Мапа порталу

Нове ім’я на мапі Миколаєва. Карл Кнорре – людина, яка підкорила миколаївське небо

В мережі з’явився другий короткометражний документальний фільм з анімацією про нові назви вулиць у Миколаєві. Нове відео знайомить миколаївців із Карлом Кнорре – першим директором Миколаївської астрономічної обсерваторії, новатором та упорядником зоряних карт. Він увійшов в історію не тільки світової астрономічної науки, але й в історію становлення і розвитку міста Миколаєва – як потужного наукового центра. На його честь назвали колишню вулицю Маяковського в Тернівці у Миколаєві. 

Відео «Карл Кнорре – людина, яка підкорила миколаївське небо» опублікували на каналі Платформи MY ART в YouTube за посиланням тут. Автор відео: Євген Цимбалюк.

Карл Кнорре обрав для себе астрономію за велінням серця і за прикладом батька Ернста Кнорре, який був видатним німецьким математиком і спостерігачем в обсерваторії Дерптського університету, в сучасному місті Тарту в Естонії. 

Молодий 19-річний науковець опинився у Миколаєві в 1820 році, за рекомендацією свого наставника, астронома Вільгельма Струве. Саме в цей час командир Чорноморського флоту, миколаївський адмірал та військовий губернатор Олексій Грейг шукав «молодого і розумного» на пост директора новоствореної морської обсерваторії, і Струве порадив йому талановитого студента 4 курсу Кнорре. 

Поки на Спаському пагорбі тривало будівництво майбутньої наукової установи, Карл Кнорре викладав астрономію кадетам Миколаївського штурманського училища й допомагав з визначенням довготи та широти під час складання морехідних мап Чорного і Азовського моря. 

В 1825 році Карл їде у робочу подорож до Західної Європи в пошуках нових астрономічних технологій. Найважливіший інструмент - меридіанне коло - замовив у Мюнхені відомій на той час фірмі Райхенбаха й Эртеля. Щоб досягти вищої точності спостережень, Кнорре пізніше додасть до нього штучний горизонт за власним проєктом. 

На основі блискучого звіту про перебування Кнорре в Європі Миколаївській обсерваторії виділили щорічний грошовий фонд для замовлення тематичних книжок та інструментів за кордоном. Саме з них складається сучасна астрономічна бібліотека у Миколаєві. 

Більше сорока років Карл Кнорре залишався директором обсерваторії, забезпечував вимірювання точного часу для Чорноморського флоту, складав морехідні карти. Проте в історії астрономії головним його внеском залишається П'ятий аркуш зоряної карти, виданої Берлінською академією наук. Цей аркуш дозволив відкрити кілька малих планет.

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/September2024/13092024)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: