Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 7/16 від 2002-11-22

Про затвердження міської комплексної програми “Молодь” на 2003-2006 роки (ВТР. ЧИННІСТЬ №9/7 ВІД 21.12.06)


ВТР. ЧИННІСТЬ
Відповідно до ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада
ВИРІШИЛА:
1.Затвердити міську комплексну програму “Молодь” на 2003-2006 роки (Додаток).
2.Головам адміністрацій районів виконкому Миколаївської міської ради (Клименко В.Г., Устенко В.І., Плохотнюк А.М., Рижик В.І.) відповідно до цієї програми розробити заходи щодо її реалізації в районах.
3.Виконавчим органам міської ради, задіяним в реалізації програми, щорічно до 25 грудня направляти управлінню у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян (Коваль Г.В.) звіт про виконання міської комплексної програми “Молодь” на 2003-2006 роки.
4.Рішення Миколаївської міської ради від 05.11.98 №4/7 "Про виконання Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" у м. Миколаєві й затвердження міської комплексної програми "Молодь" на 1999-2002 рр." вважати таким, що втратило чинність з 01.01.03.
5.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань освіти, культури, у справах молоді та спорту (Гурець В.А.).
Міський голова В.Д.Чайка
Додаток
до рішення міської ради
від 21.11.2002 № 7/16
МІСЬКА КОМПЛЕКСНА ПРОГРАМА
“МОЛОДЬ”
на 2003-2006 роки
2002 рік
МЕТА ПРОГРАМИ
Міська комплексна програма "Молодь " (далі - МКП "Молодь") розроблена з метою проведення цілісної молодіжної політики у місті, визначеної Декларацією "Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні" та Законом України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні", іншими законодавчими та нормативними актами щодо створення сприятливих передумов для життєвого самовизначення та самореалізації молодих громадян, підтримки їхньої інноваційної діяльності, розвитку молодіжних громадських об'єднань, рухів, сприяння їх роботі у вирішенні нагальних проблем молоді.
У МКП "Молодь " визначаються загальні принципи, головні напрямки та основний зміст місцевих перспективних (до 2006 р.) комплексних заходів щодо державної та місцевої підтримки й захисту молоді міста, молодої сім'ї.
МКП "Молодь " окреслює пріоритетні напрямки діяльності місцевих структур і громадських організацій, що працюють над вирішенням проблем молоді, визначає орієнтири для всіх, хто займається забезпеченням духовно-культурного та фізичного розвитку молоді, формуванням морально-правової культури, допомогою у становленні молодої сім'ї і профілактикою негативних явищ у молодіжному середовищі, підтримкою розвитку молодіжного підприємництва тощо.
Очікувані кінцеві результати виконання програми :
- створення сприятливих умов для соціального становлення та розвитку молоді міста;
- формування високого рівня позитивного світогляду молоді на основі розвинутого почуття патріотизму, національної самосвідомості, духовно-моральних, культурних, загальнолюдських цінностей;
- забезпечення якісно нового рівня інформованості та обізнаності молоді з життєвозначущих питань;
- позитивні зрушення у вирішенні проблеми зайнятості міської молоді;
- поліпшення становища молодих сімей міста Миколаєва ;
- зниження рівня антигромадських, негативних проявів у молодіжному середовищі міста.
ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ПРОГРАМИ ТА ЇЇ ГОЛОВНІ ПРИНЦИПИ
Політико-правова сутність підходів щодо формування та реалізації МКП "Молодь " на 2003 - 2006 роки випливає з нормативно-правових актів, що регламентують та визначають зміст молодіжної політики в Україні - Декларації "Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні", Законів України від 05.02.93 "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні", від 01.12.98 "Про молодіжні та дитячі громадські організації”, Указу Президента України від 29.03.01 № 221/2001 "Про додаткові заходи щодо реалізації державної молодіжної політики", а також Послання Президента України до Верховної Ради України «Україна: поступ у XXI століття” та Постанови Верховної Ради України від 06.07.99 "Про рекомендації парламентських слухань з питань практичної діяльності органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування щодо реалізації державної молодіжної політики".
У процесі розроблення Програми враховувалися вимоги Указів Президента України: від 06.10.99 № 1284/99 "Про першочергові заходи щодо реалізації державної молодіжної політики та підтримки молодіжних громадських організацій", від 27.04.99 № 456/99 "Про заходи щодо розвитку духовності, захисту моралі та формування здорового способу життя громадян", від 06.10.99 № 1285/99 "Про заходи щодо забезпечення працевлаштування молоді", від 12.11.99 № 160/99 "Про поліпшення становища багатодітних сімей", від 24.04.2000 № 612/2000 "Про додаткові заходи щодо державної підтримки обдарованої молоді", від 24.01.01 № 42/2001 "Про додаткові заходи щодо забезпечення виконання Національної програми "Діти України" на період до 2005 року"; Постанов Кабінету Міністрів України від 18.06.99 № 1059 "Про стан реалізації державної молодіжної політики", від 04.12.98 № 1929 "Про заходи щодо посилення охорони материнства і дитинства" ; інших законодавчих та нормативних актів, які приймалися впродовж останнього часу, щодо створення сприятливих передумов для життєвого самовизначення та самореалізації молодих громадян.
МКП "Молодь ” на 2003-2006 роки передбачає подальше конкретне наповнення змісту та логіки реалізації молодіжної політики Миколаївської міської ради та Миколаївського міськвиконкому в нових цільових програмах, які стосуються, перш за все, проблем зайнятості, здоров'я, соціальної політики, соціального захисту, соціально-культурної сфери тощо. У МКП ввійшли лише основні заходи, що відносяться до сфери молодіжної політики, і не включені більш детальні заходи, якщо вони внесені в програми відповідного профілю (освіти, зайнятості, охорони здоров'я тощо).
МКП "Молодь ” на 2003-2006 роки базується на визнанні таких принципів:
- всебічного забезпечення інтересів і потреб молодих громадян міста з урахуванням особливостей та специфіки різних соціальних категорій та груп (інвалідів, дітей-сиріт, студентської молоді, молодої сім'ї та ін.);
- забезпечення захисту прав й основних свобод молоді;
- органічного поєднання громадських, державних інтересів та прав і свобод молодої людини;
- наукового обґрунтування та комплексності запропонованих заходів.
ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ:
- захист молодих громадян від дискримінації з мотивів віку ;
сприяння духовному та фізичному розвитку молоді, вихован-
ню в неї почуття громадянської самосвідомості та патріотизму,бажання активно сприяти утвердженню державності в Україні; розкриття особливостей життєдіяльності молоді в суспільстві, підготовка її до роботи в умовах конкуренції, зростаючого безробіття; забезпечення прав молодих громадян, встановлення для них гарантій та необхідної соціальної підтримки у сфері освіти, праці та зайнятості, сприяння їх підприємницькій діяльності, врахування особливостей умов життєдіяльності та життєвих цілей різних соціальних груп молоді; подолання соціально - політичної апатії молоді, створення сприятливих умов для її повноцінної соціалізації та активного залучення до соціально-економічного, політичного й культурного життя суспільства; сприяння реалізації творчого потенціалу молодої людини в інтересах становлення й самореалізації її особистості, формування морально-правової культури та профілактики негативних явищ в молодіжному середовищі; підтримка молодої сім'ї, талановитої та обдарованої молоді; сприяння розвитку та поглибленню міжнародних молодіжних контактів.
СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ, ФІНАНСУВАННЯ ТА КОНТРОЛЮ ЗА ЗДІЙСНЕННЯМ ПРОГРАМИ
Відповідальним за реалізацію МКП “Молодь” на 2003-2006 роки є управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, а також інші виконавчі органи міської ради, Миколаївський молодіжний муніципалітет. Механізм реалізації програми передбачає залучення до вирішення молодіжних проблем громадських організацій, підприємств, установ, засобів масової інформації та приватних осіб.
Головним координатором у реалізації МКП "Молодь" на 2003-2006 роки є управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян , а також інші виконавчі органи міської ради.
Загальний контроль за ходом реалізації програми здійснює Миколаївський міський голова та Миколаївська міська рада. Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян щорічно виносить на розгляд Миколаївського міського голови інформаційно-аналітичну інформацію про хід виконання МКП "Молодь " на 2003-2006 роки в поточному році, пропозиції та заходи щодо її організаційного та фінансового забезпечення в наступному році. Фінансування МКП "Молодь " на 2003-2006 роки здійснюється за принципами, що передбачають отримання коштів з міського бюджету, залучення коштів позабюджетних джерел, спонсорських, благодійних та інших внесків юридичних і фізичних осіб.
Фінансування заходів у 2003-2006 років можуть корегуватися відповідно до пропозицій, представлених управлінням у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян та іншими виконавцями згідно із затвердженою МКП.
ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ПРОГРАМИ
І.Організаційно-правове забезпечення реалізації молодіжноїполітики.
Розробка і впровадження довготривалих цілей у галузі молодіжної політики можливе через систему конкретних заходів, направлених на поліпшення умов та гарантій для самореалізації особистості молодої людини.
1. Вносити пропозиції щодо проведення депутатських слухань з питань проблем молоді та реалізації державної молодіжної політики в місті.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
2. Забезпечувати скоординовану діяльність органів місцевого самоврядування та консультативно-дорадчих органів з питань молодіжної політики, громадських об'єднань з питань реалізації молодіжної політики.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
3. Проводити слухання з питань молодіжної політики в міській раді.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
ІІ. Молодь й освіта, забезпечення інтелектуального розвитку
Поліпшення умов інтелектуального розвитку молоді сьогодні розглядається як передумова сприятливого соціально-економічного майбутнього, як проблема національного значення, що потребує першочергового вирішення.
1.Продовжити надання кращим студентам стипендій міського голови.
Управління у справах сім ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, міське фінансове управління, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
2. Сприяти проведенню молодіжних науково-практичних конференцій для студентів, аспірантів, молодих вчених та школярів.
Управління у справах сім ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, управління з питань внутрішньої політики, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
3. Сприяти розвитку мережі молодіжних інтернет-центрів, клубів за інтересами з метою задоволення потреб учнівської та студентської молоді.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.

ІІІ. Розвиток трудової й соціальної активності молоді,
забезпечення зайнятості молодих людей
Вирішення проблеми зайнятості молоді можливе через систему конкретних заходів, спрямованих на поліпшення працевлаштування молодих людей і захисту їх від безробіття. Ця система орієнтована на збереження існуючих та створення нових робочих місць, організацію цілеспрямованої професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації молоді відповідно до кон'юнктури ринку праці, створення умов для надання соціальної та психологічної допомоги непрацюючій частині молоді.
Для вирішення проблеми зайнятості молоді, захисту її від безробіття та розвитку трудової активності програмою передбачається:
1. Сприяти бронюванню робочих місць на підприємствах, в установах, організаціях для працевлаштування молоді, якій надається перше робоче місце.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
2. Сприяти організації навчання безробітної молоді, у тому числі основам підприємницької діяльності.
Управління праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
3. Розширити практику оплачуваних сезонних та громадських робіт, сприяти залученню до них старшокласників, учнів профтехучилищ, студентів вузів І-ІV рівнів акредитації, а також молодь з числа безробітних, підлітків, які опинилися у кризовому стані та схильні до антигромадської поведінки. Залучити до участі в оплачуваних громадських роботах молодь, яка перебуває на обліку як безробітна.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, управління освіти, служба у справах неповнолітніх, адміністрації районів міста, підприємства та організації, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
Червень-серпень 2003-2006 років

4. Сприяти залученню студентської та учнівської молоді до виконання програм соціально-економічного розвитку м.Миколаєва, програм збереження і відтворення довкілля, об’єктів культурної спадщини.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
5. Сприяти діяльності мережі таборів праці та відпочинку, спортивно-оздоровчих таборів для учнів загальноосвітніх шкіл, профтехучилищ, студентів.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.

6. Залучати молодь до активної участі у міському конкурсі бізнес-планів молодих підприємців та студентів м.Миколаєва.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління торгівлі, послуг населенню та координації підприємницької діяльності, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
7. Підготувати пропозиції щодо організації роботи молодіжного бізнес-центру.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління економіки, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
Протягом 2003 року
8. Проводити конкурси, семінари, тренінги та практичні заняття з питань сприяння підприємницької діяльності молоді.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, управління освіти, Миколаївський молодіжний муніципалітет та громадські організації (за узгодженням)
2003-2006 роки
9. Продовжити роботу міської молодіжної інформаційно-консультативної служби при міському центрі соціальних служб для молоді.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян
2003-2006 роки
10. Сприяти створенню громадських молодіжних агенств, бюро, служб, центрів по працевлаштуванню молоді.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, Миколаївський молодіжний муніципалітет та громадські організації (за узгодженням)
2003-2006 роки
11. Організовувати роботу літніх таборів праці та відпочинку на базі загальноосвітніх шкіл і підліткових клубів за місцем проживання.
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, служба у справах неповнолітніх, адміністрації районів міста
Червень-серпень 2003-2006 років
12. Сприяти розвитку підприємництва серед молоді, надавати необхідну інформаційну та організаційну допомогу.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 роки
13. Вносити пропозиції до міської ради про пільгове оподаткування підприємств, які беруть активну участь у професійному навчанні, виділяють відповідні кошти, матеріальні цінності на розвиток професійно-технічної освіти (згідно з домовленням).
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян
2003-2006 роки
ІV. Соціальний захист молоді
Зниження життєвого рівня населення, викликане соціально-економічною кризою, невирішеністю екологічних проблем, загострених Чорнобильською катастрофою, соціально-психологічний дискомфорт, породжений відсутністю віри у швидкі зміни на краще - все це призвело до збільшення частки соціально-неспроможних верств населення, погіршення здоров'я, у тому числі підлітків, дітей та молоді. Спостерігається негативна тенденція : при загальному поступовому зменшенні кількості дитячого населення значно зростає кількість дітей-інвалідів, що призводить до накопичення важких хронічних захворювань у популяції населення, яке вступає в репродуктивний період. Як наслідок, поглиблюється проблема зниження народжуваності та збільшення захворюваності серед дітей.
З метою соціального захисту молоді (сиріт, інвалідів, дітей з багатодітних сімей, потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи і т.д.) міська комплексна програма передбачає:
1.Сприяти забезпеченню професійному навчанню та працевлаштуванню випускників шкіл-інтернатів, дитячих будинків, підлітків, які залишили навчання, неповнолітніх, молодих інвалідів .
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, міський центр соціальних служб для молоді, служба у справах неповнолітніх, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
2. Організовувати соціально-педагогічну, консультативну роботу з дітьми та молоддю за місцем проживання.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, міський центр соціальних служб для молоді, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
3. Сприяти впровадженню міжнародних студентських та молодіжних дисконтних карток.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
4. Організовувати благодійні пункти збору речей від населення, гуманітарної допомоги для надання її соціально незахищеним категоріям молоді.
Міський центр соціальних служб для молоді, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
5. Розглянути можливість надання разових субсидій для транспортних послуг інвалідам, дітям-сиротам, дітям з багатодітних сімей.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, управління торгівлі, послуг населенню та координації підприємницької діяльності
2003-2006 рр.
6. Співпрацювати з виконавчими органами міської ради щодо надання натуральної та грошової допомоги молоді, дітям-сиротам, дітям-інвалідам, дітям з багатодітних сімей.

Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
7. Проводити благодійні акції для дітей-сиріт та інвалідів, дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, відділ культури, адміністрації районів міста, громадські організації, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
8. Розробити та реалізувати заходи щодо підтримки становлення та розвитку молодих сімей, в яких передбачити поліпшення їх житлових та матеріально-побутових умов.
Управління у справах сім ‘ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, відділ обліку та розподілу житла, міське фінансове управління, громадські організації, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2004 рр.
V. Поліпшення становища молодої сім’ї та підготовка
молоді до подружнього життя
Ставлення молоді до шлюбу й майбутньої сім'ї, становище й розвиток молодих сімей значною мірою залежать від змін, які відбуваються в суспільстві.
Сучасна молодь зорієнтована на порівняно ранній вступ до шлюбу та народження дітей. У рейтингу цінностей молодих людей наявність хорошої сім'ї стоїть на другому місці після бажання мати добре здоров'я. Понад 80% новонароджених - діти, народжені у молодих сім'ях. Певну роль тут відіграє прагнення в ранньому віці народити дітей, щоб потім сконцентрувати зусилля на підвищенні освітнього і професійного рівня. Разом з тим, катастрофічне погіршується демографічна ситуація, у першу чергу через значне зменшення дітонароджуваносгі. Великою мірою це пов'язано зі значним погіршенням матеріального стану молодих сімей. Задоволення потреби в дітях, у материнстві та батьківстві конкурує з низкою інших потреб, тим елементарніших, чим нижчий рівень життя. Важке матеріальне становище дуже часто стає також підґрунтям чисельних конфліктів серед молодих подружніх пар.
У місті, як і в країні в цілому, зберігаються тенденції до зниження кількості шлюбних пар серед молодих людей, а також збільшення кількості розлучень.
Найболючішими проблемами молодої сім'ї є житлово-побутова невлаштованість та низький середньомісячний прибуток.
Важливого значення набувають питання надання різних видів соціальної допомоги молодій сім'ї (соціально-психологічної, психолого-педагогічної, соціально-медичної, юридичної та ін.), здійснення соціальної профілактики, соціальної реабілітації, охорони шлюбу, материнства, батьківства, дитинства тощо. Виходячи з цього, пропонується:
1. Співпрацювати з регіональним відділенням Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву з питань надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) житла.
Управління у справах сім ‘ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, головне управління містобудування та архітектури, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
2. Розробити Положення про порядок надання матеріальної допомоги при народженні дитини в молодій сім’ї.
Управління у справах сім‘ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, міське фінансове управління.
2003 рік

VІ. Формування національної свідомості
та патріотичне виховання молоді

У сукупності духовних цінностей та загальнолюдських моральних якостей особистості особливе місце займають духовність, національна свідомість та патріотизм. Відродження національної та громадянської свідомості, виховання патріотизму вимагає побудови нової системи громадсько – політичного виховання молоді, що передбачає вирішення таких завдань:
- виховання у юнаків та дівчат моральних та культурних якостей, заснованих на традиціях і сучасних цінностях українського народу;
- виховання особистісних рис громадянина України та національної свідомості;
- виховання любові до Батьківщини та готовності до захисту, поваги до державних символів України - Державного прапора України, Державного герба України і Державного гімну України;
- виховання любові до рідного міста, його історії, традицій, поваги до людей, що внесли значний внесок у його розвиток для формування духовності, національної свідомості та патріотизму молоді необхідна активізація діяльності та взаємодії у роботі органів місцевого самоврядування, установ культурно-освітньої, військово-патріотичної спрямованості та молодіжних громадських організацій.
Для цього:
1. Сприяти розширенню краєзнавчої роботи, спрямованої на відродження національних традицій, формування національної свідомості дітей, підлітків та молоді.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.

2. Сприяти проведенню святкування визначних дат історії України, міста Миколаєва та залучати молодь до їх проведення.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста, громадські організації та Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
3. Сприяти проведенню конкурсів-оглядів музеїв, кімнат бойової слави, клубів військово-патріотичного виховання.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, адміністрації районів міста, громадські організації та Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
VІІ.Формування правової культури, профілактика правопорушень
та пропаганда здорового способу життя

На сучасному етапі розвитку українського суспільства особливого значення набуває проблема формування у молодого покоління правової культури. У процесі її формування беруть участь сім'я, школа, ровесники, засоби масової інформації, органи державної влади та місцевого самоврядування, громадські організації тощо.
Основним напрямком профілактичної роботи серед молоді є нейтралізація та усунення причин правопорушень.
З цією метою:
1. Продовжити роботу по удосконаленню та поповненню банку даних про стан і тенденції росту злочинності серед підлітків та молоді.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, відділ координації правоохоронних органів, оборонної і мобілізаційної роботи, служба у справах неповнолітніх, управління освіти
2003-2006 рр.
2. Проводити семінари, наради, “круглі столи”, ділові ігри та інше з питань правового виховання.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, служба у справах неповнолітніх, управління з питань внутрішньої політики, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет, громадські організації (за узгодженням)
2003-2006 рр.
3. Сприяти проведенню профілактичних заходів з метою профілактики дитячої безпритульності, бродяжництва та жебрацтва.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, служба у справах неповнолітніх, управління освіти, ММУ УМВС України в Миколаївській області (за узгодженням), адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
4. З метою виявлення дітей, які перебувають в особливо складних моральних та матеріально-побутових умовах життя надавати допомогу профілактичній роботі з сім’ями.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, служба у справах неповнолітніх, управління освіти, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
5. Сприяти проведенню традиційних фестивалів, конкурсів профілактичного спрямування, таких як: конкурс юних інспекторів дорожнього руху, фестиваль дружин юних пожежних тощо.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян
2003-2006 рр.
VIII. Сприяння розвитку фізкультури, спорту, туризму та змістовного
дозвілля молоді. Підтримка творчої та обдарованої молоді
Загострення економічної кризи, соціальна та політична нестабільність держави негативним чином впливають на дозвілля молоді, його обсяги, духовно-культурний зміст, спрямованість, стан регулювання та соціального контролю з боку держави і громадськості. У молодіжному середовищі виник своєрідний духовно-ідейний вакуум, пов'язаний з кризою минулої системи соціальних цінностей і недостатнім освоєнням нового соціально-духовного стану. Відсутність обгрунтованого соціального ідеалу і втрата життєвих стимулів не тільки породжує духовну апатію, але й різко зменшує загальну соціальну активність молоді.
Складні соціальні проблеми молоді негативно впливають на структуру дозвілля. Зокрема, поширеним у молодіжному середовищі є прослуховування аудіокасет, СД-дисків та перегляд відеокасет, велика кількість молоді проводить вільний час у такий спосіб. Привертає увагу вкрай незначна питома частка тих, хто вільний час використовує для відвідування музеїв і театрів, газети і журнали люблять читати менше половини молодих людей.
Зниження престижу культури в молодіжному середовищі призводить до падіння рівня духовності, породжує моральну та інтелектуальну деградацію. Посилюється розрив між естетичною і моральною стороною дозвілля. Спостерігається дегуманізація мистецтва, зростання засилля масової культури низького гатунку, що призводить до руйнації гуманістичних цінностей, естетизації зла.
Динаміка новацій в економічній і соціальній сферах, нові елементи способу життя, атмосфера очікування нового, поступове розширення можливості виявити свої здібності створюють належну ситуацію і передумови для пробудження культурно-громадської активності молоді та впровадження сучасних видів дозвілля. На сьогодні дозвілля все більш виступає механізмом прискорення соціалізації молоді, воно використовується як засіб компенсації нерозв'язаних соціальних потреб.
У цих умовах завдання держави і суспільства полягає в тому, щоб забезпечити необхідний мінімум культурних благ і послуг молодим людям, всебічно сприяти високосвідомому ставленню до використання вільного часу. З цією метою:
1. Забезпечити збереження та розвиток мережі підліткових закладів за місцем проживання, спортивних секцій, технічних станцій, фізкультурно-оздоровчих клубів, центрів та інших закладів позашкільної освіти для поліпшення організації дозвілля, духовного, морального, фізичного виховання молоді. Надати допомогу в організації спортивного ліцею на базі ЗОШ №37.
Управління у справах сім’ї,молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
2. Проводити міські та районні дитячо-юнацькі спортивні змагання.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
3. Розробити календар міських спортивно-масових заходів .
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
4. Забезпечити повне утримання спортивних шкіл міської комунальної власності СДЮШОР з футболу “Торпедо”, СДЮШОР з академічного веслування , СДЮШОР з велоспорту, СДЮШОР з фехтування, КДЮСШ “Комунарівець”, ШВСМ, СДЮШОР з легкої атлетики, ДЮСШ з футболу “Миколаїв”.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, міське фінансове управління, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
5. З метою збереження дитячо-юнацьких спортивних шкіл м.Миколаєва надавати фінансову підтримку школам: спортивно-технічна, КСДЮШ, КДЮСШ “Україна”, ДЮСШ “Динамо”, СДЮШОР з кінного спорту, СДЮШОР з веслування на байдарках і каное.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, міське фінансове управління, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
6. Забезпечити на рівні сучасних вимог підготовку та участь спортсменів м.Миколаєва в Чемпіонатах , кубках і першостях України, Чемпіонатах і першостях світу та Європи, Всеукраїнських турнірах.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, міське фінансове управління, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
7. Забезпечити повне утримання міського Центрального стадіону та його реконструкцію згідно вимог ПФЛ.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, міське фінансове управління, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
8. З метою кращої підготовки провідних спортсменів міста для участі в чемпіонатах України надавати фінасову підтримку муніципальному чоловічому баскетбольному клубу “Миколаїв”, баскетбольному жіночому клубу “Мрія”, МВК “Миколаїв”, ФК “Миколаїв”, ММС “Ветеранів футболу”, ФОК “Вікторія”, Миколаївському клубу боксу “Миколаїв”.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, міське фінансове управління, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
9. Сприяти залученню до фізкультурно-спортивних, туристсько-краєзнавчих та інших заходів дітей і молодь, в тому числі, інвалідів, сиріт, позбавлених батьківського піклування, з малозабезпечених та багатодітних сімей, схильних до скоєння правопорушень, учнів загальноосвітніх закладів та студентів.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, адміністрації районів міста
2003-2006 рр.
10. Надавати інформаційну, методичну та іншу допомогу в питаннях розвитку інфраструктури молодіжного туризму, краєзнавства.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян
2003-2006 рр.
11. Проводити наради, кругли столи, семінари, конференції тощо в питаннях розвитку туризму.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, громадські організації та об’єднання, туристичні фірми та установи (за узгодженням)
2003-2006 рр.
12. Здійснювати спільну реалізацію соціально-вагомих програм, заходів туристичного спрямування краєзнавчих, археологічних, туристичних та інших громадських організацій.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, громадські організації та об’єднання, туристичні фірми та установи (за узгодженням)
2003-2006 рр.
13. З метою організації відпочинку та оздоровлення дітей і молоді, сприяти організації та діяльності наметових таборів.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, служба у справах неповнолітніх адміністрації районів міста, краєзнавчі, археологічні, туристичні та інші громадські організації (за узгодженням)
2003-2006 рр.
14. Сприяти створенню та наповненню інтернет-сайту в галузі туризму, реалізації молодіжної політики, політики стосовно становища сім’ї, жінок та дітей.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, краєзнавчі, археологічні, туристичні та інші громадські організації, Миколаївський молодіжний муніципалітет, туристичні фірми та установи (за узгодженням)
з 2003 року
15. Сприяти проведенню дитячих, молодіжних і сімейних фестивалів, конкурсів, виставок художньої творчості.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, адміністрації районів міста, громадські організації (за узгодженням)
2003-2006 рр.
16. Сприяти створенню та діяльності студентських клубів дозвілля і поширенню зв’язків з іншими студентськими творчими клубами та спілками.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
17. Вивчити питання про створення міського молодіжного оздоровчого табору.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003 р.
ІХ. Підтримка діяльності молодіжних громадських організацій.
Розвиток міжнародних молодіжних контактів
.
Розвиток різноманітних видів і форм громадської діяльності та самодіяльності є основою функціонування демократичного суспільства, яка сприяє підтримці рівноваги та злагоди у суспільстві, забезпечує здійснення стратегічних соціальних перспектив у сфері економіки, політики й культури. На сьогодні підтримка діяльності молодіжних громадських організацій, що відповідає цілям молодіжної політики, розширює можливості у вирішенні нагальних проблем молоді.
Важливою складовою молодіжної політики є також розвиток міжнародних молодіжних контактів. Вони сприяють зміцненню авторитету міста, зростанню загальної культури та кругозору молодих людей. Завдання органів місцевого самоврядування в цій сфері полягає у всебічній підтримці неурядових молодіжних обмінів, а також у розробці міжнародних молодіжних програм.
Першочергові кроки в даній сфері полягають у такому:
1. Сприяти ефективній діяльності Миколаївського молодіжного муніципалітету.
Управління у справах сім’х, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян
2003-2006 рр.
2. З метою здійснення єдиної політики молодіжного самоврядування сприяти:
- створенню і діяльності районних виконавчих комітетів Миколаївського молодіжного муніципалітету;
- створенню і становленню осередків Миколаївського молодіжного муніципалітету на підприємствах та установах;
діяльності органів студентського самоврядування;
- всебічно сприяти розвиткові шкільного та студентського самоврядування;
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
3. Сприяти створенню молодіжної громадської приймальні.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян
2003-2004 рр.
4. Залучати в установленому порядку представників молодіжних громадських організацій до стажування в органах місцевого самоврядування.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, відділ кадрової роботи, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
5. Надавати організаційну, методичну, правову та фінансову підтримку дитячим, жіночим та молодіжним громадським організаціям, програми і соціально-вагомі заходи яких відповідають завданням державної молодіжної політики.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління внутрішньої політики, міський центр соціальних служб для молоді, відділ культури, управління освіти, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 роки

6. Вносити пропозиції до міської ради про пільгове оподаткування громадських організацій, фондів та підприємств, які створені громадськими об'єднаннями і беруть участь у реалізації державних програм щодо сприяння та розвитку молоді.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян
2003-2006 роки
7. З метою залучення дитячих, жіночих та молодіжних громадських організацій до участі в реалізації галузевої політики проводити відбір соціально-вагомих програм і проектів громадських організацій.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян
2003-2006 роки
8. Організовувати і проводити семінари, наради, зустрічі за участю керівників міськвиконкому, міської ради, управлінь, відділів виконкому міської ради та депутатів міської ради.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління внутрішньої політики, міський центр соціальних служб для молоді, громадські організації (за узгодженням)
2003-2006 роки
9. Вивчити питання та внести пропозиції щодо створення молодіжної громадської організації по сприянню реалізації соціальним програмам.
Управління у справах сім'ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян
2003 року
10. Сприяти розвитку волонтерського руху.
Міський центр соціальних служб для молоді, управління освіти, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 роки
11. Сприяти діяльності дитячих та молодіжних громадських організацій, виконанню програм, ініціатив цих організацій, спрямованих на духовний і фізичний розвиток молоді, підтримку її творчого потенціалу.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
12. Активізувати міжнародний молодіжний та студентський обмін. Надавати практичну допомогу учасникам проектів міжнародного молодіжного співробітництва. Розширити програму співробітництва між молоддю м.Миколаєва та м.Москви.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, управління економіки, адміністрації районів міста, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.

Х. Науково-методичне та інформаційне сприяння здійсненню
молодіжної політики
Для ефективного вирішення численних проблем у молодіжному середовищі України в цілому вкрай важливо проводити грунтовні наукові
дослідження цієї сфери суспільного життя, у першу чергу, демографічної, що обумовлено демографічною кризою .
Для цього:
1. Проводити систематичні дослідження стосовно вивчення соціальних проблем молодіжного середовища з метою визначення пріоритетів соціальної роботи з дітьми та молоддю.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста, управління внутрішньої політики, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
2. Систематизувати дитячо-юнацькі та молодіжні ЗМІ.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста, управління внутрішньої політики, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
3. Проводити інформаційні кампанії по запобіганню протиправної поведінки, наркоманії, алкоголізму, СНІДу та захворювань, що передаються статевим шляхом.
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста, управління освіти, управління охорони здоров’я, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.
4. Забезпечити висвітлення стану реалізації молодіжної політики в засобах масової інформації та мережі internet .
Управління у справах сім’ї, молоді, спорту та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста, управління внутрішньої політики, Миколаївський молодіжний муніципалітет (за узгодженням)
2003-2006 рр.


Секретар міської радиВ.О.Марков

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: