Мапа порталу

Епідеміологічна ситуація щодо вірусного гепатиту «А» в м. Миколаєві станом на 01 січня 2018 року

За даними епідеміологічного моніторингу щодо захворюваності на вірусний гепатит «А» по м. Миколаєву за останні три роки, відмічається зростання на 33.3%, а саме:

 

Рік

Всього захворіло:

З них дорослих

З них дітей

2015

11

11

0

2016

10

8

2

2017

15

13

2

В структурі захворілих переважає доросле населення яке складає 86,6%. Серед дитячого населення найбільш вразлива вікова категорія дітей 5-9 років, що становить 13.3%. В січні 2018 року знаходяться на лікуванні в обласній дитячій інфекційній лікарні 6 дітей та пройшло реєстрацію в санітарній службі 27 осіб дорослого населення, які лікуються в обласній інфекційній лікарні.

Гепатит А – найпоширеніша форма вірусного гепатиту, яка проявляється помірними симптомами інтоксикації, жовтяницею та доброякісним перебігом.

Джерелом інфекції є хвора людина, механізм передачі вірусу – фекально-оральний. Факторами передачі, як при всіх кишкових інфекціях, є різні харчові продукти, що не піддаються термічній обробці, вода, брудні руки.

Великі спалахи ГА пов’язані із забрудненням фекаліями водойми, які є джерелом водопостачання, або з попаданням стічних вод у водопровідну мережу. У дитячих колективах велике значення має контактно – побутовий шлях передачі через брудні руки і різні предмети побуту: іграшки, посуд, білизна і т.д.

Сприйнятливість людини до вірусу гепатиту А висока, після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. Інкубаційний період складає в середньому 28 днів, зменшується до  7-ми днів та подовжується до 50 днів.

Заразність хворих найбільша не в розпалі захворювання, а до появи жовтяниці, коли діагноз гепатит А зазвичай ще не встановлений і захворілий не ізольований від оточуючих. При виявленні жовтяниці хворий практично незаразний. Жовтянична форма гепатиту становить не більше 10%, переважна більшість – це безжовтянична,  стерта і субклінічна форми, тому пацієнти саме з цими формами перебігу захворювання є основним джерелом зараження оточуючих.

Для вірусу гепатиту А характерна висока стійкість до факторів зовнішнього середовища та дезінфікуючих засобів. Завдяки цьому вірус може тривало зберігатися у воді, харчових продуктах, стічних водах, різних об’єктах зовнішнього середовища. При кип’ятінні вірус руйнується протягом 5 хвилин.

На сьогодні найефективніший методом профілактики гепатиту А є вакцинація, в нашій країні, згідно наказу МОЗ України від 11.08.2014 р. № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні» вакцинація проти гепатиту А не є обов’язковою, а віднесена до рекомендованих щеплень, які проводять наступним групам населення: персонал установ громадського харчування та підприємств харчової промисловості, який бере участь у приготуванні (виробництві), транспортуванні та реалізації продуктів харчування; військовослужбовці, співробітники МВС України, пожежники, персонал служб спеціального призначення, персонал з обслуговування водоочисних споруд, водопровідних мереж, з обслуговування каналізаційних систем;  особи, які беруть участь у миротворчих заходах, наданні гуманітарної допомоги тощо; особи, які вживають наркотичні речовини внутрішньовенно, ВІЛ-інфіковані; особи, що проживають в ендемічних регіонах щодо гепатиту А; особи, які подорожують до регіонів з високою ендемічністю щодо гепатиту А; особи, які спілкувалися з хворим на гепатит А в осередках інфекції.

Також важливо для профілактики вірусного гепатиту А, є заходи спрямовані  на розрив механізму передачі збудника, вони передбачають, перш за все, використання для пиття та миття посуду лише кип’ячену воду, не використовуйте для пиття та приготування їжі воду з незнайомих джерел водопостачання, перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою. Якщо ви перебуваєте в країні, де поширений гепатит, пийте тільки бутильовану воду і не купуйте їжу з рук.

Дотримуйтеся правил особистої гігієни – обов’язково мийте руки з милом перед приготування та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, також варто мати при собі дезінфікуючий розчин для обробки рук.

Не займайтеся самолікуванням. При перших ознаках захворювання терміново зверніться до лікаря!

Управління охорони здоровя Миколаївської міської ради

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: