Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 24/31 від 2004-10-27

Про внесення   змін та доповнень до Положення  про оренду майна, що належить до комунальної власності  територіальної громади міста, затвердженого рішенням міської ради від 29.05.01 №30/29 “Про удосконалення порядку надання в оренду майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста” (ВТР. ЧИННІСТЬ №23/31 ВІД 24.04.08)


ВТР. ЧИННІСТЬ
З метою подальшого удосконалення порядку надання в оренду майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, керуючись п.5 ст.60 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Законом України “Про оренду державного та комунального майна”,  міська рада
 ВИРІШИЛА:
1. Пункт 2.1. Положення про оренду майна, що належить до комунальної власності  територіальної громади міста (далі – Положення), затвердженого рішенням міської ради від 29.05.01 №30/29 “Про удосконалення порядку надання в оренду майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста”,  викласти в такій редакції:
“2.1. Об’єктами оренди є майно, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, а саме:
- цілісні майнові комплекси (ЦМК) комунальних підприємств та їх структурних підрозділів;
- нерухоме майно, у т.ч. окремі ізольовані нежитлові приміщення, декілька з’єднаних між собою приміщень, окремі будівлі, споруди ( крім допоміжних приміщень багатоквартирних будинків);
- окреме індивідуально визначене майно, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, яке знаходиться на балансі комунального підприємства, організації, установи.
Оренда структурних підрозділів комунальних підприємств не повинна порушувати виробничо-господарську цілісність, технологічну єдність даного підприємства.”
2.  Пункт 2.3. Положення  викласти в такій редакції:
“2.3. Від імені територіальної громади міста повноваження орендодавця здійснює Фонд комунальної власності Миколаївської міської ради ( далі – Фонд), а відносно окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого) – також комунальні підприємства, установи та організації, яким таке майно передано у повне господарське відання або оперативне управління.” 
     
3. Доповнити розділ 2 Положення пунктом 2.6. такого змісту:
“2.6.Фізична особа, яка бажає укласти договір оренди комунального майна, до його укладання зобов’язана зареєструватись як суб’єкт підприємницької діяльності.” 
Пункт 5.13. Положення викласти в такій редакції:
“5.13. Рішення про передачу в оренду нерухомого майна, яке знаходиться на балансі комунального підприємства, організації, установи, приймається ними з дозволу Фонду. Крім цього, якщо комунальна установа утримується за рахунок міського бюджету, для прийняття рішення про передачу в оренду нерухомого майна необхідне узгодження галузевого управління виконкому  міської ради.”
Пункт 5.14. Положення скасувати.
Пункт 7.10. Положення викласти в такій редакції:
“7.10. Строк дії договору оренди визначається за погодженням сторін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця до закінчення дії договору та одного місяця після його закінчення, договір вважається продовженим на такий термін і на тих умовах, які були передбачені договором з урахуванням змін у законодавстві на дату продовження.”
       
7. Пункт 7.13.  Положення викласти в такій редакції:
“7.13. Надання комунального майна в суборенду дозволяється лише за наявності письмового дозволу орендодавця в частині площ, розмір яких не перевищує 10 відсотків від орендованих.
             Передача в суборенду цілісних майнових комплексів забороняється.”
Пункт 7.14. Положення викласти в такій редакції :
“7.14. Орендар має переважне право перед іншими суб’єктами господарювання на продовження строку дії договору оренди за умови відсутності заборгованості по орендній платі та інших порушень умов договору. При цьому на момент пролонгації дії договору орендар повинен провести експертну оцінку майна  та застрахувати його на користь орендодавця.”
Доповнити розділ 7 Положення пунктами 7.16., 7.17. та 7.18 такого змісту:
“7.16. Орендар відшкодовує орендодавцю вартість орендованого майна у разі відчуження цього майна або його знищення чи псування з вини орендаря, якщо не доведе, що загибель чи погіршення сталися не з його вини.
7.17. Припинення дії договору оренди у зв’язку з приватизацією орендованого майна може мати місце виключно у разі, якщо це майно приватизовано орендарем. В інших випадках договір оренди зберігає чинність для нового власника майна.
7.18. Дію договору оренди у зв’язку з банкрутством орендаря – юридичної особи слід вважати припиненою, якщо після затвердження ліквідаційного балансу суд виносить ухвалу про ліквідацію орендаря, оскільки за наявності у банкрута майна, достатнього для задоволення вимог   кредиторів, він вважається вільним від боргів і продовжує свою підприємницьку діяльність.”
 Розділ 8 Положення викласти в такій редакції :
“8.1. Орендар має право залишити за собою проведені ним поліпшення орендованого майна, здійснені за рахунок власних коштів, якщо вони можуть бути відокремлені без заподіяння йому шкоди.
8.2. Якщо орендар за рахунок власних коштів здійснив за згодою орендодавця поліпшення орендованого майна, які не можливо відокремити
від майна без заподіяння йому шкоди, орендодавець не повинен компенсувати йому зазначені кошти.
8.3. Вартість поліпшень орендованого майна, зроблених орендарем без згоди орендодавця, які не можна відокремити без заподіяння йому шкоди, компенсації не підлягає.
8.4. Орендар одержує право на викуп комунального майна, якщо ним за згодою орендодавця здійснено за рахунок власних коштів поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об’єкта без заподіяння йому шкоди, вартістю не менш як 25 відсотків  залишкової (відновної за вирахуванням зносу) вартості майна.
8.5. Згода на проведення або відмова у проведенні невід’ємних поліпшень надається Фондом згідно з чинним законодавством. При цьому враховуються рекомендації постійної комісії міської ради з питань управління комунальною власністю міста.
8.6. Амортизаційні відрахування на орендовані цілісні майнові комплекси підприємств, їх структурних підрозділів  нараховуєь та залишає у своєму розпорядженні орендар.
8.7. Амортизаційні відрахування на орендоване нерухоме та інше окреме індивідуально визначене майно нараховують та залишають у своєму розпорядженні підприємство, установа, на балансі яких знаходиться це майно.”
  
  Другий абзац пункту 9.4. Положення викласти в такій редакції:
“ - для цілісних майнових комплексів – не більш як 10 відсотків від залишкової вартості основних засобів (орендна ставка за використання ЦМК визначена згідно з таблицею).”                                                                                                              
  Орендні ставки за використання цілісних майнових комплексів
 
Цілісні майнові комплекси міської комунальної власності  за
функціональним призначенням:
Орендна ставка,  відсотків до залишкової вартості основних засобів
торгівлі, харчової промисловості  та громадського харчування, з організації кіноконцертної діяльності) 
10
 
нафтопереробної промисловості та заправних станцій, дорожнього будівництва  
8
ремонтно-будівельні
7
тепло- та електропостачання
6
побутового обслуговування, транспорту та зв’язку
5
житлово-експлуатаційні, освіти, науки, культури, охорони здоров’я, фізкультури та спорту
4
 
                            
 Пункт 9.13 Положення викласти  в  такій  редакції:
    “9.13. Орендна плата зараховується:
- за майно, орендодавцем якого є Фонд комунальної власності міської ради (нерухоме майно та ЦМК), до міського бюджету;
- за майно, орендодавцем якого є комунальне підприємство, установа, організація (крім бюджетних) , 70 відсотків - до відповідного підприємства, 30 відсотків – до міського бюджету.
Комунальне підприємство, установа, організація мають право використовувати орендну плату, одержану від переданого ним в оренду нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна, на поповнення власних обігових коштів.”
                                                     
 Доповнити розділ 9 Положення пунктом 9.15. та 9.16. :
„9.15. Орендар має право вимагати зменшення розміру орендної плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, змінилися передбачені договором умови господарювання або істотно погіршився стан об’єкта оренди.
9.16. Впровадження визначеної методики розрахунку орендної плати провести з 01.01.05 шляхом внесення змін до діючих договорів оренди щодо перерахування орендної плати.”
14. Внести зміни та доповнення до Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності (пункт 11.2. Положення):
  14.1. Пункт 5.4 Типового договору викласти в такій редакції:
„5.4.Своєчасно здійснювати капітальний, поточний та інші види ремонтів орендованого майна.”
  14.2. Пункти 7.4. та 7.5. Типового договору виключити.
  14.3. Доповнити пунктом 8.3. такого змісту:
„8.3. Відмовитися від цього Договору і вимагати повернення орендованого майна, якщо Орендар не вносить орендну плату протягом трьох місяців підряд.
У разі відмови Орендодавця Договір є розірваним з моменту одержання Орендарем повідомлення Орендодавця про відмову від договору.” 
14.4.Пункт 9.5. викласти в такій редакції:
“9.5.Спори, які виникають за цим Договором, вирішуються згідно з чинним законодавством України.”
14.5.Пункт 10.3. викласти в такій редакції:
“10.3.Зміни та доповнення до цього Договору вносяться згідно з чинним законодавством України.”
14.6.Друге речення пункту 10.5. викласти в такій редакції:
“Орендодавець не компенсує Орендарю вартість поліпшень орендованого Майна, здійснених Орендарем.”  
15.Внести зміни та доповнення до Типового договору оренди цілісного майнового комплексу комунального підприємства (структурного підрозділу підприємства) (пункт 11.3. Положення):
15.1. Пункт 5.4. викласти в такій редакції:
“5.4.Своєчасно здійснювати капітальний, поточний та інші види ремонтів орендованого майна.”
15.2.Доповнити пунктом 8.3. такого змісту:
“8.3. Відмовитися від цього Договору і вимагати повернення об’єкту оренди, якщо Орендар не вносить орендну плату протягом трьох місяців підряд.
У разі відмови Орендодавця Договір є розірваним з моменту одержання Орендарем повідомлення Орендодавця про відмову від договору.”
15.3.Друге речення пункту 9.1. викласти в такій редакції:
“Орендар не відповідає за зобов’язання Орендодавця.”
15.4.Пункт 9.3. викласти в такій редакції:
“9.3.Спори, які виникають за цим Договором, вирішуються згідно з чинним законодавством України.”
15.5.Пункт 10.3. викласти в такій редакції:
“10.3.Зміни та доповнення до цього Договору вносяться згідно з чинним законодавством України.”
15.6.Друге речення пункту 10.5. викласти в такій редакції:
“Орендодавець не компенсує Орендарю вартість поліпшень об’єкта оренди, здійснених Орендарем.”  
Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань управління комунальною власністю міста (Зіму), з питань планування, бюджету та фінансів (Лапшина).
Міський голова                                                                                 В.Д.Чайка
 

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: