Мапа порталу

Миколаївці в цілому схвалили новий проект Положення про громадські слухання: справа за сесією міськради

У середу, 24 червня, відбулися громадські слухання, присвячені розгляду нового проекту Положення про громадські слухання в м. Миколаєві та відповідних змін до Статуту територіальної громади.

До цього дня сам проект Положення вже "пережив" кілька редакцій, у тому числі після внесення рекомендацій від експертів у сфері муніципального управління, зауважень від депутатів міськради, а також від фахівців профільних служб органів місцевого самоврядування.

Питання прийняття нової редакції Положення, розробленої представниками громадських організацій Миколаєва, розглядалося на кількох сесіях міської ради, але так і не змогло набрати необхідної для затвердження кількості голосів. Тому ініціатори створення документа прийняли рішення винести проект Положення на розсуд широкої громадськості.

Для участі у слуханнях зареєструвалися 110 осіб, з них мають миколаївську прописку і відповідно право голосу - 95.

Проекти документів, які були винесені на обговорення, протягом визначеного строку були розміщені на офіційному сайті Миколаївської міськради і в бібліотеках міста, проте досконально встигли їх вивчити не всі. Тому Людмила Руденко-Кардаш, голова Експертно-громадської ради при Миколаївському міськвиконкомі та один із співавторів проекту, розповіла учасникам слухань про основні норми та процедури, які передбачає нова редакція Положення, а також відмінності його від чинного на сьогоднішній день документа, прийнятого ще в 2003 році.

Так, у новому проекті Положення передбачені різні рівні проведення громадських слухань за територіальною ознакою: загальноміські, районні, міжрайонні та локальні. Залежно від цього рівня відрізняється і кількість громадян, які можуть ініціювати проведення слухань: від 15 підписів у заяві для локальних слухань мешканців будинку до 100 для загальноміських.

Містить нове Положення і норму про проведення громадських слухань за принципом "мовчазної згоди": якщо органи місцевого самоврядування не відреагують на заявку ініціативної групи про проведення громадських слухань, то слухання все одно проводяться, але вже "за мовчазною згодою", без участі представників міської влади.

Ініціаторами загальноміських громадських слухань можуть виступити і 10 інституцій громадянського суспільства (ІГС). Питання про ініціативу з боку громадських діячів викликало серед учасників слухань жваву дискусію. Частина представників громадських організацій виступала за те, щоб зменшити "квоту" до трьох ІГС, інші, навпаки, наполягали, що організації-ініціатори повинні представляти якомога більший зріз суспільства, щоб запобігти маніпуляції громадською думкою. Суттєве зауваження вніс голова Миколаївського товариства оцінювачів землі Олег Абрамов: на його думку профіль статутної діяльності організацій-ініціаторів громадських слухань має відповідати специфіці того питання, яке обговорюватиметься на слуханнях.

Не передбаченим в новій редакції Положення виявилося і питання про те, яка саме кількість учасників слухань є достатньою, щоб їх рішення дійсно відображало позицію громадськості. Розробникам нового проекту Положення ще належить його доопрацювати.

На жаль, не всі з учасників слухань зуміли дочекатися закінчення гарячих дебатів і процедури голосування. Однак, 71 учасник з 95, які мають право голосу, все ж проголосували за те, щоб прийняти за основу проект Положення, 2 учасники утрималися, голосів "проти" не було. 72 голоси учасників слухань отримав проект змін до Статуту територіальної громади м Миколаєва, внесених до нового Положення.

За рішенням слухань протягом 5 робочих днів погоджувальна комісія, склад якої був затверджений 72 голосами "за", має доопрацювати проект Положення відповідно до висловлених пропозицій і рекомендувати депутатському корпусу Миколаївської міської ради затвердити новий проект Положення на найближчій сесії.

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: