Мапа порталу

Врятувати миколаївські парки. Робоча група доручила профільному комунальному підприємству розробити пропозиції щодо подальшого розвитку та провести інвентаризацію об'єктів

У вівторок, 31 жовтня, в міській раді під головуванням першого заступника міського голови Андрія Дадівєріна відбулося чергове засідання робочої групи з аналізу причин безприбуткової діяльності суб’єктів господарювання, у ході якого розглянули, зокрема, фінансово-господарську діяльність комунального підприємства «Миколаївські парки».

Комунальне підприємство було створено у 2004 році. Предмет діяльності КП – експлуатація та збереження міських парків культури та відпочинку згідно з їх призначенням. Про це розповіла керівник Олена Крилова.

-    За результатами роботи у 2017 році  КП «Миколаївські парки» загальна сума доходів склала 1 млн. 694 тис. грн., що на 52 тис. грн. менше, ніж планувалося. Чистий прибуток підприємства за 9 місяців поточного року становив 58,7 тис. грн. (на 3,6 тис. грн. менше запланованого). Це надходження від оренди, роботи атракціонів, інших послуг, - пояснила Олена Крилова. – Атракціони принесли нижче очікуваного результату, тому що їх парк не оновлювався, дітям вони не цікаві. Крім того, відповідно до Положення про оренду майна підприємство може здавати в оренду до 200 кв. м., все інше проходить через фонд комунального майна, тож підприємство не отримує коштів від оренди.  

Протягом 9 місяців 2017 року КП «Миколаївські парки» отримало дотацію з міського бюджету у розмірі 1 млн. 636 тис. грн., до цієї суми входять і заробітні плати, і всі придбання тощо.

Витрати ж, порівняно з аналогічним періодом минулого року, збільшуються, адже зростає заробітна платня та відповідні нарахування.

У ході обговорення стану справ на підприємстві депутат міської ради Павло Зоткін поцікавився, чи є у керівника КП «Миколаївські парки» план заходів щодо вирішення основних проблем. Зокрема, він звернув увагу на міський парк культури і відпочинку «Ліски».

-     Говорячи про парк і його стан, ми бачимо, що він вмирає. І миритися з цим не хочемо. Наскільки я знаю, на даний час дуже велика проблема з зеленими насадженнями. Крім того, є питання щодо функціонування атракціонів, недостатнього освітлення. У той же час я звертав увагу на те, що вихідними на територію парку заїжджає «кава»-машина. Чи платиться за це оренда? Ці питання якось відслідковуються? – запитав Павло Зоткін.

 Олена Крилова відповіла, що укладено договір послуг, відповідно до якого здійснюється прибирання, надається охорона.

-   «Кава»-машина не їздить по території парку, він будувався у радянський час і там немає майданчиків, де можна було б поставити цей об’єкт. Єдина територія, яку можна використовувати – алеї, що проходять через парк. «Кава»-машина стоїть на визначеному місці, платиться оренда, - пояснила керівник підприємства. – Кошти від оренди направляємо в фонд комунального майна (30%), на оплату послуг банку, страхування, придбання канцелярських товарів, обслуговування комп’ютерів, навчання тощо  

При цьому Олена Крилова відзначила, що проблема з зеленими насадженнями таки є, дерева гинуть, що пов’язано з екологічною катастрофою.

-    Коренева система дуже стара, і за умов зміни екологічної ситуації, коли на насадження все більше впливають солоні води, дерева гинуть. Ми висаджуємо молоді саджанці кленів, беріз, раніше садили тополі, - розповіла вона.

   Чимало питань викликала ситуація з орендою цілісного майнового комплексу парку «Юність» (колишній парк Ленінського комсомолу). Як з’ясувалося після запитання депутата міської ради Олега Солтиса, парк здали в оренду ще у 2005 році. Орендар сплачує КП «Миколаївські парки» 4тис. 400 грн. на місяць. Договір довгостроковий, на 25 років.

-    Щось змінити зараз важко. Ми намагалися разом з фондом комунального майна перерахувати вартість оренди, проте, нічого не вийшло, - сказала Олена Крилова.

Та за словами Олега Солтиса, це питання регулюється постановою Кабінету Міністрів України про засади оцінки майна, в тому числі, цілісних майнових комплексів.

-    Оцінка дійсна не більше трьох років. Звертайтеся до орендаря, а якщо питання не вирішиться, - до суду. Не може на сьогоднішній день діяти оцінка 2005 року, - підкреслив Олег Солтис. – У діючі договори, відповідно до змін в законодавстві, теж вносяться зміни.

Депутат Олена Кисельова, у свою чергу, запропонувала провести повну інвентаризацію об'єктів.

-   Провести зйомку, позначити всі об’єкти, щоб показати, чим володіє місто, що знаходиться у власності приватних осіб тощо. І в подальшому, коли ви щось будете здавати, всі розумітимуть, де є місця розміщення тих чи інших об’єктів, - додала Олена Кисельова.

За результатами обговорення члени робочої групи рекомендували керівнику КП «Миколаївські парки» протягом місяця розробити пропозиції щодо розвитку підприємства, розрахувати, скільки коштів необхідно передбачити у бюджеті на наступний рік, скласти техніко-економічний план для парку «Ліски» тощо. Крім того, як запропонував Олег Солтис, рекомендовано створити комісію за участі фахівців департаменту юридичного забезпечення міської ради, яка б допомогла КП "Миколаївські парки" розглянути питання про розірвання довгострокового договору оренди парку "Юність".    

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/News/kppark)

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: