Мапа порталу

Миколаївські АТОшники можуть отримати 400 тисяч доларів від Світового банку

Внутрішньо переміщені особи, що зараз проживають у Миколаєві, а також ветерани АТО та члени їх сімей можуть отримати до 400 тисяч доларів США грантових коштів на створення власного виробничого підприємства.

Фінансування надається переможцям конкурсу субпроектів гранту Світового банку, що реалізується Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і ВПО з метою подолання наслідків конфлікту на Сході країни.

Заявку на участь у конкурсному відборі проектів вже подала КУ «Агенція розвитку Миколаєва», попередньо провівши консультації із переселенцями та учасниками бойових дій, з метою виявлення актуальних потреб та шляхів їх забезпечення в межах визначених напрямків фінансування.

-        Наша задача - спільно з вами підготувати такий проект, щоб ви нам дали завдання, що вам потрібно. Тому ми сподіваємось почути від вас про нагальні потреби, щоб правильно прорахувати всі затрати, необхідні для їх задоволення. Кажіть про все, що хвилює вас. Нам необхідно зрозуміти, чи саме те ви очікуєте, про що ми напишемо в заявці на міністерство, - наголосив під час зустрічі з ветеранами АТО директор КУ «Агенція розвитку Миколаєва» Василь Гошовський.

За умовами конкурсу, учасниками пілотного проекту стали громади чотирьох регіонів: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей. Субпроекти, які подаються на конкурс, мають бути спрямовані на посилення соціальної згуртованості громади, медичної допомоги та психологічної реабілітації, покращення надання адміністративних послуг, розвитку соціальної інфраструктури, а також розширення можливостей для отримання доходів. При цьому, основними вигодонабувачами можуть бути саме переселенці, демобілізовані учасники антитерористичної операції на сході України та/або населення приймаючих громад.

-        Я розумію, що більшість з вас взагалі ніколи не стикалися з проектним менеджментом. Можливо, в вас навіть немає про це уявлення. Тому я прошу вас згенерувати хоча б одну, дві, три ідеї. Дозвольте собі трошки пофантазувати. Відійдіть від пішохідних переходів, доріг. Цей проект сконцентрований лише на задоволення вимушено переміщених осіб та ветеранів АТО. Нам треба визначити саме ту точку, що буде стосуватися лише цієї аудиторії. Тому давайте одразу відкинемо банальні речі, піднімайте руки, кажіть. Не треба боятись, що то якась нісенітниця, пропонуйте. Ми хочемо знати, що вас турбує. Прошу вас не соромитись, я впевнений, що у вас є думки з цього приводу. Ви їх, може, вже озвучували в якісь приватній розмові за чашкою чаю. Тому ще раз озвучте це, - мотивував на «брейнштормінг» фінансовий менеджер КУ «Агенція розвитку Миколаєва» Тарас Охріменко.

Отримавши зворотній зв'язок від людей, була сформована проектна заявка на створення виробничого підприємства, де будуть працювати всі групи цільової аудиторії. Проект включатиме не лише збільшення робочих місць, але й допомогу в пошуку роботи, подальшої перекваліфікації та інші види навчання, в тому числі щодо заснування власної справи тощо.

Всього на конкурс було подано 80 заявок на участь у відборі проектів, з яких Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України та Світовий банк до кінця вересня визначать 8-12 найкращих ідей.

Міністерство виступає координатором проектів, бере участь у відборі та здійснюватиме контроль за їх реалізацією. На реалізацію кожного буде виділено від 100 до 400 тисяч доларів США. Початок втілення ідей в життя – вже у жовтні поточного року, фінал – травень 2018-го.

Передбачається, що реалізовувати проекти місцеві громади можуть як власними силами, шляхом залучення до співпраці структурних підрозділів виконавчих комітетів та комунальних установ, так і у тісній співпраці із громадськими організаціями та організаціями приватного сектору.

Крім того, під час зустрічі з переселенцями та демобілізованими військовослужбовцями команда Агенції розповіла про можливість отримання житла за рахунок гранту німецького державного банку розвитку KFW.

-        Банк запропонував свою допомогу, маючи відповідний досвід та фінансовий ресурс.  Вони прийняли рішення, виділити 25,5 млн євро на будівництво житла длявнутрішньо переміщених осіб. Це, приблизно, 1500-2000 квартир на всю Україну. Розумію, що в цій темі у вас інтерес набагато більший. Проте, цей проект опрацьований ще гірше, ніж попередній. Тут відсутні детальні умови участі, але ми на постійному зв’язку із міністерством. Проте в нас є переваги в порівнянні з іншими громадами, - підкреслив Василь Гошовський.

На сьогоднішній день німецька сторона підтвердила намір уряду Німеччини надати Україні допомогу у зведенні об’єктів соціального житла для вирішення житлових проблем внутрішньо переміщених осіб. Проте, одною з причин, які ускладнюють запуск цього проекту є відсутність законодавчих механізмів, які б врегулювали правові підстави та умови надання такого житла у користування громадян.

КУ "Агенція розвитку Миколаєва"

IMAGE FOLDER (/files/News/vasya)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: