Мапа порталу

Депутатська комісія з питань ЖКГ відкорегувала Програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства Миколаєва на 2015-2019 роки.

Сьогодні, 29 березня, постійна депутатська комісія з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста розглянула зміни і доповнення, які пропонується внести до Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Миколаєва на 2015-2019 роки.

Як розповів директор департаменту Андрій Палько, в Програмі враховані усі сучасні тенденції у сфері житлово-комунального господарства, які визначає вітчизняне законодавство. Крім того, документом передбачено вирішення актуальних проблем городян. Так, наприклад, у документі передбачено заходи з розвитку ОСББ, а також виконання робіт, спрямованих на підвищення енергоефективності. «Тут розписаний підрозділ з ОСББ, підрозділ з енергоефективності. Віяння, які визначають державні програми, бажання споживачів ми постаралися максимально врахувати», - відзначив Андрій Палько.

Крім того, у рамках програми передбачається створення комунального підприємство, яке б займалося благоустроєм миколаївських парків, зелених зон, а також місць відпочинку: «У нас є КП «Парки», але воно підпорядковане управлінню з питань культури та охорони культурної спадщини. Тому ми у програмі поки прописали створення такого комунального підприємства. Але можливо буде реорганізація зазначеного КП. Тоді необхідно внести зміни до статуту, перепідпорядкувати його департаменту ЖКГ. Управління культури не проти, щоб КП «Парки» було передано департаменту ЖКГ, тому що це логічно».

- Практика показує, що повинно бути комунальне підприємство, яке буде займатися зеленими зонами, яке може бути одержувачем бюджетних коштів і яке може скласти конкуренцію тим фірмам, які вже є на ринку, - додав директор департаменту ЖКГ.

Планується виділити гроші й на ремонт миколаївських мостів, а також розвантажити їх, направивши великовантажний транспорт в об'їзд: «На даний момент стоїть питання про те, щоб організувати рух великовантажного транспорту в обхід наших мостів, тому що вони не розраховані на сьогоднішнє навантаження. За законодавством України на дорогах державного значення транспорту понад 40 тонн бути не повинно. В реальності ж ми бачимо і 100 тонн й іноді 120 тонн».

Також програмою передбачається виділення 3,4 млн. на утримання бездомних тварин. Частково ці гроші підуть і на розвиток Центру захисту тварин. У рамках Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Миколаєва планується виділити близько 10 млн. грн. на утримання ліфтового господарства міста.

Депутат Ігор Копійка запропонував відкоригувати програму, перенаправивши частину грошей з одних статей витрат на ремонт житла, тротуарів і дорожнього покриття.

«У нас було 20 млн. на придбання спецтехніки. Я пропоную звідси зняти 3,86 млн. Також у нас були гроші на покупку 2 бульдозерів для звалища. Я думаю, що у цьому році буде досить одного бульдозера. Ще ми знімаємо гроші з коштів, передбачених для покупки двох екскаваторів для ритуальної служби - одного екскаватора буде досить. Передамо гроші на капітальний ремонт житла», - сказав Ігор Копійка.

Крім того, народний обранець пропонує перенаправити гроші, передбачені на ремонт Аляудського моста, також на реконструкцію житлового фонду. На його думку, витрачати 3,36 млн. грн. на ремонт цього мосту, який, крім іншого, служить переправою для морських піхотинців, - недозволена розкіш.

«Сьогодні, судячи зі стану Аляудського моста, по ньому можна ходити, їздити. Там немає ні нашого житлового фонду, там немає наших людей, які у місті Миколаєві живуть. Військові сьогодні прокладають інший маршрут. Я думаю, що, замість того, щоб вкладати більше 3 мільйонів в ремонт однієї переправи, ми краще витратимо їх на ремонт житлового фонду. Так, сьогодні там не пройде важка техніка. Але проїзд є. Про свою бронетехніку військові повинні думати самі», - відзначив Ігор Копійка.

 «Капітальний ремонт зовнішнього освітлення. Тут 7 мільйонів грн. Я думаю, що 2 мільйони можна зняти. Нічого страшного не станеться. Далі. Капітальний ремонт мостів. На два мости у нас 4 мільйони. Я пропоную залишити по півтора мільйона на підтримку механізмів. Тому що за 4 мільйони ми капітально не відремонтуємо мости. Для підтримки штанів, я думаю, мільйон можна зняти, а 3 мільйони на два мости - залишити. У загальному фонді є 4 мільйони на придбання сміттєвих контейнерів. Я думаю, що можна зняти половину. 2 мільйони можна залишити, а ще два перенаправити туди, куди я говорив. Ми купували контейнера   минулого року, позаминулого року. Нехай наші підприємства, ЖЕКи попрацюють з тим б/у-шним фондом, який є. Я сказав, звідки можна познімати, можу сказати, куди ще можна додати гроші. Я сказав додати в основний і капітальний ремонт житлового фонду. Можна ще додати у капітальні вкладення хоча б 1 мільйон гривень. Далі. З тих сум загальних, які я сказав, що ми познімаємо, можна додати на поточний ремонт тротуарів і додати ще на забезпечення поточного ремонту доріг. Ще ми знімемо 4,1 мільйона грн. з другої черги каналізації для ЖДП. На сьогоднішній день починати на 4,1 мільйона грн. каналізацію у приватному секторі для ЖДП, думаю, це не зовсім доцільно. Можна потерпіти до кращих часів. Плюс я пропоную 4,1 млн. грн. на будівництво вуличного освітлення від вул. Маячної  до вул. Менделєєва теж зняти. Якесь освітлення там є. І 2 мільйони грн. я запропонував зняти з автоматичної системи управління світлофорами. У минулому і в цьому році світлофори працювали. Ми і так у цьому році на світлофорні об'єкти додаємо пристойну суму. 2 мільйони зі світлофорів можна зняти й перенаправити на житловий фонд», - додав Ігор Копійка.

Ігор Копійка запропонував перенаправити основну частину зазначених коштів на ремонт житла, оскільки вважає це питання пріоритетним і таки, що вимагає невідкладного вирішення.

Члени депутатської комісії підтримали озвучені пропозиції. Але остаточно це питання має вирішити весь депутатський корпус. Під час сесії міськради депутати приймуть рішення, вносити або ж не вносити зазначені зміни і доповнення до Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Миколаєва.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: