Мапа порталу

Суднобудування, технопарк та модернізація набережної: у Миколаєві презентували проєкти трансформації міста

У Миколаєві на онлайн форумі «MYKOLAIV BLUE&GREEN ECONOMY» презентували проєкти трансформації міста.

Українські та іноземні фахівці у галузі блакитної економіки, представники ПРООН та італійські архітектори поділилися результатами багатомісячної роботи над низкою проєктів великого кола експертів з суднобудування, інжинірингу, науковців, архітекторів, представників громадських організацій і місцевого самоврядування, повідомляє Центр підтримки бізнесу.

«Ми маємо відбудувати Миколаїв кращим, ніж він був, тому головним підходом до відродження обрано принципи сталості, інновацій, технологічності і дбайливого ставлення до довкілля, які є ключовими для блакитної і зеленої економік», - підкреслив керівник ВГО «Українська Асоціація Центрів Підтримки Бізнесу» Артем Ващиленко.

«КОНЦЕПЦІЯ РОЗБУДОВИ МОРСЬКОГО ІНДУСТРІАЛЬНОГО ПАРКУ». Фахівці італійської дизайнерської і архітектурної компанії One Works показали попередні креслення майбутнього індустріального парку, який має стати логістичним і інноваційним центром, майданчиком для промисловості, транспортним хабом. Керівник групи експертів, яка працювала над концепцією, Володимир Самойленко зазначив, що індустріальний парк створить більше 4000 нових робочих місць, збільшить щорічні доходи міського бюджету на 180 млн. грн., залучить інвестиції і сприятиме поверненню жителів в Миколаїв. Індустріальний парк пропонується побудувати на ділянці площею 180 га між Баштанським та Херсонським шосе.

«КОНЦЕПЦІЯ ФОРМУВАННЯ НОВОГО ПРИБЕРЕЖНОГО ГРОМАДСЬКОГО ПРОСТОРУ AQUA PORT». «Відпочинок на воді, спорт, масові громадські заходи, виставки, водний туризм і пляжний відпочинок на нижній набережній Інгулу мають отримати нове обличчя», - вважає керівник цього напряму проєкту Володимир Сисоєв. Саме про це – концепція нової набережної і Клубу юних моряків AQUA PORT.

OneWorks зробили переконливу візуалізацію ідей миколаївських експертів. Вийшов динамічний і відкритий простір на воді: на лівому березі причали для катерів і яхт, громадський простір - Водний палац, нова будівля Клубу юних моряків. На правому березі – муніципальний яхт-клуб з причалами на воді, дитячі спортивні школи, готель і відкрита для прогулянок набережна.

«КОНЦЕПЦІЯ РЕВІТАЛІЗАЦІЇ МИКОЛАЇВСЬКОГО СУДНОБУДІВНОГО ЗАВОДУ». «Ми намагалися з усіх сторін подивитись на майбутнє старішого суднобудівного заводу нашого міста, зберегти суднобудування і закласти його розвиток з урахуванням світових тенденцій в цій сфері, що спираються на високотехнологічне виробництво і створення кластерів», - зазначив керівник експертної групи з розробки концепції Ігор Лисицький.

Італійські архітектори зосередились на збереженні історичних будівель на території заводу, наданні другого життя існуючим спорудам і створенні зелених просторів. Також передбачені майданчики для малого суднобудування, стоянка катерів і яхт, комплекс технологічного парку, музей кораблів просто неба, офісні і житлові будинки. А ще - театр і канатна дорога, що з’єднає обидва береги річки. Крани архітектори пропонують зберегти і підсвітити, як своєрідні «маяки і центрі міста».

Також на форумі було презентовано веб-плаформу з базою знань про блакитну та зелену економіки blueplatform.info (також: де шукати гранти, інвестиції, інновації і нові технології для бізнесу) та комунікаційну платформу «Місто на хвилі» з інформацією для підприємств і потенційних інвесторів.

«Ми хочемо показати нашим стратегічним міжнародним партнерам, що наше місто живе, відкрито для співпраці», - зазначила керівниця цього напряму Ольга Раку.

Під час реалізації проєкту було зроблено картування екосистеми малих та середніх підприємств Миколаєва, що працюють за принципами блакитної та зеленої економік.

Директорка департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Тетяна Шуліченко презентувала «Портфоліо Хаб» - місце, де містяни можуть дізнатись про блакитну та зелену економіку та більш детально ознайомитись з усіма концепціями.

Керівник Програми з розвитку регіонів ПРООН в Україні Мустафа Саіт-Аметов запевнив, що трансформація Миколаєва під загальною назвою «Портфоліо Миколаєва» на цьому не закінчується. ПРООН готовий підтримати подальший розвиток проєкту: «У Миколаєва є всі шанси стати центром впровадження блакитної економіки не лише в Україні, а в цілому регіоні».

Проєкт «Програма сталої трансформації Миколаєва для переходу до блакитної економіки» виконували ВГО «Українська Асоціація Центрів Підтримки Бізнесу» і Миколаївська міська рада в межах ініціативи «Мери за економічне зростання», що фінансується ЄС, та підтримано проєктом «Фонд інновацій», якій фінансується Королівством Данія. Проєкти впроваджуються Програмою розвитку ООН (UNDP).

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/June2024/170624)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: