Мапа порталу

«Миколаївоблтеплоенерго» планує перейти на двоставкові тарифи: що це означає

З нового опалювального періоду 2024-2025 рр. ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» має намір перейти на двоставкові тарифи з послуги з постачання теплової енергії для населення. Для споживачів інших груп двоставковий тариф діє з 2021 року.

Про це повідомляють на підприємстві.

Такий тариф дозволить зменшити фінансове навантаження на споживачів в опалювальний період і стимулюватиме дбати про енергоефективні заходи.

«Раніше тариф на тепло для групи споживачів «населення» був сезонний – споживачі сплачували за гігакалорію тільки в опалювальний сезон. З двоставковим тарифом вся вартість розбивається на дві частини. Одна частина відповідає енергетичним складовим – газ, електроенергія тощо. Друга складова вже матеріально технічна – це обслуговування та ремонт котелень, мереж, заробітна плата працівникам, обслуговування абонентів тощо», - коментує директор підприємства Микола Логвінов.

Двоставковий тариф складатиметься з двох окремих частин: 

Перша (умовно-змінна) враховує витрати на паливо та електроенергію, необхідні для виробництва і транспортування теплової енергії. Споживач сплачує за фактично спожиту теплову енергію і зацікавлений в її економії.

До другої (умовно-постійної) частини тарифу належать витрати на ремонт, воду на підживлення теплових мереж, заробітну плату, відрахування податків в бюджет, амортизаційні відрахування та інше. Ця частина витрат не залежить від кількості відпущеної теплової енергії і тому не підлягає перерахунку.

Друга частина тарифу оплачується споживачами впродовж року. Вона забезпечує рівномірне фінансування капітального ремонту та оновлення обладнання котелень і теплових мереж, також дозволяє зменшити фінансове навантаження на споживача протягом опалювального періоду.  

«Коли в міжсезоння на житлові будинки не подається теплоносій, це не означає, що підприємство не працює. Обсяг роботи у нас не зменшується, навпаки – це «гаряча» пора, адже від якісної підготовки до наступного опалювального періоду залежить безперебійне теплопостачання миколаївцям.  Ми виконуємо планові ремонтні роботи на тепломережах, котельнях, центральних та індивідуальних теплових пунктах. Як і в опалювальний період, працюють відділи по роботі з населенням, які ведуть прийом споживачів з питань розрахунків, аварійно-диспетчерська служба цілодобово реагує на всі виклики. Кожен структурний підрозділ виконує свою роботу, необхідну для повноцінного функціонування підприємства», - наголошує керівник ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».

Структура розподілу витрат на умовно-змінну і умовно-постійну частини при переході від одноставкового до двоставкового тарифу на послугу з постачання теплової енергії наведена в інфографіці.

image


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: