Мапа порталу

У водоймах Миколаєва заборонили купатися і ловити рибу

У середу, 16 серпня, під головуванням першого віце-мера Андрія Дадівєріна відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, присвячене попередженню захворювання населення особливо небезпечними хворобами, зокрема холерою.

Як розповів заступник директора ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України» Олександр Ігнатенко, з проби води, відібраної 7 серпня з Інгулу в районі пішохідного моста, був виділений збудник холери. Проби були надіслані до одеської лабораторії, яка підтвердила попередні висновки. Повторні проби дали аналогічний результат. Важливо, що в інших водоймах, де відбиралися проби, збудника не виявлено.

- Дана ситуація говорить про те, що в районі пішохідного мосту відбувається викид, є джерело, яке виділяє даний збудник. В інших місцях такого немає, - зазначив Олександр Ігнатенко.

Як стало відомо у ході заходу, збудник холери міг потрапити в воду через викиди установ і організацій, які знаходяться неподалік. Крім того, небезпечна культура могла потрапити зі зливової каналізації, розташованої неподалік. Оскільки міська каналізаційна мережа там не проходить, можливо, що хтось   несанкціоновано підключився до зливової каналізації і скидає туди заражену воду. Це головні можливі причини потрапляння Vibrio cholerea O1 біовар Eltor серовар Ogawa в акваторію Інгулу.

Щоб вирішити проблему, необхідно знайти джерело небезпеки. Для цього було прийнято рішення створити робочу групу, до якої увійшли відповідні фахівці. Вони перевірять прилеглі установи та організації, а також дізнаються, чи є нелегальні підключення до зливової каналізації. Коли джерело збудника холери буде виявлено, його ізолюють.

Крім того, комісія ТЕБ та НС прийняла рішення заборонити купатися і ловити рибу в акваторії Інгулу, Південного Бугу та Дніпровського лиману - всіх водоймах міста і обмежити проведення культурно-масових заходів на водних об'єктах. Також буде посилено контроль за торгівлею річковою рибою на ринках, а також проводитимуться рейди для недопущення продажу рибної продукції в невідведених для цього місцях. Керівникам установ з масовим перебуванням людей рекомендували посилити санітарно-епідеміологічний режим.

Обмеження введено на період загрози виникнення небезпечних інфекційних хвороб.

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/News/160817_2)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: