Мапа порталу

Миколаївцям відкрили захопливий світ астрономічної обсерваторії

Для миколаївців провели екскурсію територією обсерваторії, де розповіли не тільки про її захопливе минуле та вражаюче сьогодення, а й пов?язані з нею легенди та міфи. Учасникам показали перші телескопи, які раніше використовувались для спостереження за зоряним небом, та національне надбання України – телескоп, який представляє собою аксіальний меридіанний круг обсерваторії.

Присутнім розповіли цікаві факти про обсерваторію:

Це одна з найстаріших обсерваторій Східної Європи, заснована в 1821 році. Її метою було забезпечення Чорноморського флоту морехідними картами, навчання моряків та офіцерів орієнтування за зірками.

Будівля обсерваторії знаходиться у найвищій точці Миколаєва – 52 метри над рівнем моря.

Обсерваторія включена до попереднього списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України.

Організатори дякують за цю мандрівку директору обсерваторії Олександру Шульзі, завідувачці музею суднобудування і флоту Тетяні Мітковській, завідувачці науково-технічного архіву Владлені Поповій та експертці нашого проєкту Ганні Червак.

Екскурсія в обсерваторію зібрала втричі більше запланованої кількості учасників – понад 150 людей! Тож організатори нагадують, що цього місяця на містян чекає ще декілька цікавих заходів проєкту «Ідентичність Миколаївщини: минуле, сучасне, майбутнє».

Записуйтесь на наступні заходи проєкту за цією онлайн-формою.

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/April2024/080424_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: