Мапа порталу

У Миколаєві перевірять всі пункти доочищення та розливу води

3 січня у Миколаївській міській раді пройшло термінове засідання комісії з питань ТЕБ та НС міста Миколаєва, у ході якого обговорили першочергові заходи щодо попередження розповсюдження вірусного гепатиту А серед миколаївців.

В.о. міського голови-секретар міської ради Тетяна Казакова зазначила, що на її ім’я надійшов лист від керівника ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з інформацією про погіршення епідемічної ситуації у Миколаєві та запропонувала детально роз’яснити ситуацію, що склалася, заступнику головного санітарного лікаря області Олександру Ігнатенко.

-   У Заводському районі з 3 грудня 2017 року почали реєструвати випадки захворювання на вірусний гепатит А. Перший миколаївець захворів 27 листопада, а звернувся до лікарів лише за кілька днів. Поступово кількість хворих зростала, масові звернення городян почали реєструватися лише з 28 грудня 2017 року, - відзначив Олександр Ігнатенко. – Підсумувавши інформацію, побачили, що станом на 2 січня по Заводському району зареєстровано 27 випадків захворювання, в тому числі 4 дитини. На сьогодні маємо вже 37 випадків, 5 з яких – в Інгульському районі.

За словами  заступника головного санітарного лікаря області, епідобстеження встановило, що загального харчового фактору у пацієнтів немає, люди навіть ніде не зустрічалися. Це дало підстави вважати, що єдиний фактор, об’єднуючий хворих – вода з пунктів доочищення та розливу.

-    На сьогодні ми разом з Держпродспоживслужбою відібрали зразки води в тих точках продажу, про які повідомили хворі. Дослідження проведемо у вірусологічній лабораторії в Миколаєві і паралельно у референс-лабораторії міста Одеса, - сказав він.

При цьому у ході засідання з’ясувалося, що у Миколаєві функціонують приблизно 120 пунктів доочищення та розливу води, які ніхто не перевіряє через мораторій на перевірки бізнесу, що діє у державі.  

За словами начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області Лариси Бурденко,  фахівці управління можуть провести перевірку лише за наявності звернення самого суб’єкта господарювання. Втім, відколи Держпродспоживслужба була створена, звернення надійшло тільки від одного суб’єкта господарювання.

Олександр Ігнатенко додав, що санітарно-епідеміологічна служба у 2017 році проводила дослідження води з комунального водопроводу і жодних відхилень не виявила. Він наполіг, що міська влада та відповідні служби повинні зробити все, аби мінімізувати ризики вже на даному етапі. По-перше, припинити реалізацію доочищеної води населенню до повної дезінфекції ємностей, заміни фільтрів, які можуть з часом ставати джерелами накопичення збудника. По-друге, слід проводити роботу з максимального виявлення хворих та осіб, які були з ними в контакті, адже на одного хворого з жовтяницею припадає 10 безжовтяничних, стертих форм захворювання.

-   Вірус дуже контагіозний. Якщо у людини немає імунітету, дуже висока ймовірність, що вона захворіє. У Миколаєві протягом 10 років спостерігалася аномально низька захворюваність, тож велика кількість населення, а особливо дітей, з цим вірусом не зустрічалися, - констатував заступник головного санітарного лікаря області.

У ході комісії було прийнято рішення провести позачергову перевірку всіх пунктів доочищення та розливу, що діють у місті. Для того, щоб прискорити роботу, до перевірок, крім фахівців Держпродспоживслужби, залучать представників адміністрацій районів та поліцію. Міська влада допоможе з забезпеченням транспорту.

Заступник міського голови Юрій Степанець звернувся до ЗМІ з проханням поширити інформацію для населення щодо необхідності вживати лише кип’ячену воду та дотримуватися посилених санітарно-гігієнічних норм.

За рішенням комісії, Юрій Степанець очолить робочу групу з координації проведення захордів щодо попередження виникнення та розповсюдження вірусного гепатиту А серед населення міста Миколаєва.

Заходи щодо організації та забезпечення роботи робочої групи, аналіз та узагальнення отриманої інформації покладено на начальника Головного управління Держпродспоживслужби в м. Миколаєві В’ячеслава Бродовського.

Крім того, члени комісії вирішили з 3 січня тимчасово заборонити діяльність семи пунктів розливу доочищеної води, про які повідомили хворі (вул. Озерна, 9В, ринок «Лазурний», магазин 111; вул. Шосейна, напроти кафе «Надія»; вул. 2 Поперечна – вул. Водопровідна; вул. Шосейна, ріг Проспекту Центрального, напроти «Картопляна хата»; вул. Київська, 3, вул. Морехідна, 14).  

Управління охорони здоров’я міської ради вже приступило до виконання необхідних заходів – проводяться медичні огляди контактних осіб з хворими на вірусний гепатит А, забезпечено готовність закладів охорони здоров’я до розгортання додаткових ліжок. Управління освіти зобов’язало керівників шкіл та дитсадків посилити санітарно-протиепідемічний режим у навчальних закладах міста.

Також прийнято протокольне рішення, щоб власники пунктів розливу питної води розробили та узгодили з Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Миколаєві робочі програми щодо проведення виробничого контролю якості питної води.

За кілька днів відбудеться чергове засідання комісії, присвячене даному питанню.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради 

IMAGE FOLDER (/files/News/punkti)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: