Мапа порталу

У мерії обговорили актуальні проблеми людей з інвалідністю та шляхи їх вирішення

У п’ятницю, 21 вересня, у міській раді відбулась зустріч Олександра Сєнкевича з представниками громадських організацій, діяльність яких спрямована на надання допомоги та підтримки людей з інвалідністю. Зустріч пройшла у форматі круглого столу. Участь у заході взяли  керівники структурних підрозділів міської ради, депутати та представники ЗМІ.

- Мета зустрічі полягає в озвученні конструктивних пропозицій стосовно вирішення нагальних проблем людей з інвалідністю, щоб врахувати їх в подальшому при формуванні  проекту міського бюджету міста Миколаєва на наступний рік, - зазначив міський голова Олександр Сєнкевич, - Умови повинні бути рівними для всіх. Наприклад, якщо ми будуємо будь-який об’єкт, то повинні планувати його таким чином, щоб людям з інвалідністю це не створювало проблем у майбутньому. Ми не маємо займатися коригуванням реалізованого проекту, треба  вирішувати всі питання на стадії планування, - сказав Олександр Сєнкевич.

Присутні обговорили стан доступності об'єктів спортивної та фізкультурно-оздоровчої сфери міста для осіб з обмеженими фізичними можливостями, питання інклюзивної освіти, проблеми соціалізації людей з інвалідністю.

- З 2016 року наша організація займається проблемами людей з інвалідністю. Свої зауваження ми надавали на розгляд  депутатським комісіям, меру міста, секретарю міської ради. Ряд наших пропозицій знайшли своє відображення в соціальних програмах, але хочу зауважити, що погодження щодо включення в ці документи окремих пунктів відбувається дуже повільно і важко, займає багато часу,  - зазначив голова ГО “Сильні разом” Олексій Долгих.

На необхідності забезпечення першочергових потреб людей з інвалідністю, а саме: доступного середовища, медикаментів, коштів та засобів реабілітації акцентувала увагу позаштатний радник міського голови Ольга Виноградова.

- Після лікувального закладу людина повертається до себе додому, в приміщення, яке не пристосоване для її перебування. Виникають великі проблеми, тому що неможливо нормально пересуватись у межах помешкання не кажучи вже про те, щоб вийти з кімнати на вулицю. Тому вважаю, що доцільно було б врахувати відповідний пункт у соціальній програмі стосовно надання матеріальної або побутової допомоги людям з інвалідністю на облаштування свого житла згідно з їх потребами, - зауважила Ольга Виноградова.

Також присутні обговорили питання стосовно діяльності міського фізкультурно-оздоровчого клубу інвалідів "Вікторія", можливість створення міського реабілітаційного центру для осіб з особливими потребами, яким виповнилося 18 років та вирішення проблем з їх транспортуванням.

У ході заходу було підбито підсумки проведення соціологічного дослідження на тему: “Проблеми реалізації права на гідне життя сімей, що виховують дітей з інвалідністю та дітей з обмеженими можливостями здоров’я”, яке проводили фахівці Чорноморського університету імені П. Могили спільно з ГО «Сильні разом» та департаментом праці та соціального захисту населення міської ради.  Звіт містить результати опитування батьків, що виховують дітей з особливими потребами, його основною метою було з’ясування оціночних суджень щодо наявних проблем з якими вони безпосередньо зіштовхуються у повсякденному житті: якості надання медичних, соціальних, освітніх послуг; можливості відвідування реабілітаційних закладів, організації дозвілля, а також прийнятних видів і форм навчання для дітей з інвалідністю різних груп захворювань.

Олександр Сєнкевич резюмував, що подібні зустрічі є вдалою платформою для спільного вивчення потреб отримувачів допомоги та напрацювання нових проектів і програм щодо вирішення проблем людей з інвалідністю. За результатами зустрічі, міський голова доручив керівникам структурних підрозділів опрацювати всі питання, озвучені під час заходу.

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_9/21092018_7)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: