Мапа порталу

«Питання вже дозріло»: депутати підтримали Програму розвитку сталої міської мобільності Миколаєва

Депутати погодили винесення на сесію міськради Програми розвитку сталої міської мобільності м. Миколаєва на 2018-2019 рр., що стане основою для створення «транспортної стратегії» міста.

Проект документа одноголосно підтримали на депутатської комісії з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів і соціально-економічного розвитку.

Програму представили голова транспортної комісії Володимир Євтушенко і проектний менеджер КУ «Агенція розвитку Миколаєва» Денис Моляка.

«Два роки наша комісія намагалася досягти результату в питанні стратегії розвитку міського транспорту. Питання серйозне і воно дозріло вже давно. Тому необхідно дуже терміново вживати заходів», - звернувся до колег Євтушенко.

Крім того, депутат акцентував увагу, що програма є однією з умов отримання містом кредитів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) і Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на закупівлю муніципального транспорту.

«Це один зі складових документів для отримання кредитів. Якщо не буде такого прорахунку, точного визначення ліцензійною компанією, то, відповідно, не буде чим мотивувати ту чи іншу суму на ту чи іншу кількість трамваїв йі тролейбусів, що вкрай необхідні місту. Одне за іншим тягнеться», - пояснив Євтушенко.

Всього на реалізацію Програми необхідно 6,4 млн. грн. Метою документа є формування транспортної політики Миколаєва для забезпечення розвитку сталої міської мобільності. Результатами її виконання повинна стати розробка Плану сталої міської мобільності, що стане поштовхом для прискорення соціально-економічного розвитку міста та підвищення його привабливості як міста для життя, роботи та інвестицій.

В ході роботи над програмою буде проаналізовано сучасний стан мобільності міста, розроблений план удосконалення мережі громадського транспорту, а також створені плани просування велосипедного руху, регулювання руху вантажного і транзитного транспорту, влаштування велосипедно-пішохідних зон, оптимізації паркування транспортних засобів, розвитку водних пасажирських перевезень тощо. На основі цього плану будуть розроблятися інші програми з розвитку різних видів транспорту в місті.

Все це дозволить ефективно використовувати бюджетні кошти в питанні транспортної політики міста.

«Всі цифри сформовані виходячи з пропозицій міжнародних компаній, що спеціалізуються на розробці транспортних стратегій. Ця сума менше, ніж вартість одного трамвая. Проте, ефективність використання бюджетних коштів зростає в десятки разів при наявності такого документа. Тому після того, як буде проведено комплексне дослідження, будуть виведені пріоритети розвитку транспорту, нова схема руху громадського транспорту, буде набагато простіше і ефективніше купувати новий транспорт, направляти його на поліпшення інфраструктури. В цілому - це стратегічний план розвитку транспортного комплексу міста», - вважає Моляка.

Підтримуючи доповідачів, віце-мер Юрій Степанець зазначив, що Програма розвитку сталої міської мобільності стане однією зі складових Стратегії розвитку Миколаєва.

«Ми вже давно говоримо про стратегію розвитку міста. Так ось ця Програма - одна з гілок розвитку Миколаєва. Вона повинна передбачити все. Ми маємо знати, скільки нам необхідно транспорту, які потрібні бути напрямки, які маршрути, де повинен рухатися вантажний транспорт, де будуть прокладені велосипедні доріжки, де має бути місця для паркування, як будемо розвивати водний транспорт. Наше місто на воді. Це стратегічний документ, який нам необхідно прийняти. Без нього, нам рухатися далі нікуди», - підкреслив заступник міського голови.

У підсумку, члени бюджетної комісії одноголосно проголосували за винесення Програми на розгляд сесії міськради.

Агенція розвитку Миколаєва

IMAGE FOLDER (/files/News/agent)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: