Мапа порталу

Перша ластівка: в міській школі №60 у Варварівці проведуть комплексну енергомодернізацію

Миколаївська школа №60, розташована у Варварівці, стане першою серед закладів соціальної сфери міста, де буде проведено комплексну енергомодернізацію. У середу, 29 листопада, готовий проект презентували колективу закладу та представникам ЗМІ.

Як відзначив заступник міського голови Олександр Омельчук, департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій взято в роботу 20 об’єктів, переважно це школи та дитячі садки, які заплановано реалізувати протягом 3 років (дитсадки №106, №123, школи №42, 14, гімназія №4 та інші).

-         Обрано 20 найбільш енергозатратних учбових закладів. Звісно, якщо реалізовувати всі ці проекти за рахунок міського бюджету, це займе багато часу. Ми працюємо над залученням фінансів від донорських організацій, грантів, пільгових кредитів ЄБРР. Розраховуємо на додаткове фінансування, - додав віце-мер.   

Олександр Омельчук нагадав, що приблизно рік тому депутати Миколаївської міської ради затвердили Програму «Теплий Миколаїв», яка стала однією з пріоритетних програм для міської влади.

-         Енергоресурси дорожчають і величезна кількість коштів з міського бюджету, близько 120 млн грн., витрачається на сплату комунальних послуг. У міській раді було створено департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій, основна мета діяльності якого полягає в економії енергоресурсів, і, відповідно, коштів бюджету міста. Чим наші проекти відрізняються від проектів інших організацій? Нас більше цікавить не колір стін та фасадів, а комплекс заходів, які в результаті призведуть до суттєвої економії, - пояснив Олександр Омельчук. – Проект енергомодернізації школи №60 є першим з 20 подібних проектів, які розробляються департаментом. Він вже пройшов експертизу. Кошторисна вартість складає 9 млн 830 тис. грн. Роботи стартують наступного року. Плануємо, що 1 вересня 2018 року діти підуть в оновлену, теплу та комфортну школу.

Заступник директора департаменту Андрій Слободяник у деталях розповів, як зміниться школа та які енергозберігаючі заходи буде вжито.

-         Перше моє знайомство з цією школою відбулося ще у грудні минулого року. Ми отримали статистику споживання теплової та електричної енергії і жахнулися. Це найбільш проблемна школа у місті. Більше енергоресурсу не використовує жодний навчальний заклад Миколаєва, - сказав Андрій Слободяник.

Він повідомив, що при виготовленні проекту енергомодернізації закладу перед проектантами ставили ціль зменшити енергоспоживання школи, крім того, в результаті будівля має відповідати всім нормам енергоспоживання.

 - Проте, економія заради економії нікому не цікава, - підкреслив посадовець. - Ми ж прагнемо створити школу з таким мікрокліматом, щоб дітлахам було комфортно тут перебувати.   

За словами Андрія Слободяника, у проекті передбачається утеплення стін будівлі базальтовою плитою товщиною 150 мм, окремо буде утеплено перекриття верхнього поверху. Особливу увагу він звернув на заміну вікон: вперше поточного року, ґрунтуючись на вимогах державних норм, департамент енергетики запровадив у Миколаєві нові стандарти. "Правильні" склопакети складаються з двох камер, це три скла, одне з яких енергозберігаюче.

Крім того, замінять покрівлю, крізь яку зараз можна споглядати зорі. Стару систему опалення повністю демонтують та замінять на нову, сучасну.  У кожному класі з’явиться блок регулювання температури повітря в приміщенні. У школі облаштують систему вентиляції з рекуперацією тепла, встановлять нове діодне освітлення.

Директор закладу Наталія Боярська сказала, що довго не могла повірити у те, що найбільш гостра проблема для варварівської школи буде вирішена.

-         Школа збудована у 1970 році, за всіма нормами вона потребує капітального ремонту. У нас навчається 570 дітей. В приміщеннях дуже холодно, не витримується жодний температурний режим. Коли стартував проект з енергомодернізації, фахівці вивчили кожен куточок будівлі, - тішиться пані Наталія.

Додамо, що цієї осені у школі №60 розпочалися масштабні роботи з капітального ремонту спортивної зали. Проводиться утеплення фасаду, встановлено алюмінієву фасадну систему з енергозбереженням та вітровим навантаженням, замінюються інженерні системи, будуть встановлені системи вентиляції та інфрачервоного обігріву.

Депутат міської ради Олександр Бернацький пригадав, як починалася робота щодо реконструкції спортивної зали у варварівській школі.

-         Ще два роки тому ми з директором школи оглядали те приміщення, в якому падала штукатурка, було затікання води тощо. І до останньої миті батьки та колектив закладу сумнівалися у тому, що можливі зміни. Наразі роботи тривають і будуть завершені до кінця поточного року. Для мене найголовніше, щоб всі разом ми змогли зробити так, аби зала для занять дітей була тепла, з екологічно чистих матеріалів, щоб наші дітлахи активно займалися спортом, - додав Олександр Бернацький.

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради 

IMAGE FOLDER (/files/News/60energy)

 

 

 

IMAGE FOLDER (/files/News/remontsport)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: