Мапа порталу

Перейменування вулиць Миколаєва: в топонімічній комісії розповіли, як просувається робота

У Миколаєві продовжує роботу топонімічна комісія, на попередніх засіданнях якої було затверджено список зі 171 назви вулиць, що потребують перейменування на основі результатів проєкту «Деколонізація: переосмислення імперського минулого в публічному просторі Миколаєва». Про це повідомив заступник голови топонімічної комісії Євген Гомонюк, передає Суспільне.

У виборі назв топонімічних об'єктів комісія спирається на географічне розташування та історію. Наприклад, Велика Корениха має на своїй території залишки поселення давньоримського періоду, тому одну з назв вулиць, спираючись на історичну основу, пропонують назвати Давньоримською.

Крім того, працюють над усуненням дублювання назв. Так, у Миколаєві є три вулиці Набережна. Щоб цього уникнути, пропонують інші назви.

Також комісія рекомендує увіковічнити у назвах діячів української культури й історії всеукраїнського та місцевого значення. Серед пропозицій - називати вулиці іменами полеглих у російсько-українській війні ще з 2014 року.

Розгляд всього переліку топонімів, що пропонуються до перейменування, планують завершити до січня 2024 року. Комісія має надати протокол із рекомендаціями, а потім виконавчі органи влади ініціюють голосування. У випадках, де немає розбіжностей, рекомендація буде сформована у проєкті рішення сесії Миколаївської міської ради.

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: