Мапа порталу

Допомога ЗСУ: мер Сєнкевич розповів, як і чим Миколаїв допомагав армії у 2023 році

В ході пресконференції про результати роботи за 2023 рік Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич розповів про допомогу Збройним Силам України, яка надавалась за бюджетні кошти.

Так, на покращення матеріально-технічної бази військових частин було виділено 227,7 млн грн., 40 млн грн. - на КП «Миколаївська варта» та 14,4 млн грн. - на харчування.

Від військових частин надійшло більше 40 запитів щодо передачі комунального майна, якого надано на 90 млн грн.

Що стосується техніки, то силам оборони передали:

  • 33 автобуси;
  • 16 автомобілів швидкої допомоги;
  • 12 одиниць комунальної техніки;
  • 10 легкових автомобілів;
  • 10 вантажно-пасажирських авто;
  • 8 вантажних авто.

Окремо за кошти бюджету міста закуповувався транспорт та техніка. А саме:

  • 17 авто для різних підрозділів;
  • 8 позашляховиків для ГУР;
  • 5 пікапів для миколаївської 123 бригади ТРО;
  • 415 дронів на суму 9,6 млн грн.
  • засоби зв'язку та нічного бачення на 60 тис грн.

Сєнкевич підкреслив, що за бюджетні кошти не можна купувати старі автівки та такі, що вже були у використанні. Тож закуповують виключно новий транспорт.

«У нас ідеологія проста: є автомобілі, які потрібні нашим військовослужбовцям, ми оголошуємо прозорий тендер, на нього можуть зайти продавці, які можуть поставити ці авто. Транспорт має ринкову ціну і вона є однаковою як для Миколаєва, так і для іншого міста. Це дуже легко перевірити», - каже мер.

Крім того техніка продовжує надходити і її передача військовим відбудеться найближчим часом.

Діяла у місті програма із забезпечення військовослужбовців квартирами, на яку із бюджету Миколаєва виділили 224 млн грн. Ще 148 млн надійшло у вигляді субвенції із Державного бюджету. Таким чином за рік вдалося видати військовослужбовцям 199 сертифікатів на придбання житла. Мер ще раз нагадав, що жодним чином міська влада не впливає на те, хто саме отримає квартири, і не бере участі у їх закупівлі.

Олександр Сєнкевич нагадав умови та особливості дії програми:

«Від самого початку ми опрацювали цю програму з різними підрозділами, які сплачують ПДФО у Миколаєві. У відсотковому відношенні виділили, яка частина скільки отримує. Люди, які отримали гроші на квартири, були визначені командирами військових частин і погоджені керівником гарнізону. Тільки після того перелік осіб передали на квартирну комісію. Далі ці військові отримали собі на банківські картки суму для придбання житла і самі визначали, яку квартиру хочуть купити. Ми лише контролювали, щоб вартість житла була не менша тієї суми, що видавалась», - повідомив мер.

Це дуже позитивний процес, зазначає міський голова, адже є велика надія, що ці військовослужбовці разом із сім'ями залишаться жити у Миколаєві і після закінчення війни.

Також Сєнкевич розповів про результати челенджу працівників міськради та комунальних підприємств міста з допомоги армії. Нагадаємо, що ініціатором акції став колектив департаменту праці та соціального захисту міської ради. Охоче підтримали колег працівники всіх структурних підрозділів, комунальних підприємств, установ та закладів усіх сфер - культури, освіти, охорони здоров’я, соцзахисту, молодіжної політики та спорту, житлово-комунального господарства, транспорту, адміністрацій районів міста. У челенджі взяли участь тисячі співробітників. Загалом було зібрано біля двох мільйонів гривень

За ці кошти було придбано надувні човни, квадрокоптери, рацію з акумулятором, ноутбуки з програмним забезпеченням та інше.

«Хотів би подякувати тим, хто взяв у цьому учать. Сьогодні донатити дуже важливо та потрібно. Такі закупівлі не є тендерними, тому можуть бути виконані швидше», - звернувся до присутніх мер.

Олександр Сєнкевич додав, що місто і надалі буде шукати способи допомагати війську та всіма силами наближати нашу перемогу.

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: