Мапа порталу

Доступне місто, рівні можливості: у Миколаєві провели тренінг для працівників соцсфери та активної молоді

У Миколаєві в Офісі відновлення ГО “Доступно.UA” провела два тренінги: для працівників соціальної сфери й департаменту архітектури міської ради та активної молоді. На заходах обговорювали доступність міста та послуг для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення. Тренінг відбувся за ініціативи Миколаївської міської ради.

Про це повідомляє пресслужба міської ради.

“Доступно.UA” з 2015 року займається просвітницькою діяльністю. Організація прагне змінити свідомість суспільства щодо людей з інвалідністю. Також консультує з питань архітектурної доступності локацій та мотивує людей з інвалідністю й не тільки до активного життя. Адже засновник організації Дмитро Щебетюк сам пересувається на колісному кріслі та своїм прикладом доводить, що це можливо”, - розповіла заступниця керівника ГО “Доступно.UA” Наталя Пархитько

Вона говорить, що представники організації прагнуть змінити сприйняття людей з інвалідністю, щоб вони могли якісно отримувати послуги. З цією метою їздять по містах, де організовують свої тренінги для просвітництва та натхнення. Питання доступності та рівності обговорювалось під час заходу з представниками соціальної сфери. 

“З молодіжними ініціативами розбирали, як включити людей з інвалідністю і взагалі різні групи населення в свої проєкти. З чого починати, як це краще робити, до кого приходити, які поради можна отримати”, - пояснює пані Наталя.

Під час тренінгу миколаївцям розповіли, які терміни краще вживати при спілкуванні з людиною з інвалідністю, як коректно запропонувати допомогу та в яких випадках вона зовсім недоречна, розвіяли існуючі роками стереотипи. Також детально розібрали вимоги до приміщень та організації заходів, аби вони були доступні всім групам населення.  

У спадок від “радянщини”, говорить Наталя Пархитько, ми отримали не тільки архітектуру, повністю не пристосовану для маломобільних груп та людей з інвалідністю, але і, що є найбільшою проблемою, не підготовлену свідомість. Однак за останні роки в українському суспільстві сталися колосальні зрушення в цьому напряму. Волонтери “Доступно.UA” сподіваються, що зміни будуть дедалі відчутнішими. 

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/November2023/28112023_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: