Мапа порталу

Революційний інструмент: У Миколаєві презентували онлайн-платформу містобудівного кадастру

У Миколаєві презентували Муніципальну геоінформаційну систему Містобудівний кадастр. 12 грудня представники компанії SoftPro+ (м. Київ), яка розробила даний продукт для понад 100 міст України, в тому числі Львова, Києва, Чернівців, Рівного, Полтави, Білої Церкви, представили геопортал відкритих даних Миколаївської міської ради.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич наголосив, що геоінформаційна система містобудівного кадастру є надзвичайно важливою складовою життя сучасного міста.

Вітаю всіх з появою такого важливого, революційного інструменту та сподіваюся, що наше місто й надалі рухатиметься вперед та займатиме перші місця в рейтингах прозорості міст України. Все, що можна зробити публічним, ми оприлюднимо, і станемо одним з перших міст в Україні, яке це зробило. Ми витратили багато часу на те, щоб виконати аерофотозйомку, виділити кошти на оновлення Генерального Плану. На жаль, під час моєї «вимушеної відпустки» темп було втрачено. Та нарешті справа зрушила з місця. Сподіваюся, що найближчим часом ми всі побачимо чудові речі, а в подальшому, зможемо досягти й того, щоб містобудівні умови формувалися одразу на сайті, без відвідування ЦНАПу та управління архітектури, - відзначив керівник міста. – Обов’язково продовжимо цю роботу у 2019 році. У планах - наповнення онлайн-платформи даними про інженерні комунікації в місті, та багато іншого.

Головний архітектор Миколаєва Андрій Цимбал додав, що ведення містобудівного кадастру передбачено законодавством України.

-  Така необхідність назріла давно, в управлінні архітектури та містобудування міськради було створено спеціальний відділ. Завдяки активній позиції керівництва міста, плідній роботі та співробітництву підрозділів міськради поточного року нам вдалося зрушити з місця цю проблему. Сьогодні нам презентують вже цілком працездатну систему містобудівного кадастру, яка в подальшому буде наповнюватися новими актуальними даними. Дана система дозволить нам більш раціонально розпоряджатися ресурсами міста – це і комунальне майно, і земля; планувати містобудівну діяльність. Все це в подальшому створить умови для розвитку міста відповідно до вимог сучасності та нових технологій, - відзначив Андрій Цимбал.

У свою чергу, начальник відділу містобудівного кадастру та обліку об`єктів містобудування Олександр Нефьодов підкреслив, що сьогодні презентують робочу версію готового продукту, який дозволить городянам в онлайн  режимі отримати інформацію стосовно земельних ресурсів (відведення земельних ділянок, оренди), Генплану та зонінгу, інженерних мереж, забудов, містобудівних умов та обмежень, будівельних паспортів, розміщення рекламних конструкцій тощо.

Розробку презентував директор компанії SoftPro+, кандидат технічних наук Андрій Черін. За його словами, геоінформаційна система Містобудівний кадастр - це українська розробка, вона побудована на відкритих системах, при цьому постійно оновлюється та динамічно розвивається.

-  Ми почали роботу у 2018 році. Оскільки міський голова Олександр Сєнкевич добре розуміється на інформаційних технологіях, довго пояснювати не довелося, і ми відразу перейшли до практичних кроків. Ця система ефективна в управлінні містом взагалі та окремим ресурсами. Роботу побудували таким чином, щоб поточного року реалізувати першу чергу, це базові ресурси, що належать до компетенції управління земельних ресурсів та архітектури. У 2019 році якомога швидше наповнимо іншими ресурсами. Основою геоінформаційної системи став містобудівний кадастр. Чинним законодавством передбачено, що кожне місто повинно створити його до 2020 року, - розповів Андрій Черін.

Нормативними актами передбачено створення єдиної муніципальної бази даних, яка наповнюється ресурсами міста – природними, економічними, демографічними тощо. Поєднання інформації про всі ці ресурси дозволить оперативно отримати необхідні дані про об’єкти, які розміщені на території міста, сформувати витяги, провести геоінформаційний аналіз тощо. Крім того, наявність єдиної інформаційної бази – нагальна необхідність в сучасному житті. Наприклад, з огляду на покращення інвестиційного клімату.

Доступ до геоінформаційної системи можна буде отримати навіть з мобільного телефону.  Як відзначив Андрій Черін, необхідна лише наявність інтернету. 

Представники компанії-розробника наочно продемонстрували, що реалізовано на першому етапі. Система наповнюється актуальними даними. Паралельно у Миколаєві триває процес інвентаризації земельних ділянок, тож інформація доповнюватиметься.

Проте вже зараз можна побачити переваги геоінформаційної системи: обравши на карті будь-яку земельну ділянку, кожен городянин зможе побачити повну інформацію про площу, цільове призначення, розташування, права  на землю на підставі рішення міськради, угіддя, з яких вона складається, дані про оренду чи суборенду, оцінку, довідку з реєстру судових рішень тощо. Більше того, є можливість  при переході на власника об’єкту побачити повний перелік земельних ділянок, які знаходяться в його користуванні.

Важливим компонентом прозорості, що забезпечує впровадження даної системи, є не лише доступ до інформації для кожного городянина, а й можливість стати активним учасником процесу управління містом. Платформою передбачено зворотній зв’язок, тож миколаївці зможуть навіть повідомляти про факти незаконних забудов тощо.

Відділ інформаційного забезпечення

Департамент міського голови 

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/december2018/12122018)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: