Мапа порталу

На пряме абонування з ПАТ "Миколаївобленерго" перейшли 18 гуртожитків міста, - Андрій Палько

Директор департаменту житлово-комунального господарства міської ради Андрій Палько прокоментував ситуацію щодо переведення мешканців гуртожитків міста Миколаєва на пряме абонування з постачальником послуги ПАТ «Миколаївобленерго».

-    Відповідна робота у місті проводиться з 2012 року, - зазначає керівник департаменту. – До комунальної власності міста було передано гуртожитки, які будувалися у радянські часи для потреб різних підприємств. Після ліквідації підприємств або у зв’язку з іншими обставинами утримання гуртожитків стало проблемою територіальної громади міста. При зведенні будівель гуртожитків передбачалося здійснення загального обліку для розрахунків за електроенергію. 51 гуртожиток міста знаходиться на балансі КП СКП «Гуртожиток», більшість з них передані у дуже поганому стані від ліквідованих чи покинутих підприємств. Міська влада вживає заходи аби поступово навести лад у цих будівлях, розуміючи, що нове житло майже не будується, люди роками проживають у гуртожитках та повинні облаштовувати свій побут. Одне з найважливіших питань, яке постає у процесі роботи, оплата за електроенергію.

Відповідно до законодавства, постачальником електроенергії має бути спеціалізоване підприємство, а на даний момент ці функції виконує СКП «Гуртожиток», не маючи відповідного права на передачу електроенергії. У свою чергу, ПАТ «Миколаївобленерго» теж не може постачати електрику,  доки не укладені угоди прямого абонування та не проведені роботи з реконструкції електромереж, які дозволять правильно проводити облік.

-    Протягом кількох років департамент житлово-комунального господарства проводить роботу з виправлення ситуації та переведення мешканців гуртожитків на пряме абонування. 18 гуртожитків з 51 вже повністю переведено, у людей немає жодних проблем. Мешканці мають прямий договір з постачальником, оплачують за фактом спожиту електроенергію, не залежать від будь-яких боргів, накопичених раніше. Нагадаю, що заборгованість СКП «Гуртожиток» перед ПАТ «Миколаївобленерго» становить близько 14 млн грн., що може спричинити масове відключення електроенергії в гуртожитках. «Миколаївобленерго» про це неодноразово попереджало, - нагадав Андрій Палько, зазначивши, що перехід на пряме абонування допоможе запобігти таким проблемам.

Керівник департаменту поінформував, що на початку 2018 року на пряме абонування перейшли мешканці гуртожитку по вул. Кузнецькій, 64-в, при чому, за власні кошти. А також згадав гуртожиток по вул. Севастопольській, 65, де виникла зовсім інакша ситуація.

-     У 2016 році у будівлі проведені роботи з реконструкції електромереж, на що з міського бюджету виділено більше 500 тис грн. Лишилося тільки поставити лічильники та укласти договори. Проте, кілька людей, які звикли користуватися послугами безкоштовно та не бажали втрачати таку можливість, почали вводити в оману інших мешканців, наводити недостовірні факти про те, що доведеться сплачувати якісь величезні борги, - говорить Андрій Палько.

Він наголосив, що це недостовірна інформація, жодних санкцій до мешканців гуртожитків не застосовується.

-   Значна частина мешканців гуртожитку по вул. Севастопольській, які хочуть чесно сплачувати за спожиту електроенергію,  вже подали документи до ПАТ «Миколаївоблтеплоенерго» для укладання договорів. Фахівці мають приступити до робіт з встановлення лічильників. Для тих, хто намагається каламутити воду, щоб і далі  цупити електрику, наступають тяжкі часи, бо така можливість буде виключена, - підкреслив посадовець. 

У 2018 році департамент житлово-комунального господарства планує провести роботи з переведення на пряме абонування мешканців гуртожитків по проспекту Богоявленському, 340/1, вул, Айвазовського, 7, вул. Озерній, 12.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: