Мапа порталу

Олександр Сєнкевич підписав угоду з ЄБРР про підготовку кредитного фінансування проекту "Модернізація громадського тролейбусного транспорту"

У четвер, 10 серпня, між Миколаївською міською радою, комунальним підприємством "Миколаївелектротранс" та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку було укладено угоду про підготовку кредитного фінансування проекту "Модернізація громадського тролейбусного транспорту м. Миколаїв".

За словами голови Олександра Сєнкевича, містом проведено велику роботу та надано ЄБРР необхідний пакет документів, що дає можливість розпочати процес вивчення та подальшого фінансування міжнародною фінансовою інституцією проекту по реформуванню пасажирських перевезень у місті. Проект включає як придбання самого транспорту, так і збільшення мережі екологічного транспорту у Миколаєві.

Керівник міста представив присутнім директора Європейського Банку Реконструкції та Розвитку в Україні Шевкі Аджунера, а також старшого банкіра Департаменту муніципальної екологічної інфраструктури Дениса Гайового, які прибули до Миколаєва для підписання угоди.

Пан Шевкі Аджунер відзначив, що він задоволений співпрацею з Миколаєвом та міським головою Олександром Сєнкевичем, бо для ЄБРР важлива відкритість та прозорість всіх адміністративних процесів, впровадження реформ, які поліпшують життя людей.

- Даний проект важливий для ЄБРР, бо він важливий для Миколаєва, - наголосив директор представництва в Україні. - Сума проекту складає 10 млн євро та 2 млн євро залучених грантових коштів Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля. Проект включатиме не лише придбання 50 нових тролейбусів, але і модернізацію інфраструктури і депо, розширення тролейбусної мережі міста на 29 км. Крім того, в рамках проекту ЄБРР надаватиме технічну підтримку місту та комунальному підприємству "Миколаївелектротранс" для розробки нового плану стійкого розвитку міської мобільності (Sustainable Urban Mobiliti Plan). Це має якісно поліпшити роботу підприємства.

Крім того, Шевкі Аджунер повідомив, що ЄБРР уже поточного року планує розглянути можливість інвестування в проекти енергоефективності, об’єкти соціального будівництва у нашому місті, а також прагне допомогти у вирішенні проблем підприємства "Облтеплоенерго".

Згідно із змістом угоди, ЄБРР розглядає можливість участі у проекті шляхом надання підприємству КП "Миколаївелектротранс" довгострокового фінансування в сумі до 10 млн євро на покращення інфраструктури громадського транспорту шляхом закупівлі нових тролейбусів та супутнього ремонтного та діагностичного обладнання, ремонту та модернізації депо, тягових підстанцій, розширення тролейбусної контактної мережі.

В межах суми кредиту передбачається перший транш на суму 8 млн. євро (з відсотковою ставкою від 4 до 7% залежно від кредитного рейтингу міста), що буде наданий Банком Реконструкції та Розвитку та другий транш на суму 2 млн. євро від Фонду Чистих Технологій (відсоткова ставка 0,75%). Крім того, місто разом з ЄБРР працюватиме над отриманням грантових безповоротних коштів Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля.

Термін дії кредитної угоди до 13 років, включно з трьохрічною відстрочкою погашення основної суми.

Денис Гайовий розповів, що з вересня 2017 року протягом двох-трьох місяців у Миколаєві працюватиме компанія, яка проведе технічний та фінансовий аналіз проекту.

- За результатами даного аналізу вже, думаю, у листопаді-грудні ми зможемо перейти до підписання фінансових угод та з початку наступного року - до реалізації проекту, - зазначив він. - Правила проведення закупівлі визначено ЄБРР, вони стандартні.

Міський голова повідомив журналістам, що у понеділок, на виконкомі міської ради заплановано перерозподілити кошти міського бюджету, щоб замовити послугу з вимірювання пасажиропотоку у Миколаєві, дослідження існуючих маршрутів.

- Результати досліджень мають бути готові вже до кінця поточного року, більш того, вони стануть підґрунтям нашої співпраці з ЄБРР. Дану роботу проводитиме міжнародна компанія.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради 

IMAGE FOLDER (/files/News/shevki)

 

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: