Мапа порталу

Харчування в школах: продукція, що не відповідає чинним стандартам, одразу відсіюється і в подальшому не використовується

У школах Миколаєва функціонують комісії з контролю якості їжі, яку готують для дітей. Уся продукція, що не відповідає чинним стандартам, одразу відсіюється і не потрапляє до школярів.

Про це йшлося під час пресконференції, присвяченої якості харчування в закладах освіти.

Міський голова Олександр Сєнкевич нагадав, що цього року в прифронтових регіонах запровадили державну програму, яка забезпечує безкоштовними обідами не лише учнів 1–3 класів, а й 5–11 класів. Унаслідок цього у Миколаєві кількість дітей, для яких потрібно готувати їжу, зросла у понад 2 рази - з приблизно 8 тис. до близько 20 тис.

Комунальному підприємству, яке забезпечує харчування, стало важко впоратися з таким навантаженням. Адже більшість харчоблоків, побудованих ще за часів колишнього СРСР, не розраховані на подібне навантаження. Окрім того, наразі відчувається значний дефіцит кадрів.

Саме тому в місті вирішили запровадити пілотний проєкт переходу на кейтеринг. Така система успішно працює в інших містах і дозволяє стабільно забезпечувати школи якісними стравами у потрібних обсягах.

Комунальне підприємство провело відкриті закупівлі через Prozorro, за результатами яких було визначено компанію-постачальника страв.

Пілотний проєкт стартував 8 грудня. Однак компанія не виконала свої зобов’язання і не забезпечила харчування в ряді шкіл. Зокрема, підпрємство не змогло дотриматися строків поставки їжі. Окрім цього, було порушено технології – один з кухарів відкрив термобокс, що знаходився на вулиці. Це як раз і потрапило на відео, що з’явилося у медіа.

Директорка підприємства Ірина Стоєва пояснила це форс-мажором — відключенням світла та проблемами з генератором.

Факт неналежного виконання зобов’язань зафіксували. І як наголосив мер Олександр Сєнкевич, страви, що не відповідали стандартам якості, не були прийняті. Тож вони не потрапили до школярів.

Сьогодні ситуація з організацією харчування покращилася. Управління освіти та комунальне підприємство продовжують контролювати якість продукції, дотримання технологічних карт, умов зберігання та температурних режимів. У разі порушень постачальник отримує зауваження, а продукцію, яка не відповідає нормам, повертають.

Олександр Сєнкевич підкреслив: здоров’я маленьких миколаївців — головний пріоритет. Місто вже планує подальше вдосконалення системи харчування в школах. Зокрема, планується ремонт кількох харчоблоків і закупівля нового обладнання, що дозволить підвищити якість і безпеку приготування страв.

Відзначимо, що всі обставини щодо порушення організації харчування, викладені вище, наразі перевіряють правоохоронні органи та Держпродспоживслужба. Місто надає повне сприяння, аби кожен факт отримав об’єктивну й неупереджену оцінку, а винні — понесли відповідальність.

image


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: