Мапа порталу

"Основна ідея в тому, що люди не будуть платити за загальні послуги, а тільки за ті, які вказані і громадяни можуть проконтролювати їх виконання", - мер про впровадження побудинкових тарифів

Обговорення нових побудинкових тарифів почалося ще в жовтні минулого року. Згідно із законодавством, інформація була опублікована на сайті міської ради, тарифи розглядала експертна рада, вносячи свої зауваження, свої пропозиції і зауваження внесли також депутати міської ради. Так міський голова Олександр Сєнкевич в ефірі телеканалу "НІС-ТВ" 30 січня прокоментував зауваження щодо "кулуарного" прийняття рішення про встановлення загальнобудинкових тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в Миколаєві.

- На сьогоднішній день всі будинки, незалежно від їх поверховості, віку обслуговуються за одним тарифом, так би мовити, "всіх під одну гребінку". Принцип формування тарифу однаковий та не залежить від стану і віку будинку. Було прийнято рішення - в багатьох містах України це нормальна практика - про перехід до побудинкового тарифу. Затвердження побудинкових тарифів, а як наслідок, їх підвищення, носить в основному, політичний характер, тому що ніхто не хоче брати на себе відповідальність. При цьому депутати кажуть, давайте шукати, як їх знизити, або давайте будемо дотувати комунальні ЖЕКи. Чому тоді не комунальні ми не будемо дотувати? Або що робити з ОСББ? - зазначає міський голова.

Вчора, 30 січня, відбулася нарада, на яку були запрошені члени виконкому, депутати міської ради, які входять до складу робочої групи по тарифах, були присутні представники громадськості та ЗМІ. Обговорення пропозицій щодо впровадження побудинкових тарифів тривало близько трьох годин. Як розповів мер Олександр Сєнкевич, на сьогодні розроблені електронні паспорти будинків, вся інформація введена в програму, яка і проводить розрахунок відповідно до формул, нормативним актам. Ця інформація буде надана миколаївцям: в кожному будинку вивісять інформаційні бюлетені з роз'ясненням, як в цьому будинку буде проводиться розрахунок побудинкового тарифу. Обов'язково має бути зазначено, які послуги будуть надаватися і їх обсяг, щоб миколаївці могли здійснювати контроль і повідомляти в ЖЕКи, якщо послуга не надається.

Також городян поінформують, куди звертатися в разі незгоди з розробленими тарифами, виявлення помилок при їх формуванні. Розбиратися в такому випадку будуть по кожному конкретному будинку.

- Основна ідея в тому, що люди не будуть платити за загальні послуги, а тільки за ті, які вказані і громадяни можуть проконтролювати їх виконання, - підкреслив мер. - Але найголовніше, що ніхто не змушує залишатися на обслуговуванні в ЖЕКах, адже кожен будинок може організувати ОСББ і регулювати тариф самостійно, замовляти послугу і платити за фактом.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: