Мапа порталу

Почути світ: у Миколаєві діє міська програма зі встановлення слухових апаратів

У Миколаєві діє програма зі встановлення слухових апаратів пільговим категоріям населення. Протезування для пацієнтів є безкоштовним, апарати закупили за кошти місцевого бюджету. До кінця цього року всі, хто потребує встановлення слухового апарату та перебував у черзі, отримають їх. Також в рамках програми був придбаний сучасний аудіометр для аналізу рівня слуху. 

Про це повідомляє пресслужба міської ради.

Міська програма передбачає безоплатне протезування слуховими апаратами як дорослих пацієнтів, так і дітей. Черги на встановлення слухових апаратів дітям не було, їх отримали всі, хто потребував. На це було витрачено 202 тисячі гривень з коштів місцевого бюджету. Всього було встановлено 7 слухових апаратів шістьом дітям - одній дитині на обидва вуха.

“За рекомендацією обласного сурдолога були відібрані діти, які потребували протезування, їх було 10. Четверо з них знаходяться за межами Миколаєва. Ми з ними підтримуємо зв'язок, і після повернення ці діти будуть обстежені і їм встановлять слухові апарати. Ми сподіваємося, що постановка слухових апаратів значно покращить життя нашим маленьким пацієнтам”, - розповіла медична директорка дитячої лікарні Людмила Філіпова. 

Отримала свій слуховий апарат і 16-річна Дар’я, яка має двосторонню втрату слуху з раннього дитинства. Її мама Марина розповідає, що до цього року апарати доводилося купувати за власні кошти. 

“З 1,5-річного віку моя донька користується слуховими апаратами. В цьому році завдяки місту нам надали слуховий апарат абсолютно безкоштовно. Нам подзвонили з лікарні і сказали, що є така можливість. Апарат на одне вухо подарували волонтери, інший - місто. Всі роки до цього ми купували їх самостійно”.

Цьогоріч коштом міста закупили і 47 апаратів для дорослих на загальну суму більше 206 тисяч гривень. На сьогоднішній день майже всі вони встановлені пацієнтам, серед яких є і військовослужбовці.

“Залишилося чотири апарати, які будуть встановлені до кінця цього року, згідно черги, що у нас існує. Але за цей рік у нас з'явилися нові пацієнти, тому  далі буде визначена кількість необхідних слухових апаратів, проведений тендер і закуплені апарати для цих пацієнтів на 2024 рік”, - розповіла виконуюча обов'язки керуючого міською лікарнею Лариса Дергунова.  

Щоб правильно налаштувати слуховий апарат, важливо чітко визначити рівень слуху. Миколаївським фахівцям у цьому допомагає сучасний апарат аудіометр, який був придбаний в рамках цієї ж програми. На нього витратили більше 502 тисяч гривень.  

Цей аудіометр за допомогою сигналів різної частоти дозволяє лікарю чітко визначити рівень слуху пацієнта. Новий апарат з'явився в одній із миколаївських лікарень у листопаді. Саме тут лікар-сурдолог Сергій Волков перевіряє пацієнтів, підбирає та налаштовує слуховий апарат, згідно показників. За цей час на новому аудіометрі фахівець провів вже більше 200 оглядів.    

“Завдяки новому апарату я маю змогу більш точно визначати слух пацієнта і, що найважливіше, - швидше. Якщо на попередньому апараті це займало приблизно півгодини, то тепер - 10-15 хвилин”, - каже лікар.

Наступного року програма продовжиться. Наразі лікарі вже почали формувати списки пацієнтів, які потребують протезування та зможуть покращити якість свого життя за допомогою слухових апаратів.  

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/December2023/18122023)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: