Мапа порталу

Виконком міської ради затвердив побудинкові тарифи та мінімальний перелік послуг з утримання будинків та споруд

13 лютого відбулося позачергове засідання виконкому міської ради, присвячене розгляду питання щодо встановлення побудинкових тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у місті Миколаєві.

Як нагадав міський голова, 16 січня поточного року виконкомом вже було прийнято рішення про встановлення побудинкових тарифів, проте, у депутатського корпусу, громадських організацій, населення виникли сумніви щодо правильності розрахунків. У зв’язку з цим, створено депутатську робочу групу, яка перевіряла обгрунтованість впровадження побудинкових тарифів та відповідність процедури чинному законодавству. Департамент житлово-комунального господарства представив допрацьований проект рішення, у тому числі, враховуючи зауваження членів виконкому та депутатів, було розроблено також мінімальний перелік послуг з утримання будинків та прибудинкових територій.

За словами Андрія Палька, директора департаменту ЖКГ, було проведено перевірку вихідних даних на наявність інженерних комунікацій, надання послуг, виведення з тарифу послуги з вивезення ТПВ. Відкориговано тарифи й відповідно до встановленої державою мінімальної заробітної плати, а також враховано, що з 1 березня поточного року зросте вартість електроенергії.

- Наші тарифи майже не відрізняються від тих, що встановлені у різних містах України. Так, наприклад, у Херсоні у будинках з ліфтами тариф складає у середньому 6,30 грн.,  3-5-поверхові будинки - 3,50 грн. - 4.10 грн.,  1-2-поверхові - 2,09 грн. - 3 грн. - зазначив Андрій Миколайович. По місту Миколаєву пропонується встановити наступні тарифи: будинки з ліфтами - від 1,84 грн. до 4, 38 грн.; 3-5-поверхові будинки - 0,79 грн. до 3,34 грн.; 1-2-поверхові - від 1 коп. до 3,82 грн. Це тарифи на 8 послуг, затверджених робочою групою. Якщо порівнювати з тарифами, що були затверджені у січні поточного року, нова квартплата знижена (по будинках з ліфтами на 14%, 3-5-поверхових будинках - 26%, 1-2-поверхових - 54%).

У ряді випадків, за словами директора департаменту, було виявлено завищення показників прибудинкової території, що обслуговується. Тож, було визначено середньоміський показник, який перевищувати не можна. Враховано, що прибудинкова територія, яка перевищує цей показник, буде обслуговуватися за рахунок міського бюджету.

Після тривалого обговорення члени виконкому затвердили мінімальний перелік послуг на утримання будинків та прибудинкових територій (доступ до файлуПро мінімальний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), а також побудинкові тарифи (доступ до файлуПро встановлення побудинкових тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у м. Миколаєві). Рішення набуде чинності з 1 березня 2017 року. Слід відзначити, що у рішенні виконкому передбачено структуру, періодичність та строки надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.

До мінімального переліку послуг включено: прибирання прибудинкової території, вивезення побутових відходів, технічне обслуговування ліфтів, обслуговування систем диспетчеризації, енергопостачання ліфтів, освітлення місць загального користування і підвалів, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення, зливової каналізації, обслуговування димовентиляційних каналів.

Мер Олександр Сєнкевич наголосив, що дане рішення виконкому передбачає не підвищення вартості послуг, а запровадження прибудинкових тарифів.

- Нарешті ми приходимо до обговорення переліку послуг, термінів їх надання, приводимо їх до логічних. Чи стане від цього багатшим міський голова? Члени виконкому? Директори ЖЕПів? Ні! Відповідну зарплату почнуть отримувати люди, які прибирають місто. Повинно статися так, щоб люди, які виконують свою роботу, виконували її якісніше та за більш достойну оплату, - сказав мер.

При цьому міський голова оголосив догану директору департаменту ЖКГ Андрію Пальку та заступнику директора департаменту Олександру Рєпіну через недостатньо якісну підготовку проекту рішення про запровадження побудинкових тарифів, що призвело до відміни даного рішення сесією міської ради. Крім того, мер дав протокольне доручення оголосити догани керівникам ЖЕПів, які надали неправильні вихідні дані для підрахунку тарифів. 

Додаток

Розраховані побудинкові тарифи:

1. Будинки 1-2-поверхові

2. Будинки 3-5-поверхові

3. Будинки з ліфтами

 

 

Відділ інформаційного забезпечення

IMAGE FOLDER (/files/News/tarifi)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: