Мапа порталу

Робота над Майстер-планом Миколаєва: данські експерти з компанії COWI представили три проєкти відновлення водопостачання в місті

У Миколаєві відбулася робоча зустріч представників міської ради та данської компанії COWI, яка бере участь в розробці Майстер-плана нашого міста.

Метою зустрічі було показати проміжні результати та обговорити нагальні питання.

Додамо, що цього ж дня відбулася зустріч Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича з представниками Європейського інвестиційного банку, в ході якої обговорили фінансування одного з проєктів відновлення водопостачання.

Як зазначила секретар Посольства Королівства Данія Франціска Кіркегор Флюгт, вони пишаються співпрацею з містом-героєм Миколаєвом та сподіваються, що це продовжиться надалі, адже Генеральний план передбачає роботу з реконструкції міста на роки вперед.

До зустрічі в режимі онлайн підключилась представниця інженерно-архітектурної компанії One Works Ана Паес, яка також працює над розробкою Майстер-плану. Вона розповіла про роботу, яка наразі була проведена.

За словами Ани, над проєктом працює група з 39 людей, до складу якої входять депутати Миколаївської міськради, представники ПРОООН, викладачі вишів та інші експерти. Основні напрямки, за якими ведеться робота, це безпека, комфорт, конкурентність, партнерство. Попередньо за допомогою ПРОООН було проведене опитування миколаївців, щоб зрозуміти їх пріоритети в розвитку міста. Як результат — мешканці прагнуть поліпшення водопостачання, ефективнішого використання природних ресурсів, покращання транспортної системи міста, більшої доступності до зелених зон.

Один з проєктів, який пропонують реалізувати в рамках Майстер-плану, побудова інноваційного району. Це має бути район змішаного функціонування — і для роботи, і для відпочинку. Зараз представники компанії One Works обговорюють з колегами із COWI, як їх кваліфікація допоможе організувати водопостачання, роботу з відходами та енергетикою на цій локації.

«Ми хочемо, щоб інноваційний район був одним із перших інвестиційних проєктів, які допоможуть в реконструкції міста», - резюмує Ана Паес.

Після цього напрацювання своєї компанії представив технічний директор з економіки та менеджменту данської компанії COWI Єспер Каруп Педерсен.

Він підкреслив важливість співпраці Данії та Миколаєва над Майстер-планом міста. Адже це спосіб показати миколаївцям, що і міська влада, і міжнародні партнери про них піклуються і готові поділитися своїм досвідом та ресурсами для якнайшвидшої відбудови.

Пан Педерсен зазначив, що Майстер-план розрахований до 2050 року — і це не дарма. Зараз багато міст у Європі, плануючи свій розвиток, орієнтуються саме на цей рік. Завершити свою частину роботи експерти COWI планують у лютому 2024 року.

«В наших проєктах ми працюємо на засадах переходу до зеленої енергетики. Необхідно міняти стандарти по викидам шкідливих речовин, адже на це чекають представники ЄС. Тепер це буде важливим чинником для будь-якого бізнесу. В результаті нашої роботи будуть надані документи з поточної ситуації і перспективи, куди ми хочемо прийти. Тобто це буде дорожня карта по кожному з секторів роботи, яка також включає програму інвестицій», - каже він.

Цього разу зустріч була зосереджена на питаннях водопостачання та каналізації в Миколаєві. Надалі до лютого 2024 року планується проведення ще двох конференцій, на яких розглянуть питання роботи з відходами та енергетики.

Щодо поточної ситуації з питань обговорення техдиректор компанії COWI зазначив, що проблема очевидна: місто з минулого року не має доступу до питної води. Але подальшу відбудову вони планують на засадах «будувати краще, ніж було до цього». Тобто в планах не просто поновити централізовану подачу питної води, а модернізувати систему в цілому.

«Ми не просто хочемо відновити, що було, а зробити краще. Вже пройшли десятиліття від часу здобуття незалежності Україною, а сектор комунальних послуг постійно недофінансовувався. В результаті система зношувалась і стан справ погіршувався. До 2014 року, до 2022 року були проблеми в мережі водопроводу. Тепер же на тлі війни ситуація погіршилась. Тому ми хочемо не просто повернути те, що було до війни. А планувати відбудову так, щоб ситуація була прийнятна для будь-якого міста в Європі. Зробити такий план, щоб це було якісно», - каже пан Педерсен.

Він наголошує: ця сфера потребує великих інвестицій. І каналізація — ще дорожчі проєкти, ніж водопостачання.

В проєктах, пов'язаних з водозабезпеченням, Миколаєву будуть допомагати експерти з Данії, що мають досвід в такій сфері. Вони пропонують комбінований підхід — деякі системи, що були зруйновані, поновити. А інші, такі як очисні споруди, побудувати заново.

Паралельно з будівництвом планують готувати спеціалістів, які зможуть якісно обслуговувати та підтримувати в робочому стані ці споруди. Адже справа не завжди тільки в інвестиціях. Важливо правильно та якісно експлуатувати нове обладнання та системи.

«Ми хочемо, щоб цей документ, Майстер-план Миколаєва, був зразковим, щоб його могли використовувати інші міста України», - додав техдиректор компанії COWI.

Щодо відновлення водопостачання в Миколаєві експерти на основі досліджень виділили три пріоритети.

Першим має бути відновлення резервуару води в Жовтневому водосховищі — це збільшить стійкість міста в питаннях водопостачання. Вартість цього проєкту, за оцінками експертів, становить 52 млн євро.

Другий пріоритет — відновлення забору води з Дніпра для наповнення резервуару. Реалізація цього проєкту залежить від питань безпеки та закінчення війни. Вартість робіт оцінюють в 25 млн євро.

І третій напрямок — це побудова нового забору води з Південного Бугу в точці 40 км вище за течією (вартість проєкту 240,7 млн евро) або 51 км (276 млн евро).

В компанії COWI погоджуються, що суми великі, тому і важлива співпраця з потенційними інвесторами. Наразі вже є інвестори, які проявили зацікавленість в реалізації запропонованих проєктів. А деякі з них будуть цікаві одночасно кільком інвесторам, з ними постійно підтримують діалог.

«Думаю, що в 2030 році європейці будуть дивитися на Миколаїв та заздрити вам. Тут підвищаться стандарти життя, будуть отримані кошти для розвитку. Таке наше розуміння високої амбітної цілі роботи», - резюмував Єспер Каруп Педерсен.

Секретар Миколаївської міськради Дмитро Фалько подякував партнерам за доповіді та плідну співпрацю. Він зазначив, що наразі місто перебуває у складних умовах, в стані невизначеності, коли важко щось планувати наперед.

«Але ми впевнені, що Миколаїв буде розвиватись. Ми хочемо відбудувати не тільки все краще, ніж було, але й зеленіше, відповідно до директив та стандартів Євросоюзу. Нам слід продовжувати цей опір, і ми можемо це зробити, бо знаємо, що наші партнери з нами. І хоч війна не закінчилась, слід бути готовими працювати над втіленням всіх ідей у мирний час», - додав він.

Робота над Майстер-планом міста продовжується і попереду в представників міської ради та європейських партнерів буде ще кілька робочих зустрічей до винесення готового документу на розгляд сесії.

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/December2023/131223)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: