Мапа порталу

«Миколаївська ТЕЦ» чи система автономних комунальних котелень? У Миколаєві почнуть вивчати питання про альтернативні варіанти забезпечення опаленням близько 40% споживачів

У понеділок, 30 жовтня, відбулося засідання постійної комісії Миколаївської міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку.

У ході засідання депутат міської ради Сергій Карцев поцікавився у директора департаменту житлово-комунального господарства Андрія Палька про стан пуску тепла в місті.

За словами керівника департаменту, процес запуску опалення у Миколаєві на фінальній стадії, проте, як і передбачалося, підводить ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ».

-          Був порив на теплотрасі по вул. 3 Слобідській, через що відключили подачу тепла в даному мікрорайоні. На даний час ремонтні роботи завершені, з ранку 30 жовтня проводиться запитка системи опалення, після цього запустять ЦТП (центральний тепловий пункт, - ред). Якщо все буде добре, завтра на ранок мешканці вже відчують тепло в своїх оселях, - повідомив Андрій Палько.

При цьому він додав, що у «Миколаївської ТЕЦ» з’явилася ще одна проблемна ділянка: виникли несправності тепломереж в районі ЮТЗ. Без опалення трохи більше ста об’єктів, у тому числі – 97 житлових будинків, 5 дитсадків, 2 школи.

-          Робітники перекривають засувки, щоб не спускати воду з системи. Обіцяють ремонтні роботи завершити сьогодні вночі, - зазначив Андрій Палько.

Вислухавши дану інформацію, депутат міської ради Сергій Карцев запропонував, щоб віце-мер Мкртич Мкртчян та профільна комісія з питань житлово-комунального господарства поглиблено і професійно вивчили питання про доцільність функціонування ТЕЦ та віднайшли можливі альтернативи.

-          Якщо по «Миколаївоблтеплоенерго» (керівник М.Логвінов) питань немає, то по «Миколаївська ТЕЦ» їх більше ніж досить. Під час звітування я задав питання головному інженерові, чи знає він місто. Він міста Миколаєва не знає. І та нова команда, яка «зайшла» на ТЕЦ, є однією з причин, чому стався і так званий «гідроудар». Що робить заступник міського голови у даному випадку? – поцікавився Сергій Карцев. - Все ж таки, ТЕЦ треба тримати у «їжакових рукавицях».

Віце-мер Мкртич Мкртчян відповів, що насправді вплив у міської влади мінімальний.

-          Буквально сьогодні разом з департаментом енергоефективності міської ради ми обговорювали питання про доцільність взагалі існування ТЕЦ. Нам треба буде приймати непросте рішення. Сподіваймося, що колись все ж таки знайдеться інвестор, який придбає підприємство та буде його модернізувати. Та ми повинні вирішити і науково обгрунтувати, що буде доцільніше: створювати децентралізовану систему комунальних котелень, чи все-таки працювати з ТЕЦ, - відзначив Мкртич Мкртчян.

ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» обслуговує близько 40% від загальної кількості споживачів. Депутат міської ради Сергій Карцев вважає, що слід переходити як мінімум до розробки програми з  розвитку системи локальних автономних котелень. За словами Андрія Палька, це реально, проте коштує великих грошей і займе чимало часу.

-          Якщо ми зараз не приступимо до вивчення цього питання, далі матимемо більше проблем. Прийде час, коли 40% споживачів тепла просто не отримають, - підкреслив депутат. 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради 

IMAGE FOLDER (/files/News/30102017)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: