Мапа порталу

Контроль з боку громадськості, запобігання фальсифікації підписів та можливість організації онлайн-трансляції з пункту голосування, - Координаційна рада обговорила спірні питання, які виникли на етапі голосування за проекти городян

У суботу, 10 лютого, Координаційна рада з питань з питань Громадського бюджету м.Миколаєва провела чергове засідання, щоб обговорити спірні питання, які виникають у ході голосування за проекти, подані городянами для реалізації за рахунок бюджету участі.

Директор департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Тетяна Шуліченко нагадала, що голосування триватиме протягом двох тижнів, з 8 до 21 лютого 2018 року.

21 лютого о 17:30 члени Координаційної ради зберуться для підрахунку результатів волевиявлення громади. Участь можуть взяти всі бажаючі представники громади.

Одне з питань, що порушують городяни в ході голосування, це можливість голосування за довіреністю. Тетяна Шуліченко підкреслила, що згідно затверджених правил, зробити свій вибір у паперовому вигляді можна лише особисто, пред’явивши паспорт та отримавши бланк з підписом відповідальної особи.

Ще один момент, який члени Координаційної ради порушили на засіданні, це порядок розміщення проектів на офіційному сайті громадського бюджету Миколаєва. Нагадаємо, що порядковий номер кожного проекту був визначений у ході жеребкування. Натомість, на сайті громадського бюджету проекти розміщені відповідно до кількості вже набраних голосів. Заступник голови Координаційної ради, голова експертно-громадської ради виконавчого комітету Миколаївської міської ради Артем Ващиленко вважає, що таким чином пріоритет автоматично надається проектам, які в перші дні голосування отримали найбільшу підтримку.

Начальник відділу стандартизації та впровадження електронного врядування Тетяна Міхєєва поінформувала, що на сьогодні такі можливості надає платформа для голосування, яку модерують у Києві. Проте, наразі ведеться робота і розробники гарантують, що до початку наступного етапу Громадського бюджету, орієнтовно, у квітні 2018 року, місто матиме можливість сортувати проекти на сайті за будь-якими критеріями. Поки що можна користуватися можливостями пошуку – знаючи номер проекту, його легко знайти на сайті.

Ще один недолік, який буде виправлено вже найближчого понеділка, непрацюючий лічильник офлайн-голосів. Згідно з правилами, щовечора на сайт вносяться дані про осіб, які віддали свій голос у паперовому вигляді. Перелік тих, хто проголосував, відображається, а їх кількість на лічильнику не враховується. Цей недолік буде усунуто вже найближчим часом, він жодним чином не позначиться на результатах голосування. Слід додати, що розробниками передбачено механізм перевірки дублюючих голосів.

Ще одна причина, яка підштовхнула до оперативного проведення засідання Координаційної ради з питань Громадського бюджету, оприлюднення напередодні інформації про спробу отримання однією особою одразу п’ятиста бланків для голосування.

-         Наше завдання – оперативно відреагувати на будь-який інформаційний привід, щоб городяни не втратили довіри до такого інструменту, як громадський бюджет, - відзначив Артем Ващиленко.

Тетяна Шуліченко відповіла, що бланки для голосування можна як роздрукувати на сайті громадського бюджету та сайті міської ради, так і взяти у пункті для голосування.

-         Номерів на бланках немає. Обов‘язковим є лише підпис на бланку відповідальної особи, яка перевіряє відповідність паспортних даних, - підкреслила директор департаменту. – Лише такий бланк вважатиметься дійсним.

Депутат міської ради, член Координаційної ради Сергій Карцев запропонував представникам громадськості брати участь в контролі за процесом голосування.

-         Це має бути організований процес, узгоджений графік. Крім того, вважаю, що за наявності переконливих фактів фальсифікації громадського бюджету необхідно приймати рішення Координаційної ради про зняття проекту, за який було виявлено порушення голосування, - наголосив Сергій Карцев.

Про контроль за голосуванням та шляхи запобігання фальсифікації підписів розповів керівник департаменту з надання адміністративних послуг міської ради Дмитро Лазарєв.

За його словами, запроваджено потрійний контроль. Окрім того, що співробітник ЦНАПу ставить свій підпис, він ще й вносить цю інформацію  у письмовому вигляді до журналу та дублює її в електронній таблиці.

Керівник Миколаївської міської громадської організації «Спадщина», член Координаційної ради Ірина Купрієвич внесла пропозицію про організацію онлайн-трансляції з пункту голосування у мережі інтернет, щоб кожен небайдужий городянин міг спостерігати за процесом волевиявлення.  

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/10022018)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: