Мапа порталу

У Миколаєві відбулося перше засідання робочої групи для розробки і впровадження нової Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин на 2018-2022 роки

У 2017 році закінчується дія «Програми поводження з собаками і котами в м.Миколаєві на 2013-2017 рр.», У зв'язку з чим, за ініціативою Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича створена робоча група для розробки і впровадження нової «Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності бездомних тварин в м. Миколаєві на 2018-2022 роки ».
 
Так, перше засідання робочої групи відбулося в четвер, 7 вересня. До складу робочої групи увійшли представники виконавчого комітету Миколаївської міської ради, депутати Миколаївської міської ради, фахівці ветеринарної медицини, представники ГУ Національної поліції в Миколаївській області, директор КП «ЦЗЖ», представники громадських організацій, в тому числі зоозахисної організації «Фенікс».
 
Для формування мети «майбутньої програми», постановки задачі і визначення масштабу питання, заступник міського голови Мкртич Мкртчян почав зі звернення до присутніх:

- Чи існує в місті проблема з бездомними собаками і наскільки толерантно ставлення миколаївців до питання безпритульних собак? Нам слід відповісти на ряд питань, а саме: чи приймаємо ми той факт, що поряд з нами живуть бездомні собаки або нас турбують тільки агресивні, хворі на вірусні інфекції тварини? Наскільки радикально ми повинні вирішувати цю проблему? Протягом 1-2 або 5-10 років і який часовий інтервал рішення представленого питання? Саме від цієї відповіді залежить механізм наших дій, - зазначив віце-мер.

В ході засідання робочої групи Мкртич Мкртчян звернув увагу учасників процесу, що через розходження думок громадян міста, питання регулювання чисельності тварин в м.Миколаєві перейшов в розряд етичної дилеми, є гострим і чутливим.

Так, Законодавство України це питання регулює «рамочно», встановлює лише певні обмеження і пропонує інструментарій. При цьому, визначення механізму дій, норм присутності тварин на вулицях, наприклад допустиму кількість на 1 кв. км., не існує. Весь тягар відповідальності за прийняття механізму регулювання чисельності бездомних тварин лягає на орган місцевого самоврядування, якому доведеться приймати відповідальне рішення виходячи з думок громади і бюджетних обмежень.

При цьому необхідно забезпечити максимально безпечне міське простір, враховуючи емоції і почуття значної кількості наших громадян у ставленні до домашнім тваринам, не допустити негуманність в ставленні до них.

Також, під час засідання робочої групи були представлені аналітичні дані щодо кількості виловлених, простерилізованих, щеплених, зареєстрованих тварин за останні роки.

Особливе обурення викликали цифри, які свідчать про укуси тваринами городян. Крім того, розглядався досвід регулювання чисельності бездомних собак обласних міст України, міжнародний досвід, були надані відповідні інформаційні слайди і відеоінформація.

Слід зазначити, що був наданий фінансовий розрахунок створення притулку для 5-ти тис. Бездомних собак (одночасно), який передбачав вилов, утримання та догляд за тваринами. Фінальна сума виявилася більшою 91,0 млн. Грн. за рік (без будівництва самого притулку).
На думку виконавчого органу міської ради, міська громада не буде готова витратити такі кошти на утримання тварин, маючи інші гострі та актуальні проблеми незахищених верств населення, малозабезпечених і соціально чутливих сфер.

Також, висловили свої думки депутати міської ради В'ячеслав Апанасенко і Лариса Веселовська та депутат міської ради, член робочої групи Владислав Ентін, які висловили пропозиції про проведення перевірки діяльності КП «ЦЗЖ» фінансово-аудиторською службою і оцінці ефективності і результативності діючої «Програми».
Мкртич Мкртчян відповів в свою чергу, що комісія готова і відкрита до розгляду всіх пропозицій, які будуть надані.

Департамент ЖКГ


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: