Мапа порталу

«Теплі» кредити: місто компенсує миколаївцям майже 1 млн. грн. за реалізацію енергоефективних заходів

У четвер, 12 жовтня, віце-мер Олександр Омельчук провів засідання комісії з розгляду питань відшкодування відсоткових ставок або частини тіла кредиту за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами на впровадження заходів з енергозбереження.

- Сьогодні ми проводимо четверте засідання комісії з розгляду питань компенсації ставок або частини тіла кредиту, взятого на енергомодернізацію. На засідання 3 банки надали свої реєстри на загальну суму 938 тисяч 420 гривень. Якщо порівнювати з минулим засіданням, можна побачити збільшення суми. А якщо порівнювати вже з минулим роком, то ми в десятки разів перевищили фінансування. Ми бачимо, наскільки часто мешканці звертаються за кредитами на енергомодернізацію, а також, як банки підхопили цю ініціативу і активно кредитують людей. Завдання департаменту енергетики і програми «Теплий Миколаїв» - своєчасно давати компенсації і зменшувати фінансове навантаження на людей, які впроваджують заходи щодо енергомодернізації, - розповіл Олександр Омельчук.

На даний момент «теплі» кредити надають 3 державні банки: Ощадбанк, ПриватБанк і Укргазбанк.

- Раніше була закладена компенсація по відсотках кредиту. З цього року ми запропонували альтернативу - компенсацію частини кредиту в розмірі до 30 відсотків. Як бачимо, ми не помилилися - люди в основному звертаються за такою компенсацією, - додав віце-мер.

Цікаво, що компенсацію за «теплими» кредитами можуть отримати не тільки юридичні особи. Таке заохочення за впровадження енергоефективних технологій можуть отримати і миколаївці,які  є фізичними особами.

При видачі кредитів головним критерієм банків, які є учасниками програми, є енергоефективність. Тобто миколаївці, реалізувавши енергоефективні заходи: встановивши енергозберігаючі вікна, котел на альтернативному паливі або ж утепливши будинок, - можуть розраховувати на компенсацію.

- Ми не обираємо конкретні об'єкти, а отримуємо від банків реєстри, які, як правило, задовольняємо в повному обсязі, - зазначив Олександр Омельчук. - Банки якісно відпрацьовують, вони оцінюють виконані роботи, перевіряють, чи відповідають вони критеріям енергоефективності та надсилають нам просто реєстри, тому ми навіть не знаємо людей, які претендують на компенсацію.

Сьогодні комісія розглянула 5 реєстрів на загальну суму 938 тис. 420 грн., одноголосно підтримавши миколаївців.

- Така сума є абсолютним рекордом за всю історію компенсаційних виплат, - сказав заступник міського голови. - До кінця року фінансування за цією програмою забезпечено. Але наступного року на цю статтю витрат, за нашими оцінками, потрібно буде додавати близько 5 мільйонів гривень.

 

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/News/121017)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: