобу визначається розміткою.
3.8.6. Розміщення зон паркування визначається адміністрацією району міста за погодженням із Державтоінспекцією.
3.8.7. Паркування є платним.
Порядок і умови функціонування зон паркування визначаються рішенням міської ради.
3.8.8. Відстань від зони паркування до вікон житлових будинків повинна бути не менше 10м; від дитячих, шкільних закладів - не менше 15м, ЛПЗ – 25м.
3.8.9. Біля зони паркування повинна бути встановлена урна для сміття.
3.9. Забороняється:
3.9.1. Самовільно прокладати або ремонтувати інженерні комунікації (підземні і наземні).
3.9.2. Розвішувати дорожні знаки без погодження із державтоінспекцією, власником доріг.
3.9.3. Самовільно встановлювати тимчасові і постійні огорожі та відгородження, крім огородження квітників і дерев у межах при будинкових територій.
3.9.4. Самовільно встановлювати у межах червоних ліній риштування.
3.9.5. Самовільно встановлювати споруди побутово-торговельного призначення, спеціальні конструкції зовнішньої реклами.
3.9.6. Виконувати планові та аварійно-відновлювальні роботи без огородження місця роботи відповідно до вимог чинного законодавства.
3.9.7. Самовільно паркувати автомобіль в офіційно визначених зонах паркування.
4. Утримання об'єктів міського благоустрою
4.1. Номенклатура робіт з утримання об'єктів міського благоустрою. Вулично-дорожня мережа.
4.1.1. Систематичне очищення покриттів від пилу, сміття, ґрунтових та інших наносів шляхом підмітання та миття, а також поливання покриттів водою під час спеки влітку.
4.1.2. Планування узбічч, укосів, насипів та виїмок доріг без підсипання грунту з прибиранням невеликих зсувів та обвалів.
4.1.3. Видалення трави і бур'яну на ухилах насипів, виямках дороги, а також засівання їх травою, косіння трави на газонах.
4.1.4. Коткування ґрунтових та гравійних доріг.
4.1.5. Обезпилювання доріг з щебеневим та гравійним покриттям.
4.1.6. Догляд за спученими і слабкими ділянками вулиць (доріг) шляхом тимчасових загорож і регулювання руху, відкриття і закриття повітряних воронок.
4.1.7. Своєчасне очищення покриттів від снігу, снігово-льодового накату; навантаження та вивезення снігу і снігово-льодового сколювання на снігозвалища.
4.1.8. Оброблення покриттів фрикційними та іншими протиожиледними матеріалами для ліквідації на них слизькості взимку.
4.1.9. Пропускання води по канавах та інших водовідвідних спорудах з ліквідацією в окремих місцях наносів снігу і льоду.
4.1.10. Очищення і промивання водостічних та дренажних мереж, встановлення грязеуловлювачів.
4.1.11. Укладання і зняття утеплень з колодязів водостічної мережі.
4.1.12. Пропарювання водостічних труб для ліквідації льодяних пробок.
4.1.13. Очищення і миття дорожніх знаків, транспортних і пішохідних огорож та інших елементів дорожнього обладнання.
4.1.14. Нанесення та відновлення дорожньої розмітки.
4.1.15. Технічна паспортизація та інвентаризація об'єктів з періодичним обліком інтенсивності руху транспорту і пішоходів, інструментальними випробуваннями міцності дорожнього одягу та замірами рівності й слизькості покриття.
Ведення обліку та аналізу дорожньо-транспортних пригод, що сталися з причини незадовільних дорожніх умов.
Розроблення з подальшим погодженням з державтоінспекцією дислокації технічних засобів регулювання дорожнім рухом, які знаходяться на балансі комунальних підприємств.
Розроблення заходів щодо ліквідації умов виникнення місць концентрації дорожньо-транспортних пригод.
Штучні споруди
4.1.16. Усунення окремих дрібних пошкоджень настилів, поручнів, колесовідбійних огорож, підтягування тяжів, гайок на болтах, зміцнення конусів тощо.
4.1.17. Усі види робіт, вказані у пп.4.1.1., 4.1.8., 4.1.10., 4.1.13., 4.1.14.
4.1.18. Планові обстеження і випробування споруд, роботи за їх технічною паспортизацією відповідно до п.4.1.15.
4.1.19. Догляд за станом освітлювальної апаратури.
Зелені насадження
4.1.20. Догляд за деревами і кущами; підживлення, поливання, обрізання крон дерев і кущів, вирізування сухих суків і гілок, знешкодження омели, оброблення отрутохімікатами, утеплення кореневої системи, штикування грунту в ямах, розкриття і розв'язування кущів неморозостійких порід, стрижка живої огорожі.
Догляд за трав'яними газонами, квітниками: підживлення, поливання, прополювання, косіння трави. Своєчасне збирання та видалення з міста опалого листя та зрізаних гілок й вживання заходів по боротьбі з амброзією.
Малі архітектурні форми
4.1.21. Прибирання сміття у павільйонах, альтанках, під навісами та іншими малими архітектурними формами.
4.1.22. Миття, протирання і очищення пам'ятників, лав від пилу, бруду і снігу.
Вуличне освітлення та зовнішні електромережі
4.1.23. Нагляд за справністю електромереж, обладнання та споруд.
4.1.24.Заміна електроламп, миття та протирання світильників.
4.1.25. Ліквідація пошкоджень електромереж, освітлювальної арматури та обладнання.
4.1.26. Виправлення окремих опор, підвісок, кронштейнів, очищення опор від наклеєних плакатів тощо.
4.1.27. Прибирання, очищення від снігу та ожеледиці, а також посипання піском сходів, проїздів, тротуарів та пішохідних доріжок на спорудах.
Споруди санітарного очищення та прибирання міст
4.1.28. Роботи з утримання внутрішніх та під'їзних автомобільних доріг до об'єктів, споруд згідно з пп. 4.1.1.- 4.1.14.
Інші роботи з утримання об'єктів міського благоустрою
4.1.29. Проведення технічної інвентаризації та паспортизації об'єктів.
4.1.30. Технічний нагляд за функціонуванням об'єктів міського благоустрою.
4.2. Утримання і прибирання міських територій
4.2.1. Утримання і прибирання тротуарів і доріг, проспектів, площ, шляхопроводів, мостів, тротуарів, садів, парків, скверів, бульварів, дворів та інших територій здійснюється в порядку, який встановлений цим розділом Правил.
4.2.2. Території (земельні ділянки), що знаходяться у власності, постійному користуванні, оренді (суборенді) юридичних та фізичних осіб, утримуються і прибираються цими особами.
4.2.3. Об'єкти міського благоустрою, що визначені у п.1.2. цих Правил, та інші території, що належать до міської комунальної власності, утримуються і прибираються житлово-комунальними організаціями міста. Закріплення об'єктів благоустрою і територій за житлово-комунальними організаціями проводять адміністрації районів міста.
Для утримання і прибирання об'єктів міського благоустрою районні адміністрації на договірних засадах залучають також підприємства, установи та організації, що не перебувають у комунальній власності.
4.2.4. Залізничні колії, які пролягають на території міста у межах відчуження, схили, насипи, переїзди, переходи через колії прибираються силами і за рахунок організацій, які експлуатують ці споруди.
4.2.5. Прибирання територій, прилеглих до кіосків, літніх майданчиків, пересувних об'єктів вуличної торгівлі в радіусі 5 метрів здійснюють власники цих об'єктів.
Підтримання чистоти на територіях, прилеглих до вказаних об'єктів, провадиться протягом всього робочого часу і після закінчення роботи. Прибирання територій зон паркування здійснюють оператори паркування.
4.2.6. Прибирання відокремлених трамвайних колій і прилеглих до них територій, кінцевих зупинок здійснює ДКП “Миколаївелектротранс”.
4.2.7. Прибирання водовідвідних канав, труб, дренажів, які призначені для відведення поверхневих і ґрунтових вод з вулиць і дворів, здійснюється ЖЕКами, підприємствами, організаціями, орендарями, забудовниками та власниками будинків, у користуванні яких перебуває відповідна територія.
4.2.8. Очищення підключень дощової каналізації і дощоприйомників здійснюється підприємствами та організаціями, на балансі яких вони знаходяться.
4.2.9. Урни для сміття встановлюють організації і громадяни на закріплених за ними територіях із розрахунку:
Вулиці, парки — одна урна на 800 кв.м. площі,
відстань між урнами не більше 50 метрів.
Ринки — одна урна на 50 кв.м. площі, відстань
між урнами не більше 10 метрів.
Зупинки громадського
транспорту — не менше двох урн.
Заклади торгівлі,
громадського харчування,
побутового обслуговування,
та установи і організації — по одній урні біля кожного входу
і виходу.
Об'єкти вуличної торгівлі — не менше ніж одна урна.
Урни повинні очищатись їхніми власниками за мірою їх заповнення.
4.2.10. Прибирання міських територій здійснюється:
весняно-літній період:
- ранкове до 7.00 год.
- денне з 14.00 до 16.00 год.
осінньо-зимовий період:
ранкове до 8.00 год.
денне з 14.00 до 16.00 год.
Період весняно-літнього утримання встановлюється з 15 квітня до 15 жовтня, осінньо-зимового - з 15 жовтня до 15 квітня. В залежності від кліматичних умов, він може бути змінений виконкомом Миколаївської міської ради.
4.2.11. Миття вулиць і площ здійснюється в період з 0.00 год. до 6.00 год. по всій ширині проїжджої частини, включаючи трамвайні колії, технічні тротуари і бордюрні камені.
Денне миття допускається на вулицях і площах, де відсутній інтенсивний рух пішоходів.
4.2.12. Поливання вулиць, площ і тротуарів здійснюється в спеку, за мірою потреби.
4.2.13. Сміття повинно бути вивезене на спеціально відведені звалища або зібрано у спеціальні вуличні чи дворові контейнери. Протягом дня повинно здійснюватися збирання сміття, паперу та інших відходів.
4.2.14. Для усунення снігових накатів з настанням снігопадів повинно здійснюватись прибирання снігу з підгортанням його у вали до закінчення снігопаду.
4.2.15. Підгортання снігу у вали дозволяється на всіх вулицях, площах, бульварах і скверах. В залежності від ширини вулиць і характеру руху на них, вали можуть укладатися з одного або з двох боків проїжджої частини, вздовж тротуарів не далі, як 40 см від бордюру.
Забороняється утворення валів снігу в зоні перехресть, пішохідних переходів, трамвайних, тролейбусних і автобусних зупинок, а також згортань снігу і зрубів льоду на газони з посадками.
4.2.16. У разі укладання снігових валів і куп необхідно на проїжджій частині вулиць і тротуарів залишати в'їзди на перехрестя вулиць, у подвір'я, підходи до будівель і ліхтарів вуличного освітлення, вільні проїзди і проходи для пішоходів.
4.2.17. Укладання снігу, зрубів на тротуарах, доріжках скверів, у подвір'ях здійснюється у місцях, які забезпечують вільний прохід пішоходів і під'їзд механізмів та автотранспорту.
4.2.18. Власники підземних інженерних мереж зобов'язані до зимового періоду відремонтувати колодязі, люки яких повинні бути на одному рівні з проїжджою частиною вулиці.
4.2.19. В період ожеледиці посипання піском тротуарів, пішохідних доріжок, проїжджої частини вулиць у зоні трамвайних, тролейбусних і автобусних зупинок і самих посадкових майданчиків, шляхопроводів, мостів, підйомів і спусків та інших небезпечних місць здійснюється систематично на весь період ожеледиці.
4.2.20. Прибирання всіх територій в період снігопадів повинно провадитись цілодобово.
4.2.21. Вивезення снігу і зрубів льоду дозволяється на спеціально відведені адміністраціями районів міста.
4.2.22. Влаштування, утримання і ліквідація звалищ для снігу і зрубів льоду покладається на шляхово-експлуатаційні дільниці.
4.2.23. У разі утримання автомобілів на вулицях, тротуарах, прибудинкових територіях прибирання місця утримання автомобіля здійснюється його власником.
4.2.24. Кінцеві зупинки міського транспорту, в тому числі маршрутних таксі, повинні бути обладнанні контейнерами для збирання сміття та біотуалетами. Відповідальність за їхній санітарний стан несуть транспортні організації, яким надано право на використання відповідних маршрутів.
4.2.25. Своєчасний виїзд КП “Миколаївкомунтранс” за викликом з метою прибирання трупів мертвих тварин.
4.2.26. Здійснення заходів щодо улаштування майданчиків для вигулювання собак.
4.3. Утримання і прибирання дворових та придомових територій.
4.3.1. Території дворів житлових і адміністративних будівель повинні утримуватись у належному санітарному стані. Щоденно повинно здійснюватись прибирання, підмітання, а в літній період - і миття; підгортання і вивезення снігу, посипання піском - у зимовий час; своєчасне вивезення сміття і нечистот, очищення водостоків і дренажів. Прибирання і очищення дворів повинно закінчуватись до 8.00 години.
4.3.2. Побутове сміття, вуличний і дворовий змет повинні збиратися і утримуватися у стандартних сміттєзбірниках - металевих контейнерах. Для контейнерів у подвір'ях повинні бути виділені спеціальні майданчики з тіньового боку дворових територій з водонепроникним покриттям, загороджені зеленими насадженнями або сітчастою, цегляною чи бетонною огорожею. Розташування, розміри і оформлення майданчиків повинні забезпечувати вільний проїзд спецавтотранспорту, відповідати умовам завантаження.
4.3.3. Майданчики для контейнерів повинні бути віддалені від житлових будинків, дитячих установ, спортивних майданчиків, місць відпочинку населення на відстані не менше, як 20 метрів і не більше, як 100 метрів від житлових будинків. Розміри майданчиків повинні бути розраховані на встановлення необхідної кількості контейнерів, виходячи з чисельності населення та норм накопичення твердих побутових відходів.
4.3.4. На час ремонту будинків на територіях дворів відводиться місце для тимчасового складання будматеріалів і будівельного сміття, які повинні вивозитися транспортом організацій, що проводять ремонт.
4.3.5. Домоволодіння, які не мають каналізації, повинні мати утеплені вигреби туалетних і помийних ям з водонепроникним дном і стінами, закриватися кришками. Забороняється виливати помиї й нечистоти на території двору та на дороги.
4.3.6. Вигреби туалетних і помийних ям, сміттєзбірники, контейнери повинні своєчасно очищатися, утримуватися у справному стані і дезинфікуватися .
Дезинфекція сміттєзбірних контейнерів здійснюється кожний раз після спорожнення, майданчиків навколо них - щоденно, промивання – влітку не рідше 1 разу у 10 днів; прибирання туалетів - щоденно, вміст туалетних і помийних ям - один раз в три дні. Дезинфекція здійснюється шляхом вапняного фарбування і посипання хлорним вапном, іншими препаратами. Збірники для харчових відходів повинні митися і дезінфікуватися – щоденно.
Дворові збірники харчових відходів повинні митися і дезинфікуватися через кожних 2-3 дні.
4.3.7. Збирання і вивезення твердих побутових відходів і нечистот з домоволодінь здійснюється у відповідності до санітарно-гігієнічних вимог за планово-регулярною системою згідно із затвердженими графіками і за разовими замовленнями.
Вивезення з домоволодінь здійснюється: сміття - систематично за мірою накопичення, але не рідше, ніж раз у три дні; нечистот - за мірою накопичення ємностей, але не більше 2/3 об'єму.
4.4. Порядок утримання малих архітектурних форм та додержання правил благоустрою біля пунктів некапітальної забудови, засобів пересувної мережі й стаціонарних пунктів продажу товарів
4.4.1. Адміністрація підприємств, організацій, установ, домоволодінь, орендарі, забудовники, власники будинків, керівники торговельних організацій та інші власники зобов'язані утримувати у належному стані:
- огорожі, газонні огорожі і паркани, спеціальні конструкції зовнішньої реклами, вивіски, павільйони, кіоски, намети, телефонні будки, фонтани;
- ліхтарі вуличного освітлення, стовпи, мачти, лавки, домові ліхтарі з номерними знаками, телефонні шафи, трансформаторні будки й інше обладнання;
- скульптури, пам'ятники.
4.4.2. Адміністрація підприємств, установ, організацій і домоволодінь зобов'язана своєчасно проводити огляди зовнішнього вигляду, технічного стану малих архітектурних форм пунктів некапітальної забудови, засобів пересувної мережі та стаціонарних пунктів продажу товарів і проводити необхідний ремонт, фарбування і миття.
Фарбування всіх малих архітектурних форм (крім скульптур і пам'ятників) повинно провадитися щорічно за мірою потреби і закінчуватись не пізніше 15 жовтня. Фарбування слід провадити атмосферностійкими фарбами і тільки згідно з паспортом, затвердженим головним управлінням містобудування і архітектури Миколаївської міської ради.
4.4.3. Будівництво і встановлення огорож, парканів, газонних огорож, кіосків, наметів, павільйонів, спеціальних конструкцій зовнішньої реклами допускається після погодження проектів у встановленому порядку та з дозволу служб, визначених виконкомом міської ради.
4.4.4. Світлові реклами і світлові вивіски повинні вмикатися з настанням темноти одночасно з вуличним освітленням.
4.4.5. Вітрини магазинів, підприємств громадського харчування і побутового обслуговування повинні утримуватися у належному порядку і обладнуватися спеціальною освітлювальною арматурою. Освітлення вітрин повинно здійснюватися щоденно з настанням темноти.
4.4.6. Розклеювання газет, плакатів, афіш, оголошень і реклам дозволяється тільки на спеціально встановлених щитах.
4.4.7. Встановлення огорожі будівельних майданчиків у межах червоних ліній вулиць, на тротуарах, газонах, проїжджій частині допускається згідно із проектом виконання робіт.
4.5. Забороняється:
4.5.1. Кидати будь-яке сміття, недопалки, папір на проїжджу частину вулиць, тротуари, майданчики, бульвари, сквери й інші місця загального користування.
4.5.2. Скидати сміття, болото, нечистоти, зруби льоду і забруднений сніг в оглядові, дощеприймальні колодязі, річки, ставки, інші водоймища, на газони, під дерева і кущі, на проїжджу частину вулиць, тротуарів, трамвайні колії.
4.5.3. Скидати будь-яке сміття, нечистоти, землю, будівельні та інші відходи на вулицях, пустирях, лісовій зоні, вздовж доріг, в охоронній зоні річок і водоймищ, на вільних територіях і у всіх інших, не відведених для цього місцях.
4.5.4. Мити автомашини, мотоцикли в охоронній зоні річок і водоймищ, біля водорозбірних кранів і колонок, у парках, скверах та на прибудинкових територіях, на проїжджій частині дорожніх об'єктів, узбіччі та тротуарах.
4.5.5. Зливати відпрацьовані мастила на землю чи дорожнє покриття.
4.5.6 Залишати на вулицях і у подвір'ях невивезене сміття, нечистоти, болото, зруби льоду і сніг, будівельні та інші відходи.
4.5.7. Складати на вулицях, мостах та інших невідведених місцях будівельні матеріали, інші предмети.
4.5.8. Залишати на вулицях і інших міських територіях торговельні палатки, тару, пересувні візки й інше пересувне обладнання, яке можливо прибрати після закінчення торгівлі.
4.5.9. Розклеювати афіші і оголошення на парканах, фасадах будівель тощо, прикріплювати реклами, вітрини і щити до решіток огорож.
4.5.10. Захаращувати двори тарою та складати її на проїздах і проходах, тротуарах.
4.5.11. Спалювати сміття, опале листя та інші відходи на вулицях, у подвір'ях, урнах, складати їх для тривалого зберігання.
4.5.12. Вигулювати собак у невідведених місцях.
4.5.13. Забруднювати вулиці, площі, проспекти й інші території міста при перевезенні автотранспортом сміття, сипких та інших матеріалів і внаслідок заїзду автомобіля з відкритого грунту на проїжджу частину.
4.5.14. Заправляти транспортні засоби пально-мастильними матеріалами з автомобільних та інших пересувних бензозаправників, займатися торгівлею пально-мастильними, іншими матеріалами та виробами на проїжджій частині вулиць і на тротуарах, у житлових мікрорайонах.
5. Відповідальність за порушення Правил благоустрою та утримання території м. Миколаєва

5.1. Відповідно до п. 44 ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” за порушення Правил благоустрою і утримання території м. Миколаєва на підставі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушники притягуються до адміністративної відповідальності шляхом складання протоколів щодо виявлених порушень, а саме:
5.1.1.Самовільне скидання побутового сміття, побутових відходів, будівельного сміття, відходів виробництва, землі у не відведених для цього місцях.
Примітка до пункту 5.1.1.
Штрафи накладаються на посадових осіб та громадян, що припустилися порушень, а в разі неможливості їх виявлення - на посадових осіб організацій, за якими закріплені ці території.
5.1.2. Завантаження контейнерів для побутового сміття будівельним сміттям, металобрухтом.
Відсутність твердого покриття на майданчиках для контейнерів для сміття.
Незадовільний санітарно-технічний стан, несвоєчасне прибирання та очищення громадських туалетів.
5.1.3. Несвоєчасне прибирання території, в тому числі прилеглої та закріпленої розпорядженням міської ради.
5.1.4. Забруднення впорядкованих територій при перевезенні сміття сипучих матеріалів автотранспортом та внаслідок виносу болота за колесами автомобілів.
5.1.5. Несвоєчасне вивезення побутового сміття із контейнерних майданчиків.
5.1.6. Несвоєчасне вивезення будівельного сміття із будівельних майданчиків.
5.1.7. Засмічення місць загального користування недопалками, паперами недогризками, лушпинням тощо.
5.1.8. Витоки води, фекалій на впорядковані території.
5.1.9. Несвоєчасне прибирання снігу із тротуарів, пішохідних доріжок доріг, несвоєчасне посипання їх піском, скидання снігу на проїжджу частину вулиць.
5.1.10. Посипання тротуарів хімічними речовинами.
5.1.11. Миття, заправка, ремонт транспортних засобів на проїжджій частині вулиць, тротуарах, у житлових мікрорайонах та у необладнаних для цього місцях.
5.1.12. Несвоєчасне прибирання місця утримання автомобіля (на вулицях, прибудинкових територіях).
5.1.13. Складання грунту, будівельних матеріалів поза межами будівельного майданчика без дозволу.
5.1.14. Складання тари, конструкцій, виробів на вулицях, площах, зелених зонах, прибудинкових територіях тощо, без дозволу.
5.1.15. Відсутність на підземних комунікаціях кришок люків колодязів і теплових камер.
5.1.16. Наїзди на зелені насадження, газони, декоративні огорожі, тротуари.
5.1.17. Забруднення території, вулиці, тощо, викликане виконанням будівельних робіт понад нормативні терміни, вказані у дозволі.
5.1.18. Відсутність освітлення розкопаного місця.
5.1.19. Відсутність огорожі розкопаного місця, небезпечної зони, перехідного містка при прокладанні підземних інженерних комунікацій.
5.1.20. Неякісне відновлення благоустрою об'єкта після виконання планових та аварійних робіт.
5.1.21. Відсутність урн для сміття на об'єктах вказаних у п. 4.2.9, цих Правил.
5.1.22. Забруднення території внаслідок пошкодження об'єктів благоустрою.
5.1.23. Забруднення території, вулиць тощо, викликане самовільним виконанням будівельних, ремонтно-будівельних робіт (без отримання дозволу адміністрацій району).
5.1.24. Самовільне встановлення літніх майданчиків, відгороджень, постійних і тимчасових огорож, риштувань, дорожніх знаків, кіосків, палаток стаціонарних, спеціальних конструкцій зовнішньої реклами та несвоєчасна їхня перереєстрація, самовільне паркування автомобіля у межах зони паркування.
5.1.25. Розвішування рекламних оголошень, афіш, агітаційних плакатів на фасадах будинків, споруд, парканах, деревах, стовпах тощо та несвоєчасне зняття агітаційних плакатів.
5.1.26. Незадовільне забезпечення технічної справності:
а) доріг, вулиць, площ, тротуарів, пішохідних переходів, мостів, шляхопроводів, підземних переходів, пішохідних доріжок;
б) колодязів водопровідних, каналізаційних, зв'язку і їм подібних, дощоприймачів, дренажів, колекторів дощової каналізації, теплових камер.
5.1.27. Незадовільне утримання прибудинкових територій, територій підприємств і організацій.
5.1.28. Незадовільний зовнішній вигляд та технічна справність,
невідповідність їх до затверджених паспортів, проектів, вимог:
а) постійних і тимчасових огорож, парканів, газонних огорож, ліхтарів вуличного освітлення, домових ліхтарів, стовпів, урн та контейнерів для сміття:
б) кіосків, літніх торгівельних майданчиків, яток стаціонарних, трансформаторних будок, телефонних і електричних шаф, навісів та павільйонів зупинок транспорту;
в) спеціальних конструкцій зовнішньої реклами, вивісок і вітрин, пам'ятників, скульптур, пам'ятних дошок.
5.1.29. Спалювання на території міста сміття, листя, будь-яких промислових та побутових відходів.
5.1.30. Відповідальність за порушення Правил, скоєних неповнолітніми, визначається згідно із ст. 13 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
5.1.31. Протокол, що підтверджує факт порушення Правил, мають право складати і пред’являти порушникам у межах своєї компетенції:
5.1.31.1. Посадові особи органів санітарного нагляду.
5.1.31.2. Посадові особи управління житлово-комунального господарства.
5.1.31.3. Посадові особи управління житлово-комунального господарства адміністрацій районів.
5.1.31.4. Посадові особи органів Міністерства внутрішніх справ.
5.1.32. Накладання штрафів на посадових осіб та громадян провадиться адмінкомісіями при адміністраціях районів міста та виконкомі міської ради за протоколами, складеними посадовими особами, переліченими у п.5.1.32.
5.1.33. Всі штрафи підлягають сплаті посадовими особами та громадянами - в термін згідно зі ст. 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
5.1.34. Примусове виконання постанов адмінкомісій провадиться згідно із ст. 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Затверджено
рішенням міської ради
від 1 квітня 2005
№ 32/36
Перелік органів, яким надається право складати протоколи, що підтверджують факти порушень Правил благоустрою і утримання території м. Миколаєва

п/пРозділ і пункти ПравилМіські та районні органи сані-тарного наглядуУправління житлово-
комунального
господарства
Адмініс-трації районів містаГоловне управ-ління архітек-тури та містобу-дуванняУправління Міністерства внутрішніх справ
України в Миколаїв-ській області
1234567
1П.5.1.1. Самовільне скидання побутового сміття, побутових відходів, будівельного сміття, відходів виробництва, землі у невідведених для цього місцях*** *
2П.5.1.2.3авантаження контейнерів для побутового сміття будівельним сміттям, металобрухтом * * *
3П.5.1.3.Несвоєчасне прибирання території, в тому числі прилеглої та закріпленої розпорядженням міської ради*** *
4П.5.1.4. Забруднення впорядкованих територій при перевезенні автотранспортом сміття, сипучих матеріалів та внаслідок виносу болота за колесами автомобілів*** *
5П.5.1.5. Несвоєчасне вивезення побутового сміття із контейнерних майданчиків*** *
6П.5.1.6. Несвоєчасний вивіз будівельного сміття із будівельних майданчиків*** *
7П.5.1.7. Засмічення місць загального користування недопалками, паперами, недогризками, лушпинням тощо * *
8П.5.1.8. Витоки води, фекалій на впорядковані території***
9П.5.1.9. Несвоєчасне прибирання снігу із тротуарів, пішохідних доріжок, доріг, несвоєчасне посипання піском, скидання снігу на проїжджу частину вулиць ** *
10П.5.1.10. Посипання тротуарів хімічними речовинами ** *
11П.5.1.11. Миття, заправка, ремонт транспортних засобів у невідведених для цього місцях *
* *
12П.5.1.12. Несвоєчасне прибирання місця зберігання автомобіля (на вулицях, прибудинкових територіях) *
*
*
13П.5.1.13. Складання грунту, будівельних матеріалів поза межами будівельного майданчика без дозволу **

14П.5.1.14. Складання тари, конструкцій, виробів на вулицях, площах, зелених зонах, прибудованих територіях тощо без дозволу
*
*

15П.5.1.15. Відсутність на підземних комунікаціях кришок люків колодязів і теплових камер **

*
16 П.5.1.16. Наїзди на зелені насадження, газони, декоративні огорожі, тротуари ** *
17П.5.1.17.3абруднення територій, вулиці тощо, викликане виконанням будівельних, ремонтно-будівельних робіт понаднормативні терміни, вказані в дозволі
*
*

18П.5.1.18. Відсутність освітлення розкопаного місця ** *
19П.5.1.19. Відсутність огорожі розкопаного місця, небезпечної зони, перехідного містка при прокладанні підземних інженерних комунікацій **
*
20П.5.1.20.Неякісне відновлення благоустрою об’єкта після виконання планових та аварійних робіт
*
*

21П.5.1.21. Відсутність урн для сміття на об'єктах вказаних в п.4.2.9.***
*
22П.5.1.22. Забруднення території внаслідок пошкодження об'єктів благоустрою ** *
23П.5.1.23. Забруднення території, вулиць тощо, викликане самовільним виконанням будівельних, ремонтно-будівельних робіт (без отримання дозволу адміністрації району міста)
*
*

24П.5.1.24. Самовільне встановлення літніх майданчиків, відгороджень, постійних і тимчасових огорож, риштувань, дорожніх знаків, кіосків, палаток стаціонарних, спеціальних конструкцій зовнішньої реклами та несвоєчасна їхня перереєстрація, самовільне паркування автомобіля у межах зони паркування.
****
25П.5.1.25. Розвішування рекламних оголошень, афіш, агітаційних плакатів на фасадах будинків, споруд, парканах, деревах, стовпах тощо та несвоєчасне зняття агітаційних плакатів ****
26П.5.1.26.Незадовільне забезпечення техніч¬ної справності доріг, вулиць, площ, тротуарів, пішохідних переходів, мостів, шляхопроводів, підземних переходів, пішохідних доріжок, колодязів водопро¬відних, каналізаційних, зв’язку, дощоприймачів, дренажів, колекторів, дощової каналізації, теплових камер **



27П.5.1.27.Незадовільне утримання прибудинкових територій, територій підприємств і організацій
*
*
28
П.5.1.28.Незадовільний зовнішній вигляд та технічна справність, невідповідність їх до затверджених паспортів, проектів, вимог: а) постійних і тимчасових огорож, парканів, газонних огорож, ліхтарів вуличного освітлення, домових ліхтарів, стовпів, урн та контейнерів для сміття. б) кіосків, літніх торговельних май¬данчиків, яток, трансформаторних будок, телефонних і електричних шаф, навісів та павільйонів зупинок транспорту, в) рекламних щитів, вивісок і вітрин, пам"ятників, скульптур, пам’ятних дошок




*



*



*
29П.5.1.29. Спалювання на території міста сміття, листя, будь-яких промислових та побутових відходів. *
* *

Примітка 1. До п.5.1.1.Штрафи накладаються на посадових осіб організацій та громадян, що допустили порушення, а в разі неможливості їх виявлення - на посадових осіб організацій, за якими закріплені ці території.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: