Мапа порталу

Департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради завершив проведення відкритого всеукраїнського архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію меморіального комплексу на території Центрального міського кладовища по Херсонському шосе в Інгульському районі м. Миколаєва, присвяченого воїнам-захисникам України, що загинули під час збройної агресії російської федерації (твору меморіального мистецтва).

За результатами конкурсу визначені учасники, що посіли перші три премійовані місця:

І місце - Дідюк Андрій Васильович (м. Кам’янець-Подільський).

Основною метою проєкту є створення мінімалістичного простору, який віддзеркалює сучасні цінності та вшановує пам'ять про загиблих героїв. Меморіал складається з трьох розірваних стін, які простягаються вздовж ділянки та зміщені між собою. Дві з крайніх стін символізують шлях, який плавно спускається вниз по рельєфу до глибини – 2 м нижче рівня землі. Ця архітектурна особливість ізолює місце вшанування від надмірного шуму, створюючи атмосферу спокою та роздумів, підкреслює важливість цього місця та плавно направляє до центральної частини меморіалу, яка втілена у формі зламу. Цей символічний злам інтерпретується як переломний момент України за незалежність та боротьбу, злам подібний до книги, де зафіксовані імена героїв, що віддали свої життя за Україну. Незалежно від сторони підходу до меморіалу маршрут розпочинається з відмітки землі 0.000, далі йде спуск, щоб вшанувати пам'ять героїв, після цього знову підйом догори до рівня землі. Такий маршрут створює відчуття сакральності та ізольованості. Запропоновано розмістити два важливих об'єкти в стіні, яка веде від Центрального проспекту до меморіалу: укриття та громадську вбиральню, що додає меморіалу функціонал та не впливає на стилістичне його рішення. Основним матеріалом проєкту є білий шліфований бетон з текстурою вкраплених каменів, який символізує монолітність боротьби України та вічну пам'ять. Тексти з іменами воїнів запропоновано виконати на металевих листах з латуні. У проєкті максимально зберігаються дерева та додаються нові насадження. Дерева не лише виступають природними елементами, але й символізують життя. Для підкреслення концепції згинів ландшафту пропонується покрити весь меморіальний простір газоном. Кущі декоративних порід розташовані випадковим чином, дозволяють створювати унікальні форми за допомогою обрізки. У проєкті передбачено два основних маршрути. Перший - транзитний маршрут, що включає нормативний суміщений тротуар з велосипедною доріжкою шириною 3 метри, який проходить по Херсонському шосе та має певний злам, що надає йому динамічності, доріжка розташована на одному рівні з землею. Другий маршрут спрямований безпосередньо до самого меморіалу і спускається до найнижчої точки, після чого знову підіймається до рівня землі. Цей маршрут призначений для людей, які приходять вшановувати пам'ять героїв або скористатися громадською вбиральнею чи укриттям. У проєкті не передбачено жодних сходів, лише нормативні пандуси. 

image

 

image

 

ІІ місце - Авторський колектив. Голова колективу – Когут Ігор Семенович (м. Львів)

Проєктом пропонується розширення зеленої зони, що відмежовує сквер з алеєю від дороги, влаштування велодоріжки вздовж зеленоїзони, що відмежовує її від пішохідної зони. Паркан кладовища замінений на огородження з металевих планок та посунутий на 2 м вглиб кладовища. Створені місця для відпочинку. Зелені насадження зберігаються та доповнюються новими, що формують тиху зелену променаду. Передбачається, що нові дерева можуть бути висаджені в знак шани загиблим воїнам-Миколаївцям, сформувавши таким чином Алею Героїв. При проєктуванні меморіального комплексу дотримані норми безбар’єрності. Центральним елементом скверу, яким закінчується алея, є меморіал загиблим воїнам-захисникам, у вигляді бетонних підвищень та насаджень кизильнику та інших рослин, підняті до рівня людського зросту, що формують алюзію на траншеї та окопи. Наявна стела з патріотичним написом та місцем для свічок та квітів. Центральний елемент цієї композиції – козацький хрест, витиснутий у бетоні.

image

image

ІІІ місце - Григоренко Михайло Анатолійович (м. Миколаїв)

    Основна частина меморіального комплексу представлена «стіною скорботи» довжиною 227 м, що починається біля Богоявленського кільця та закінчується на початку скверу «Скорботна мати». На початку скверу встановлюється монументальна композиція з барельєфом із зображенням декількох зруйнованих протягом війни будівель та перебитого водогону, яка включає текстову інформацію про меморіальний комплекс, війну та ситуацію в м. Миколаєві під час неї. Частини меморіального комплексу, призначені для вшанування пам’яті (з інформаційними табличками про загиблих) знаходяться праворуч і ліворуч від композиції. Частина ліворуч - це «стіна скорботи» виконана в піксельній структурі, яка взята з посиланням на тканину форми Збройних Сил України. Стіна скорботи має проходи. Зворотний бік стіни має такий самий вигляд як і головні фасади. Частина праворуч - монумент із шліфованого граніту з нанесенням імен та прізвищ загиблих у вигляді списку. Тут є можливим розмістити перелік цивільного населення, що загинуло під час війни. Основний матеріал оздоблення меморіального комплексу – Поковстівський граніт, який застосовується як у вигляді шліфованих великогабаритних плит та «пікселів» на стіні, так і у вигляді «рваного» каменю. Барельєф вилитий з металу. В обмеженій кількості застосовуються вставки з погодостійкої сталі cor-ten, які перекликаються з елементами благоустрою – оформленням клумб, що розміщені поруч. Проєктною пропозицією передбачено відновлення благоустрою пішохідної частини вулиці, передбачена велодоріжка. Покриття тротуару - з великогабаритних бетонних плит, покриття велодоріжки – дрібно-розмірний асфальтобетон. Для відокремлення проїжджої частини від велодоріжки передбачена зелена смуга з посадкою «живої огорожі» (по металевому каркасу). В клумбах передбачається посадка багаторічних злакових трав або малих декоративних дерев. Передбачено встановлення лав (інтегровані в клумби) та смітничків, декоративне підсвічування меморіального комплексу.

image

image

Департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради висловлює вдячність усім учасникам конкурсу за глибоке осмислення теми конкурсу та надання гарних робіт, виконаних на високому професійному рівні.
Виставка конкурсних робіт проходитиме за адресою:
м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20, Миколаївський туристично-інформаційний центр в період з 20.11.2023 по 03.12.2023 з 9:00 до 17:00.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: