Мапа порталу

Як у Миколаєві допомагають людям з інвалідністю

3 грудня у світі встановлено МІжнародний день людей з інвалідністю. Ініціатором цієї дати стала Організація Об’єднаних Націй, в Україні вона закріплена на законодавчому рівні.

За даними департаменту праці та соціального захисту населення міської ради, в Миколаєві зареєстровано понад 18,2 тис. людей з інвалідністю. Серед них - більше 2,3 тис. дітей.

Попри труднощі воєнного часу місто не припиняє піклуватися про людей, яким потрібна підтримка. Трохи деталей про те, які програми діють у Миколаєві та які соціальні послуги отримують люди з інвалідністю.

Забезпечення технічними засобами реабілітації

Із цього питання до органів соцзахисту цьогоріч звернулися 889 людей. Всім надали консультації та допомогу в оформленні. Соцпрацівники контролюють весь процес - від формування електронних направлень, надходження заявок на підприємства-виробники, а також слідкують, щоб люди своєчасно отримали засоби реабілітації.

Оздоровлення

Послугу з оздоровлення отримали 65 осіб. Це ветерани війни, учасники АТО/ООС, люди з інвалідністю від загального захворювання та з дитинства. Грошові компенсації за невикористані путівки виплачено 48 особам.

Компенсаційні виплати

Виплати на бензин, ремонт та технічне обслуговування транспортних засобів отримали 138 осіб. На транспортне обслуговування - 331 особа.

Піклуємось про дітей з інвалідністю

Фахівці підготували документи та передали до реабілітаційних установ 123 справи дітей з інвалідністю та з групи ризику. Укладено 81 договір на реабілітацію діток на суму 1,6 млн. грн.

Послугу супроводу під час інклюзивного навчання отримують 11 дітей з інвалідністю та з особливими освітніми потребами.

Станом на початок грудня 61 дитина отримує всебічну допомогу в міському Центрі комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю. З початку року реабілітацію тут пройшли 150 дітей та дорослих. Для людей з порушеннями опорно-рухового апарату забезпечено безкоштовне підвезення.

Соціальне авто

Послугою «Соціальне авто» скористалося майже 700 осіб з інвалідністю.

Коротко про інші соціальні послуги

Послугу з догляду вдома отримали 433 особи з інвалідністю.

Натуральну допомогу у вигляді продуктових наборів, одягу та взуття, засобів гігієни, промислових товарів - понад 17 тис. людей.

Послугою з соціальної адаптації, соціальної профілактики у відділенні денного перебування міського терцентру скористалися 68 осіб.

8 людям з інвалідністю, які опинились в складних життєвих обставинах, надано притулок у відділенні тимчасового перебування.

У міському геріатричному будинку милосердя ім. Святого Миколая проживають 43 підопічних, з них 17 осіб з інвалідністю та тяжко хворих. Організовано належний догляд, надаються медичні, реабілітаційні та соціальні послуги.

50 людей з інвалідністю отримали допомогу в центрі реінтеграції бездомних осіб: проживання, одяг та взуття, протезування, оформлення документів та соціальних виплат.

Додамо, що міська рада спільно з представниками громадських організацій людей з інвалідністю працює над розробкою цільової програми “Миколаїв без бар’єрів”. Це не лише про фізичну доступність, але також цифрову, соціальну, економічну та освітню безбар’єрність


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: