Мапа порталу

Міський голова Олександр Сєнкевич: «Весь обсяг ТПВ зі Львова, що планує прийняти Миколаївський полігон, становить півтораденну норму сміття, що вивозиться з самого Миколаєва»

- Лейтмотив моєї сьогоднішньої прес-конференції - єдність України в діях, а не в гаслах, - такими словами міський голова розпочав спілкування з журналістами, присвячене ситуації із захороненням твердих побутових відходів зі Львова на Миколаївському полігоні ТПВ.

Олександр Сєнкевич розповів, що 10 вересня до нього звернулися представники Львівської міської ради з проханням протягом вересня приймати по 4 машини ТПВ зі Львова в зв'язку тим, що на сьогодні у Львові йде процес відведення землі, облаштування нового полігону для сміття.

Міський голова разом з керівником комунального підприємства «Миколаївкомунтранс» обговорив деталі: скільки сміття везтимуть, в які терміни. Було прийнято рішення, що такий обсяг сміття місто може прийняти спокійно. Адже весь обсяг, який повинен бути доставлений на Миколаївський полігон, становить півтораденну норму вивозу сміття безпосередньо з міста Миколаєва. За рік з Миколаєва на полігон ТПВ вивозиться близько 900 тисяч куб. метрів сміття.

Було укладено офіційний договір між КП «Миколаївкомунтранс» і представниками Львова, згідно з яким наш полігон повинен приймати сміття зі Львова до 30 вересня. В середньому повинно було прибути близько 4 тисяч куб. метрів ТПВ (Миколаїв щодня відправляє на звалище близько 2,5 тисячі куб. метрів). За укладеним договором ТПВ зі Львова приймається на нашому полігоні за найвищим комерційним тарифом.

- Популістські заяви деяких політичних діячів перетворили цю ситуацію на фарс, - констатував мер. - Сьогодні не тільки в Миколаєві, а й в країні стало брендом політичне ханжество. Ми заявляємо, що Україна - єдина, неподільна країна, лунають гучні гасла «всі за одного». Але коли в одному з регіонів країни виникає екологічна катастрофа, всі відмовляються від допомоги. Хочу нагадати жителям міста, що саме на львівському підприємстві утилізуються використані токсичні батарейки, які збирають в Миколаєві.

У зв'язку з штучно організованим скандалом на сьогодні підвезення ТПВ зі Львова тимчасово припинено. У п'ятницю, 16 вересня, відбудеться позачергова сесія міської ради, присвячена даному питанню. Міський голова планує звернутися до депутатів і нагадати їм, наскільки важливо для регіонів України допомагати один одному не тільки на словах, а й на ділі:

- Нагадаю їм про Чорнобильську катастрофу, коли люди з інших країн приїжджали і допомагали нам, українцям, подолати біду. Сьогодні така проблема є у Львові. І ця проблема, відсутність сміттєпереробних заводів, має всеукраїнський масштаб, - підкреслив Олександр Сєнкевич.

Міський голова додав, що депутати багатьох скликань, які сьогодні демонструють своє обурення, за весь час попередніх каденцій не порушували питання про будівництво сміттєпереробного заводу в Миколаєві.

У той же час, під керівництвом Олександра Сєнкевича протягом п'яти місяців велася підготовка до Міжнародного інвестиційного форуму з управління відходи. Він відбудеться вже у четвер, 15 вересня.

Олександр Сєнкевич підкреслив, що для участі в форумі зареєструвалися понад 25 інвесторів:

- Наш полігон розглядають як дуже вдалий і вигідний інвестиційний об'єкт.

Варто відзначити, що під час прес-конференції під стінами міськвиконкому зібралося близько сотні миколаївців, які голосно протестували проти прийому львівського сміття. Міський голова вийшов до мітингувальників, щоб поспілкуватися і пояснити, якою ситуація є насправді.

Площа перед міськвиконкомом спорожніла менш ніж через годину.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/tbokonference)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: