Мапа порталу

«На 1 витрачену з міського бюджету гривню нам вдалося залучити 2,8 гривень позабюджетних коштів», - Василь Гошовський відзвітував про роботу Агентства розвитку Миколаєва

За час свого існування, з квітня 2016 року, комунальний заклад «Агентство розвитку Миколаєва» залучив 4,58 млн. грн. позабюджетних коштів, а освоїло з міського бюджету на свою роботу 1,61 млн. грн. Про це стало відомо в п'ятницю, 20 жовтня, під час засідання наглядової ради цього комунального закладу.

- Тобто на 1 витрачену з міського бюджету гривню Агентство розвитку Миколаєва залучило 2,8 гривень позабюджетних коштів. Це якщо ми аналізуємо кошти, які прийшли на рахунок Агентства розвитку Миколаєва. Грантові кошти, які були залучені до бюджету підтримки Агентства, але були використані на інфраструктурні проекти, ми не враховували, - сказав директор КУ «Агентство розвитку Миколаєва» Василь Гошовський, представляючи звіт про роботу установи за 1,5 року.

Він зазначив, що основні завдання Агентства - це аналітична підтримка, написання проектів розвитку, підтримка стратегічних ініціатив. І, провівши аналіз існуючих в місті проблем, Агентство розвитку визначило 3 основних напрямки своєї діяльності: економічний та інвестиційний розвиток; просторовий розвиток, а також розвиток громадянського суспільства.

- Один з найбільших наших проектів - це проект Invest in Mykolaiv, в результаті якого був розроблений сайт Invest in Mykolaiv, підготовлено відеоролик, інвестиційна брошура. Мета проекту - показати наше місто з точки зору вигідного партнера для бізнесу, - розповів Василь Гошовський.

Розроблені в рамках проекту матеріали розсилалися в посольства різних країн, представництва міжнародних організацій.

- Якщо говорити про результати, необхідно зазначити наступне. У наше місто приїжджали 4 інвестора: канадські і норвезькі компанії. На сьогодні  вони ведуть переговори. На даний момент через комерційну таємницю ми не можемо говорити, які саме об'єкти їх зацікавили, - сказав Василь Гошовський, підкресливши, що до Агентства розвитку Миколаєва вже надійшло 15 запитів від різних компаній щодо об'єктів інвестування.

Крім того, у рамках проекту «Офіс підтримки інвесторів» спільно з редакціями англомовних журналів KyivPost і BusinessUkraine були підготовлені спеціальні випуски про Миколаєві, зокрема про інвестиційну привабливість.

В рамках напряму «Просторовий розвиток» реалізовували проект «Реконструкція центральної частини Миколаєва». У ньому брали участь громадськість та експерти, які провели аналіз і виробили свої пропозиції щодо реконструкції Соборної площі. Крім того, були розроблені рекомендації, які стосуються правил розміщення інформаційних вивісок на фасадах будівель по вул. Соборній - «Дизайн-код Соборній».

Як зазначив Василь Гошовський, планується, що в 2018 році почнеться реконструкція Соборної площі.

- У цьому році ми закінчили розробку майстер-плану парку «Перемоги». Ми провели комплексне дослідження найбільшого парку в Центральному районі й розробили концепцію розвитку цієї території, - додав директор комунального закладу.

А в рамках розвитку громадянського суспільства Агентство реалізувало близько 30 проектів, найбільші з яких - це відкриття в Миколаєві Української академії лідерства та проведення міжнародної конференції «Велофорум-2017».

Агентство розвитку Миколаєва також реалізувало низку інших проектів.

- Один з проектів, який ми реалізували, - це освітлення пішохідних переходів LED-світильниками. До проекту вже підключився і департамент ЖКГ міської ради. На сьогодні  LED-світильниками обладнано 37 перехідних переходів: 12 переходів за позабюджетні кошти, 25 переходів обладнав департамент ЖКГ. Ще ми маємо 30 проектів пішохідних переходів, якы можна обладнати LED-світильниками, - зазначив Василь Гошовський.

Крім того, Агентство проводило переговори з ЄБРР для отримання кредиту на розвиток громадського транспорту.

- Була подана заявка, її підтримали. Ми провели переговори, подали проект з розрахунками. Цей проект передбачає будівництво близько 28 кілометрів тролейбусної мережі, що веде до Корабельного району. Головні витрати за цим проектом буде спрямовано на придбання 68 тролейбусів, - зазначив Василь Гошовський. - 8 мільйонів євро Європейський Банк Реконструкції та Розвитку нам дає в якості кредиту по 4-7 відсотків, це буде залежати від кредитного рейтингу нашого міста на момент підписання договору. Також за рахунок фонду Чистих технологій буде надано додатковий кредит в 2 мільйони євро, він буде пільговим - під близько 2,5 відсотків річних. І 2 мільйони євро нам нададуть в якості гранту, це гроші за Кіотським протоколом. Таким чином, у нас буде 12 мільйонів євро, яким нам дадуть на період до 18 років, 15 років дається на погашення кредиту, може бути пільговий період в 3 роки, - сказав директор Агентства.

На даний момент здійснюються передпроектні роботи.

Крім того, була проведена підготовча робота для отримання кредиту і гранту від Північної екологічної фінансової корпорації для енергомодернізації пологового будинку № 3. Також зусиллями Агентства місто отримало грант від польсько-української фундації ПАУСІ на інформаційну кампанію, спрямовану на впровадження громадського бюджету в Миколаєві.

Секретар міської ради Тетяна Казакова, яка виконує обов'язки міського голови, зазначила, що з самого заснування Агентства розвитку Миколаєва підтримувала цей комунальний заклад і подякувала Василю Гошовському за роботу, спрямовану на розвиток міста.

- Я знаю, яка це важка праця, - сказала Тетяна Казакова.

Вислухавши звіт директора КУ «Агентство розвитку Миколаєва» Василя Гошовського, члени наглядової ради визнали роботу комунального закладу в 2016-2017 роках задовільною.

Після цього були представлені плани Агентства розвитку Миколаєва на 2018 рік.

Наступного року Агентство буде працювати за 4 основними напрямками: «Просторовий розвиток», «Інфраструктура», «Інвестиційний клімат», «Гуманітарний напрямок», «Good governance» - розвиток органів місцевого самоврядування.

- Стратегічне планування є основою нашої діяльності. Ми працюємо для того, щоб створити стратегію розвитку Миколаєва та її просувати. Стратегічне планування - це процес, це не проект, це постійне оновлення цілей, завдань. Агентство це завжди буде виконувати, - сказала менеджер проектів Агентства розвитку Миколаєва Євгена Дулько.

За її словами, планується, що розробка стратегії розвитку Миколаєва буде завершена в кінці 2018 року.

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/News/201017)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: