Мапа порталу

ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" просить у Миколаївської міської ради гарантії, щоб укласти договір про реструктуризацію боргу за газ

В.о. директора ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" Микола Логвінов звернувся до депутатів міської ради з клопотанням про надання гарантій Миколаївської міської ради для укладання підприємством угоди з реструктуризації боргу розміром більше 6 млн грн., що утворився ще в 2016 році, за спожитий бюджетний газ.

Дане питання Микола Логвінов озвучив у ході постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста у середу, 18 жовтня.

Віце-мер Мкртич Мкртчян пояснив, що, враховуючи важкий стан енергетичної галузі та величезні заборгованості підприємств перед   НАК «Нафтогаз України», законодавством передбачена можливість ці борги реструктуризувати на 60 місяців.

- Для цього створена спеціальна комісія, ведеться реєстр підприємств-боржників, у якому є і ОКП "Миколаївоблтеплоенерго". Визначено, що реструктуризація боргів можлива лише у випадку підтвердження платоспроможності, одним з аспектів є наявність гарантій, - розповів заступник міського голови.

Микола Логвінов посилається на Закон України від 03.11.2016 за №1730 "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії".

- Відповідно до цього Закону з ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" списали частину заборгованості перед НАК «Нафтогаз України» у розмірі більше 4,6  млн грн. штрафів та пені. При цьому залишився борг 6 млн 363 тис. грн. за бюджетний газ, використаний минулого року. Нам треба отримати гарантії Миколаївської міської ради, щоб укласти угоду реструктуризації заборгованості терміном на 60 місяців. Підприємство може сплачувати по 100 тис. грн. щомісячно. Якщо таку угоду не буде укладено, перші ж платежі, які надійдуть від бюджетних організацій, будуть зараховані у рахунок заборгованості, а підприємство таким чином залишиться без оборотних коштів, - пояснив він.

При цьому в.о. директора додав, що відповідно до ч.2 ст.17 Бюджетного Кодексу України місцеві гарантії можуть надаватися за рішенням відповідної міської ради для забезпечення повного або часткового виконання боргових зобов'язань суб'єктів господарювання, що належать до комунального сектору економіки, розташовані на відповідній території та здійснюють на цій території реалізацію інвестиційних програм.

- Таким чином, ми маємо право отримати такі гарантії навіть до переходу у міську комунальну власність, - підсумував він.

Депутат міської ради, член комісії з питань ЖКГ Олег Солтис поцікавився, чому б не звернутися з проханням про списання боргу безпосередньо до учасників енергоринку чи до Кабінету Міністрів України, та які реальні дії для вирішення даної ситуації були зроблені, зокрема профільним заступником міського голови.

- Підприємство ще не належить до комунальної власності міста, а ми вже повинні прийняти рішення про виділення на нього коштів з міського бюджету. Бо гарантії - це, вважай, ті ж самі кошти, і повну суму заборгованості можна пред’явити до сплати в будь-який момент, - сказав Олег Солтис.

Підприємство сьогодні має номінацію (обсяг газу) від НАК "Нафтогаз України", відсоток сплати за газ становить більше 92%. Про це повідомив Микола Логвінов.

- Проте цей обсяг буде вироблено до листопада поточного року. Тариф у листопаді збитковий, а бюджетні платежі розпочнуться у кращому випадку 15 грудня. Тобто, не уклавши угоду про реструктуризацію, ми ризикуємо залишитися без номінації - газ нам не відключать, але вартість за спожитий понад ліміти газ підвищується вдвічі. Я прошу у депутатів не коштів, а гарантій. Законодавчо без них неможливо укласти угоду, - констатував він.

Дане питання  повинні розглянути депутати на сесії міської ради, тож члени комісії рекомендували підготувати відповідний проект рішення та винести його на наступне засідання комісії. Всі необхідні документи депутатам будуть надіслані заздалегідь.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/18.10.2017)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: