Мапа порталу

Брифінг з питань захворюваності на гепатит А в Миколаївській області

4 січня управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації проведено брифінг для представників засобів масової інформації з питань профілактики, лікування гепатиту А та ситуації із захворюваності на гепатит А, що склалася в грудні 2017 – січні 2018 років в Миколаївській області.

У спілкуванні зі ЗМІ взяли участь начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Павло Георгієв, начальник управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Ірина Шамрай, директор ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Володимир Клочко та начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лариса Бурденко, виконуючий обов’язки головного лікаря обласної інфекційної лікарні Світлана Федорова.

Фахівці надали компетентні роз’яснення щодо ситуації із захворюваності на гепатит А серед населення Миколаївської області та безпосередньо міста Миколаєва, відповіли на численні запитання журналістів друкованих та електронних видань, телебачення. Як повідомив Павло Георгієв, станом на 9.00 4 січня в обласній інфекційній лікарні знаходяться 33 пацієнти. З них підтверджено діагноз у 16 осіб. Ще 6 дітей знаходяться в обласній дитячій інфекційній лікарні, діагноз підтверджено у 1 дитини. Всі необхідні ліки для ефективного та якісного надання спеціалізованої медичної допомоги в наявності. Також проведено перерозподіл лікарських засобів між закладами охорони здоров’я для забезпечення лікування пацієнтів.

На випадок збільшення кількості пацієнтів з гепатитом А УОЗ Миколаївської міської ради підготувало необхідний резерв ліжок. На первинній ланці сімейними лікарями ведеться санітарно-освітня робота серед населення щодо профілактики захворювання та своєчасного звернення до лікаря, що забезпечує швидке та ефективне лікування. За підсумками проведеної управлінням роботи з 9 січня в обласному центрі паліативної допомоги та інтегрованих послуг також проводитимуть обстеження на гепатит А для пацієнтів міста Миколаєва та області.

У разі, якщо кількість пацієнтів з підозрою на гепатит А збільшиться найближчим часом, в резерві є ще достатня кількість ліжок в обласній та обласній дитячій інфекційній лікарнях.

Володимир Клочко і Лариса Бурденко, у свою чергу, підкреслили, що наразі взято проби води, результати лабораторних досліджень будуть готові найближчим часом. Колективи освітніх закладів, в яких виявлено хворих на гепатит А або осіб з підозрою на гепатит А, не потребують ніякої тимчасової ізоляції. Забезпечено ретельний фаховий нагляд, санітарні заходи (дезінфекція тощо) посилено відповідно до діючих норм і стандартів.

Фахівці, які взяли участь у брифінгу, підкреслюють, що приводу для хвилювання немає, на сьогодні не йдеться про епідемію, адже показники захворюваності у Миколаївській області знаходяться на рівні нижче середнього показника по Україні.

Ситуація знаходиться під постійним контролем облдержадміністрації, управління охорони здоров’я ОДА та УОЗ Миколаївської міської ради.

Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

Фото прес-служби Миколаївської ОДА


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: