Мапа порталу

Перший заступник міського голови Віталій Луков взяв участь у Міжнародній антикорупційній конференції

Перший заступник міського голови Віталій Луков взяв участь у  Міжнародній антикорупційній  конференції (IACC). Це найбільший у світі незалежний глобальний форум із боротьби з корупцією. 

Віталій Луков розповів про те, які антикорупційні практики застосовує і планує впровадити Миколаїв.

"Ключ до успішних партнерств та як результат успішного відновлення ми бачимо в доброчесності. У 2022 році Миколаїв  став партнером Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу, провідної антикорупційної програми в Україні, що фінансується ЄС та впроваджується Міністерством закордонних справ Данії, в рамках проекту Міста Доброчесності", - сказав перший віцемер.

Також він зазначив, що з 2022 року у Миколаєві вдалось запустити низку успішних практик доброчесного управління. 

Впровадження нового модуля Геоінформаційної системи (ГІС) для фіксації пошкодженого або зруйнованого майна. За розрахунками станом на кінець 2022 року загальна оцінка збитків в цілому сягає близько 852 млн євро. Понад 4000 пошкоджених об’єктів. Завдяки налагодженому процесу місто веде власний Реєстр пошкоджень та збитків в геоінформаційній системі. Зараз завершується верифікація даних. Це особливо важливо під час виплати компенсацій на Є-Відновлення та інших подібних програм в майбутньому. 

Оцінка доброчесності комунальних підприємтсв. Це такий комплексний аналіз 9 сфер, серед них стратегічного управління, послуг, фінансів, комплаєнсу, закупівель, корпоративного управління, за результатами якої створюється План мінімізації ризиків та трансформується підприємство. Зараз ми це вже зробили для КП «Миколаївводоканал». Плануємо в найближчий рік запустити на підприємстві Наглядову раду та інші елементи корпоративного управління.  Основна мета – трансформувати підприємство у прозоре та ефективне. 

Впровадження внутрішнього аудиту. Працюємо не лише над прозорістю процесів, але і над їх ефективністю. 

Оцінка корупційних ризиків. Виявлення та зменшення корупційних ризиків у ключових сферах роботи органів місцевого самоврядування. Серед них: містобудування, земельні відносини, управління нерухомим комунальним майном, публічні закупівлі, соціально-економічна інфраструктура.

Віталій Луков зауважив, що інші міста можуть переймати досвід Миколаєва. Зокрема, мова йде про моніторинг гуманітарної допомоги. Миколаїв є першим містом в Україні, яке створило та запустило подібний сайт.

"Головна мета Миколаєва – стати взірцевим містом доброчесного відновлення. Завдяки ЗСУ зараз ми маємо змогу робити домашнє завдання: змінювати процеси, пілотувати практики, які далі зможуть застосовувати в себе інші прифронтові та деокуповані міста. Через доброчесність ми здатні забезпечити ефективне використання ресурсів, зміцнювати довіру з мешканцями та донорами та партнерами, і як наслідок залучати більше допомоги, що прискорить відновлення міста", - додав Віталій Луков.

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/June2024/240624)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: