Підвищить якість харчування: у Миколаєві школи і дитсадки планують перевести на кейтеринг
Міська влада розглядає можливість організувати харчування у школах за принципом кейтерингу. Це такий підхід, коли їжа готується у визначених місцях для всіх навчальних закладів і доставляється безпосередньо до шкіл і дитсадків. Кейтеринг має підвищити якість харчування.
Про це під час брифінгу розповів заступник міського голови Анатолій Петров.
Віцемер нагадав, що організація харчування в усіх освітніх закладах України регламентується чинним законодавством. І відступати від загальних правил ніхто не має права.
«Постанова Кабінету Міністрів №305 чітко визначає норми і порядок харчування у закладах загальної середньої, дошкільної, санаторної освіти тощо. Відповідно до цих норм розробляється меню, яке погоджується і затверджується Держпродспоживслужбою», — розповів Анатолій Петров.
Миколаїв взяв за основу меню, розроблене та затверджене Міністерством охорони здоров’я України. Воно збалансоване і відповідає віковим категоріям, тож у молодших, середніх і старших класах подають різні страви.
«Меню відрізняється від того, що було 5 років тому. Воно складене відповідно до фізіологічних особливостей людини. Туди входять різні продукти харчування. Наприклад, є страви, які зазвичай не готують удома — вегетаріанський пиріг із сочевиці, яку не всі діти їдять», — пояснив заступник міського голови.
Також у меню тепер менша кількість цукру та солі, ніж було раніше.
У Миколаєві харчування у школах розпочалося 8 вересня. За перші дні фахівці, провівши попередній аналіз, побачили, що дітлахи відмовляються від деяких страв. Тоді було ухвалено рішення провести більш детальний аналіз меню, аби додати більше страв, які дійсно полюбляють діти.
«Директори шкіл мають до 25 вересня проаналізувати чотиритижневе меню. Після цього ми зможемо його вдосконалити — прибрати деякі страви, які діти не бажають їсти, натомість замінити їх іншими, що відповідатимуть чинним нормам», — додав Анатолій Петров.
При цьому він наголосив: аби перевірити якість харчування, у кожній школі створять робочу групу, до складу якої увійдуть і представники батьківських комітетів.
Разом з тим заступник міського голови звернув увагу на суттєву проблему, пов’язану з організацією харчування. Цього року значно зросла кількість дітей, які мають отримувати безкоштовні обіди. Якщо минулого року їх було лише 8 тис., то зараз — майже 21 тис.
Підприємству, яке готує їжу, складно впоратися з таким обсягом. Адже більшість харчоблоків, побудованих ще за часів СРСР, не розраховані на подібне навантаження. Окрім того, комунальне виробниче підприємство з організації харчування у навчальних закладах відчуває значний дефіцит кадрів.
Щоб покращити ситуацію, наразі реалізують пілотний проєкт: у чотирьох школах ремонтують харчоблоки, аби вони відповідали сучасним вимогам. Їх планують зробити базовими для приготування їжі для закладів освіти, розташованих неподалік.
Загалом же для вирішення проблеми міська влада розглядає можливість запровадити у школах кейтеринг. Перехід на нову систему відбуватиметься поступово.
«Ми створимо базові кухні з сучасним обладнанням для приготування їжі. Її розфасовуватимуть у ланчбокси і доставлятимуть спеціалізованою технікою до закладів освіти, — сказав Анатолій Петров. — Думаю, протягом року ми впораємося. І вже наступного навчального року у більшості закладів освіти харчування відбуватиметься за кейтеринговим принципом».