Мапа порталу

Покращення умов перебування пацієнтів, надання якісної допомоги: у Миколаєві на базі ЛШМД та міської лікарні №3 вирішили створити два рівноцінних відділення цілодобової ургентної допомоги

У понеділок, 5 березня, в Миколаївській міській раді відбувся брифінг за участі начальника управління охорони здоров’я міської ради Ірини Шамрай, головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги Олександра Дем’янова, головного лікаря міської лікарні №3 Олександра Чеботарьова, завідувача відділенням загальної хірургії лікарні №3 Вадима Пермякова.

Приводом для спілкування з журналістами стали питання, як постають перед медичними закладами міста в процесі реформування галузі. Про це заявила Ірина Шамрай, відзначивши, що у листопаді 2017 року Верховна Рада України прийняла відповідні закони, а 2018 рік визначено періодом реформування первинних закладів медико-санітарної допомоги.

-   Ми переводимо усі наші центри первинної медико-санітарної допомоги у статус комунальних закладів, щоб можна було налагодити процес надання первинної медико-санітарної допомоги, - розповіла керівник управління охорони здоров’я. – Це питання виноситься на розгляд постійних комісій міської ради.  Якщо питання не буде вирішено, то з 1 січня 2019 року наші заклади первинної медико-санітарної допомоги не будуть фінансуватися Національною службою здоров’я.

У 2019-2020 роках зміни торкнуться вторинної ланки охорони здоров’я, тож вже сьогодні слід планувати діяльність лікувальних закладів, аби якомога краще налагодити їх роботу в цілому, у тому числі ургентну службу.

-   На затвердженні Кабінету Міністрів України перебуває документ про створення 4 госпітальних округів. Миколаїв, як обласний центр, разом з сімома прилеглими районами сформують госпітальний округ №3 та будуть обслуговувати близько 700 тис. населення. Нова структура вторинної ланки буде запроваджена починаючи з 2019 року. У Миколаєві проведено низку нарад, присвячених організаційним питанням. Вирішували, крім іншого, як забезпечити високу якість надання пацієнтам невідкладної, ургентної допомоги. Одна з пропозицій – визначення у госпітальному окрузі №3 двох лікарень інтенсивного лікування, які надаватимуть цілодобову ургентну допомогу мешканцям міста і семи прилеглих районів: ЛШМД та міська лікарня №3, - повідомила Ірина Шамрай.

Зважаючи, що на даний час ЛШМД несе надмірне навантаження, протягом шести діб приймаючи хворих в ургентних випадках, а міська лікарня №3 – лише один день на тиждень, прийнято рішення створити два повноцінних відділення, які б могли забезпечити надання рівноцінної цілодобової ургентної допомоги, як в межах Миколаєва, так і прилеглих районів.

-   За попередніми даними, за лікарнею №3 будуть закріплені Березнегуватський, Снігурівський, Новоодеський райони, та частина Вітовського району. За ЛШМД закріплять Березанський, Очаківський, Миколаївський райони, і також частину Вітовського району, - поінформувала керівник управління.

За словами Ірини Шамрай, статистичні дані свідчать, що хірургічні стаціонари лікарні швидкої медичної допомоги, маючи серйозне навантаження, не виконують план ліжко-дня. Показники говорять про необхідність організаційних змін, тим паче, що 2016 року у ЛШМД було скорочено 20 ліжок хірургічного профілю. З колективом лікарні проведено неодноразові зустрічі, напрямки і перспективи роботи обговорювалися на підсумковій нараді медиків.  

-   У тому вигляді, як вони існують зараз, хірургічні відділення ЛШМД будуть неконкурентноспроможними, - зазначила Ірина Валентинівна. – Коли у палаті перебувають 7-8 осіб, умови надання допомоги ускладнюються. Тому розглядається питання про переведення 35 ліжок до хірургії міської лікарні №3, що забезпечить гідні умови перебування, повний обсяг надання допомоги. Мова не йде про скорочення ліжок. Жоден фахівець не буде скорочений, навіть сьогодні у ЛШМД вакантні 5 посад хірургів, - додала начальник управління охорони здоров’я.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/05032018_5)

 

 

   


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: