Мапа порталу

Розвиток міжнародного партнерства: мер Миколаєва Олександр Сєнкевич поділився результатами роботи

Миколаїв продовжує налагоджувати міжнародні зв'язки та партнерства. Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич нещодавно повернувся із закордонного відрядження і в ході брифінгу розповів про результати своєї поїздки.

Так, під час поїздок до Берліну та Стокгольму мер обговорив питання водозабезпечення Миколаєва та післявоєнного відновлення міста. Також він зустрівся з консультантами, представниками та учасниками програми розвитку потенціалу Стокгольмської бізнес-школи, аби обговорити питання, напрацьовані разом з Mykolaiv Water Hub. Нагадаємо, Mykolaiv Water Hub утворено неприбутковою німецькою організацією. Керівником його є Ганна Слободянюк-Монтавон — вона народилась у Миколаєві, але наразі проживає в Німеччині.

«Продовжуючи це питання, я зустрівся з представниками Сіменс АГ, консультантами банку ЄБРР і архітектурним бюро щодо відновлення будівлі для Mykolaiv Water Hub і створення освітніх програм на базі місцевих університетів з фокусом на розвиток водної інфраструктури», - розповів Олександр Сєнкевич.

Крім того продовжується встановлення партнерських зв’язків з іншими європейськими містами. Цьому також передує зустріч Олександра Сєнкевича з мером берлінського району Темпельхоф-Шенеберг, паном Ольтманом щодо започаткування муніципального партнерства між цим районом і містом Миколаїв.

Крім того міський голова Миколаєва взяв участь у Бізнес Форумі при Міністерстві Економічного Співробітництва і Розвитку щодо запуску нової програми фінансування розвитку муніципальних партнерств. Він зустрівся з двома стартап-центрами в Берліні (hub:raum, the Drivery) в районі Темпельхоф-Шенеберг з метою розбудови муніципального партнерства з фокусом на економічне співробітництво.

Також Олександр Сєнкевич був учасником міжнародної конференції в Стокгольмі «Переосмислення українських міст» і презентації миколаївських проєктів з підсилення спроможностей, де налагодив контакти зі скандинавськими партнерами: Swedfund, SIDA, Swedish International Center for Local Democracy. Мер Миколаєва ініціював започаткування муніципального партнерства з містом Мальме. З цього приводу триває робоче листування.

У Крістіансанні міський голова Миколаєва зустрівся з мером цього міста Матіасом Бернандером, з яким обговорили майбутні проєкти співпраці між нашими містами.

Мав зустріч Олександр Сєнкевич також із генеральним директором порту Крістіансанн, з яким обговорили роботу «зернового коридору» та безпеку судноплавства у Чорному морі.

«Хочу сказати, що порт Крістіансанна належить в більшості місту, тобто гроші від оперативного управління отримує сам муніципалітет. Крім того вони прийшли до того, що частину цього порту використовують для будівництва житла, публічних зон, а сам порт переносять за місто. Я думаю, що це класна модель, яку можна наслідувати в Україні, і Миколаїв міг би стати пілотним проєктом в цьому напрямку», - поділився ідеєю мер Миколаєва.

Далі разом із миколаївською молодіжною делегацією на чолі з начальником управління молодіжної політики представники нашого міста відвідали «Молодіжну конференцію з питань демократії», де поділилися досвідом відкриття та плану роботи Молодіжного центру в Миколаєві.

«І саме під час цієї конференції ми підписали Меморандум про взаєморозуміння між містом Зіндельфінген та Миколаєвом про встановлення солідарного партнерства. Цей документ передбачає співпрацю в питаннях економічного розвитку, будівництва, обмін досвідом у галузях науки й освіти, культури та молодіжної політики», - поділився Олександр Сєнкевич.

Під час зустрічі з мером міста Берндом Фьорінге сторони обговорили основні напрямки співпраці. Очільник нашого міста розповів про потреби Миколаєва та про наслідки російської агресії на наше місто.

«Останнім містом моєї поїздки стало місто Барі, де ми підписали Лист про наміри між муніципалітетом цього міста та муніципалітетом міста Миколаєва. Підготовка до підписання Партнерського меморандуму між містами триває. Взяв участь в урочистому засіданні Загальної конфедерації італійської промисловості Confindustria Регіону Сицилія в місті Катанія, де зустрівся з мером Катанії, Президентом Конфіндустрії Катанії та керівниками підприємств регіону. Головними темами зустрічей були відновлення зруйнованої чи пошкодженої інфраструктури Миколаєва та співпраця підприємців наших міст. З боку сицилійських підприємців була виражена зацікавленість у наступних сферах: будівництво міської інфраструктури, сільське господарство, водопостачання», - розповів мер.

Разом із Генеральним консулом мер Сєнкевич відвідав підприємство Plastica Alfa – регіональну провідну компанію з виробництва сучасних пластикових елементів для систем водопостачання, ознайомились з його роботою та обговорили одне з найактуальніших питань — водозабезпечення Миколаєва.

В подальшому мер анонсував свою участь в Ukraine Recovery Conference в Берліні. На цій конференції будуть представлені 15 громад, серед яких і Миколаїв. Там планують підписати договір про кредитну та грантову угоду щодо «Миколаївводоканалу».

Олександр Сєнкевич додав, що не припиняє говорити з міжнародними партнерами про повоєнне відновлення Миколаєва. Також він наголосив, що всі закордонні поїздки відбуваються за рахунок приймаючої сторони або за власні кошти мера. Бюджетні гроші на це не витрачаються.

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/May2024/210524_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: