Мапа порталу

У Миколаєві підписали меморандум про співробітництво щодо впровадження електронного квитка для проїзду в громадському транспорті (Відео)

У п’ятницю, 1 червня, міський голова Олександр Сєнкевич, комунальне підприємство“Миколаївелектротранс” і компанія “Віза Україна” підписали меморандум про співробітництво щодо впровадження системи електронного квитка в громадському транспорті міста.

Сторони розпочинають реалізацію пілотного проекту, в рамках якого упродовж декількох місяців міські тролейбуси та муніципальні автобуси буде оснащено мобільними валідаторами. Відтак, мешканці міста зможуть сплачувати за проїзд безконтактними банківськими платіжними картками та NFC-пристроями на мобільних валідаторах, які знаходитимуться у кондуктора або водія.

- Сплачувати за проїзд містяни зможуть за допомогою картки Visa та MasterСard. Оплату банківською карткою та NFC-пристроєм можна здійснити на ручних терміналах у кондуктора. Якщо у тролейбусах та трамваях немає кондуктора, валідатор встановлюватимуть на спеціальному кронштейні біля водія, - зазначив керівник групи інноваційних рішень у Південно-Східній Європі компанії “Віза Україна” Євген Лісняк.

В рамках інвестиційного проекту місту безкоштовно надається 100 валідаторів, їх встановлять на 40 трамваях і 45 тролейбусах. Крім того, ще 10 одиниць такого обладнання буде надано підприємствам-перевізникам для їх установки в пасажирських автобусах, щоб відпрацювати там впровадження електронного квитка. Ще 5 валідаторів залишаться в резерві.

Нова можливість  буде доступна у тролейбусах і трамваях на основних міських маршрутах. Оплачувати проїзд можна буде і звичним способом: пасажир сплачує готівкою необхідну суму кондуктору, отримує квиток,  а кондуктор у свою чергу фіксує оплату у мобільному валідаторі через свою картку.

В ході діалогу мер Олександр Сєнкевич зазначив, що впровадження електронного квитка у громадському транспорті є важливим рішенням, оскільки це одночасно дає можливість проконтролювати кількість здійснених перевезень громадян та оцінити пасажиропотік. Мер також повідомив, що у Миколаєві на даний момент триває робота щодо впровадження картки миколаївця, яка матиме функції е-квитка.

За словами начальника управління транспортного комплексу, зв'язку та телекомунікацій Олега Манушевича, проект буде реалізовано у декілька етапів. До кінця року мобільні пристрої для зчитування карток планують встановити на усіх громадських транспортних засобах міста, включаючи маршрутні таксі.

- Від міського голови Олександра Сєнкевича наше управління отримало чітке завдання: розробити послідовні кроки для оптимізації транспортної мережі міста. Одним з таких кроків стало впровадження системи безготівкових розрахунків за проїзд у міському транспорті. Ми плануємо оснастити усі тролейбуси і трамваї валідаторами, після цього міська влада долучатиме до цієї системи і приватних перевізників. Така система оплати ліквідує будь-які корупційні ризики: унеможливлюється використання фальшивих проїзних документів, ведеться облік пільговиків, облік наданих послуг відбувається прозоро, - сказав Олег Манушевич.

Оператором платежів по банківських картках виступає партнер “Віза Україна” Ощадбанк. Основна мета співпраці -  надати безпечний і безвідмовний сервіс розрахунків картами у громадському транспорті. При цьому Євген Лісняк зауважив: місто саме обирає банк-еквайр, зважаючи на вигідні умови.

- Ми розуміємо, що кожне місто обирає для себе найкращі умови, тому обирати банк, який стане приймати та опрацьовувати платежі, міська влада буде самостійно. Сплачувати проїзд у громадському транспорті можна за допомогою будь-яких платіжних систем та банківських карток. Жодних обмежень немає, - резюмував Євген Лісняк.

Після підписання меморандуму присутнім продемонстрували, як саме працює мобільний валідатор. Спробувати оплатити проїзд міг кожен бажаючий, користуючись карткою або мобільним телефоном через Apple Pay чи Android Pay.

- Насправді не усі міста виявляють зацікавленість у реалізації проекту безготівкової оплати у громадському транспорті. У Миколаєві ми побачили іншу ситуацію. Міська влада виявляє готовність до розвитку та прагне позитивних змін. Зі свого боку ми будемо й надалі підтримувати цей проект, - резюмував Євген Лісняк.

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_5/01062018_1)

 

 

 

 

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: