Мапа порталу

Відновлення водопостачання, ремонт і реконструкція мереж: директор «Миколаївводоканалу» Борис Дуденко розповів про поточну ситуацію та перспективи

Сьогодні, 5 квітня, під час брифінгу директор КП «Миколаївводоканал» Борис Дуденко розповів про те, як відбувається відновлення водопостачання у місті, про ремонт і реконструкцію мереж, а також про основні виклики, з якими сьогодні стикається підприємство.

Борис Дуденко зазначив, що місто почало працювати над відновленням питного водопостачання у 2022 р. Тоді було замовлено дослідження у французької компанії «Іджис». Досвідчені інженери зайнялись  пошуком нового джерела водопостачання для Миколаєва. Проєкт фінансував Європейський інвестиційний банк.

У підсумку французькі фахівці визначили водозабори, які можна використати. Також вони розробили ТЕО, його нещодавно розглянули на державному рівні.

«Наразі держава займається пошуком фінансування», - зазначив Борис Дуденко.

При цьому він зазначив: за умови злагодженої роботи, вже наступного року питна вода з'явиться у мережах Миколаєва.

Борис Дуденко також звернув увагу на відновлення магістральних водопроводів на території власне міста. Для реалізації цього проєкту у 2023 році з державного бюджету виділили близько 1,2 млрд грн. Замовником робіт є обласна військова адміністрація.

«Буде замінюватися основні водоводи по проспекту Миру, вулицях Садовій, Архітектора Старова, Флотській. Це великі водоводи – їх діаметр від 500 міліметрів. Реалізовує цей проєкт обласна військова адміністрація», - розповів директор підприємства.

Наразі роботи здійснюються на вул. Флотській та пр. Миру. Там виконали розриття, працює техніка та поетапно замінюють мережі. Борис Дуденко зазначив, що після завершення робіт підприємство проконтролює, аби на вказаних ділянках виконали благоустрій території.

А до цього було відремонтовано очисні споруди водопроводу, пошкоджені через використання солоної води. Роботи загальною вартістю 43 млн. грн. профінансувала держава.

Багато було зроблено за підтримки наших донорів. Так, для відновлення пошкоджених окупантами мереж підприємство отримало важливе обладнання, техніку та матеріали. Наприклад, протягом 2023 року наші партнери надали допомогу на загальну суму близько 500 млн грн.

«Я хочу подякувати всім нашим друзям! Без їх допомоги нам було б дуже складно утримувати у належному стані водопровідні мережі», - сказав Борис Дуденко.

Як підкреслив керівник підприємства, сьогодні доводиться працювати у надскладних умовах. Щодня треба вирішувати питання, пов’язані із забезпеченням стабільної роботи стратегічного обладнання, ремонту водопровідних та каналізаційних мереж.  На жаль, ресурсів лише «Миколаївводоканалу» не вистачає. Адже через війну тариф заморозили і він не покриває усіх витрат.

Сьогодні вирішити ці проблеми допомагає місто.

«Для оплати електроенергії, закупівлі паливно-мастильних матеріалів, виплати зарплатні працівникам, поточного ремонту мереж кошти виділяють з міського бюджету. Так, за минулий рік підприємству виділили понад 400 мільйонів гривень», - повідомив Борис Дуденко.

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/April2024/050424_2)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: