Мапа порталу

В міській лікарні №5 працює новий сучасний цифровий мамограф: що важливо знати заради свого здоров?я

В Україні серед онкопатології у жінок репродуктивного віку рак молочної залози займає перше місце. Тим не менш, якщо захворювання виявлено на ранньому етапі, воно виліковне в 95% випадків. Тож всім жінкам варто вчасно проходить обстеження.

У Миколаївській області за 6 місяців поточного року було вперше виявлено 214 випадків раку молочної залози, з низ близько 20% випадків діагностовано на пізніх стадіях.

У місті Миколаєві на 1 липня поточного року на обліку з раком молочної залози перебуває 1674 жінки. Вперше про цей діагноз цього року дізналися 95 жінок, причому майже 17% з них звернулися за допомогою на пізніх стадіях.

За інформацією, наданою начальником відділу по охороні материнства та дитинства управління охорони здоров'я, лікарем-гінекологом Людмилою Чиняковою, ситуація із захворюваністю в місті останніми роками залишається приблизно на одному рівні, а ось можливості діагностики розширилися. 

З травня цього року в міській лікарні №5 було введено в роботу новий сучасний цифровий мамограф, придбаний за бюджетні кошти.

За цей час безкоштовне мамографічне обстеження на апараті пройшли 475 жінок. У 179 випадках виявлено патологію, в тому числі 18 з підозрою на онкологічний процес – ці жінки були скеровані в обласний центр онкології для уточнення діагнозу.

Як зазначає фахівець, здебільшого онкопатологія діагностується у жінок після 50 років, але є випадки раку молочної залози і у молодих жінок. Тому дуже важливо своєчасно проходити профілактичне обстеження.

Лікар зауважує, що рак молочної залози, діагностований на ранній стадії, краще піддається лікуванню та може бути повністю вилікуваний. Про це свідчить в тому числі і статистика по місту – до 70% жінок з діагнозом рак грудей після лікування живуть 5 років і більше.

Яким чином можна знизити ризик захворіти на рак?

Передусім це щорічна мамографія після 50 років, чи за призначенням лікаря (за наявністю факторів ризику). Дана методика рентгенологічного дослідження дає можливість виявлення ранніх форм раку молочної залози, включаючи мінімальні та непальповані.

Крім того, щоб убезпечити себе, важливо проводити щомісячне самообстеження молочних залоз та принаймні 1 раз на рік проходити профілактичні огляди у гінеколога.

Також пам’ятаємо про рекомендації стосовно способу життя: відмова від  куріння, здоровий сон, збалансований раціон з належним надходженням клітковини, фізична активність, нормалізація маси тіла. 

Щоб пройти безкоштовне мамографічне дослідження, слід звернутися до сімейного лікаря (або лікаря-гінеколога, мамолога, хірурга), взяти направлення та записатися на дослідження.

Телефон для запису на мамографію (за наявності направлення): 0634272861

Бережіть себе і завжди майте на себе час!

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/July2024/170724)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: